Τι μετέδιδε χθες, Πέμπτη 12 Μαΐου, το BankingNews:
Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, λόγω των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να δώσει το παρόν και να τοποθετηθεί στο κομματικό όργανο, ενημερώνοντας για τις επιλογές και τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά την ατζέντα της συνεδρίασης θα συζητηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup, ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί ο «κόφτης δαπανών», τα φορολογικά μέτρα, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή όλα όσα θα βρίσκονται στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, το πιθανότερο την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα της διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καλά πληροφορημένες κομματικές πηγές, τοποθετούν ανάμεσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, έως το αργότερο στις 15 Ιουλίου.
Το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή
Την ίδια ώρα, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολυνομοσχέδιο με τα prior actions της αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τα τεχνικά κλιμάκια και το οικονομικό επιτελείο κλειδώνουν τις τελευταίες λεπτομερείς κυρίως σε ότι αφορά τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων.
Πώς θα λειτουργεί ο κόφτης δαπανών
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, θα τίθεται σε ισχύ από το πρώτο κιόλας ευρώ απόκλισης από τους στόχους.
Ωστόσο, προβλέπεται μία πολύ μικρή ανοχή, της τάξεως του 0,25% απόκλισης από τους στόχους, που θα δίνονται μέσω Eurostat, με την κυβέρνηση, αν και εφόσον χρειαστεί, να αναζητά πρωτίστως μέτρα στοχευμένα και προσανατολισμένα σε φορολογικά έσοδα.
Όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα θεσμοθετούνται τα μέτρα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ξεκαθάριζε, ότι αυτό θα γίνεται είτε με προεδρικό διάταγμα, είτε με έκδοση υπουργικής απόφασης ή όπου απαιτείται, κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ).
Άλλωστε, τα σενάρια που μιλούσαν για ένταξη μέτρων που θα επιβάλλονται από τον κόφτη, υπό τη μορφή τροπολογιών που θα εντάσσονται σε τρέχοντα νομοσχέδια, δεν έχουν καμία βάση.
Και αυτό γιατί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης αποκλίσεων, έχει διπλό ρόλο:
Εκτός από την επίτευξη των στόχων, ο μηχανισμός ζητήθηκε από τους δανειστές προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική σταθερότητα.
Μέσω του μηχανισμού δεν θα έρχονται μέτρα στη Βουλή, από τα οποία να κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία, δεν θα προκαλούνται ενδοκυβερνητικοί τριγμοί σε κρίσιμες ψηφοφορίες, δεν θα υπάρχει κίνδυνος απώλειας της δεδηλωμένης με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Επιπλέον, το κουαρτέτο ζητά η εφαρμογή των όποιων μέτρων θα επιβληθούν από τον κόφτη, να γίνεται άμεσα και εντός 15 ημερών.
Κάτι τέτοιο εξασφαλίζεται μόνο με προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση.
Διαπραγματευτική μάχη για την εξαίρεση "ευαίσθητων" κωδικών
Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά δίνει διμέτωπη μάχη με το κουαρτέτο των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και όχι μόνο.
Με τα μέτρα που περιλαμβάνει ο μηχανισμός να αποτυπώνεται σε λίστα, η οποία όμως δεν θα περάσει από τη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρις τις 24, οπότε και θα διεξαχθεί το επίσημο Eurogroup, επιθυμεί να υπάρξει εξαίρεση συγκεκριμένων κωδικών του Προϋπολογισμού, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως "ευαίσθητους".
Στην ουσία η κυβέρνηση επιθυμεί να εξαιρεθούν από τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης μέτρα που αφορούν την άσκηση βασικής κοινωνικής πολιτικής, όπως κωδικοί που αφορούν στην υγεία, την παιδεία, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την άμυνα, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφευχθεί ο "κόφτης" να επεμβαίνει σε περικοπές μισθών ή συντάξεων στο οποίο φαίνεται να επιμένει το ΔΝΤ, καθώς τα επίμαχα πεδία του προϋπολογισμού τα θεωρεί άμεσης απόδοσης και απολύτως αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα υπάρξει τελικά ανάγκη για ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Το δεύτερο επίπεδο της διαπραγματευτικής μάχης που δίνει η κυβέρνηση αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους και ειδικότερα το άμεσο - βραχυπρόθεσμο στάδιο.
Καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως θα ήταν ιδιαίτερα θετικό ο ESM σε πρώτο χρόνο να αναλάβει μέρος του χρέους που έχει δοθεί από το ΔΝΤ.
Σε αυτην την περίπτωση υπάρχει κέρδος στο επιτόκιο της τάξης του 2,5%.
Όμως κάτι τέτοιο σκοντάφτει σε μερίδα Ευρωπαίων εταίρων καθώς μεγαλώνει το μέρισμα και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr
Η συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Στην αρχική του εισήγηση ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «είναι θετική εξέλιξη η επιτυχία του στόχου ελάφρυνσης του χρέους, που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, κυρίως όμως για την ελληνική κοινωνία, που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία έξι χρόνια».
Ο πρωθυπουργός, παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ζήτησε να υπάρξει κομματική ανασυγκρότηση με τις πόρτες του κόμματος ανοιχτές και τα μέλη να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες για να καταγράφουν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πέρασμα στη νέα εποχή απαιτεί σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και όχι επανάπαυση», για να συμπληρώσει πως «η Αριστερά, παρά τις δυσκολίες, καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση».
«Τώρα οφείλει να αποδείξει η Αριστερά, ότι παρά τις δυσκολίες, καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση και οφείλει να αποδείξει πιο αποτελεσματικά ότι μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει πως το ζήτημα της ανασυγκρότησης του κόμματος είναι «κορυφαίο για το αμέσως επόμενο διάστημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει σχεδιασμένη και οργανωμένη πορεία προς το συνέδριο, την κομματική ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί.
Ωστόσο, στην τρίωρη συνεδρίαση δεν έγινε εκτενής συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, με υψηλόβαθμη κομματική πηγή να τονίζει πως, αυτό θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του κομματικού οργάνου την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Η ίδια πηγή προσδιόριζε χρονικά τη διεξαγωγή του συνεδρίου στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2016, αφήνοντας όμως ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αυτό να γίνει τον Σεπτέμβριο 2016.
Σχόλια αναγνωστών