Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 18/05 - Την Κυριακή 22/05 θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο

tags :
Συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 18/05 - Την Κυριακή 22/05 θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει την Τετάερτη το πρωί τους βουλευτές
Στη Βουλή φέρνει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει έμμεσους φόρους, τον κόφτη δαπανών και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές την Τετάρτη και θα ψηφιστεί την Κυριακή.
Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεδριάσει την Τετάρτη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 10 το πρωί, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ενημερώνει τους βουλευτές, ενώ δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση και ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά:
Έμμεσοι φόροι:
Πρόκειται για το κομμάτι του 1% του ΑΕΠ που λείπει από το βασικό «πακέτο» μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και η ψήφιση του αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ.
Αντιστοιχεί σε εισπράξεις 1,8 δις. ευρώ που θα προέλθουν από αυξήσεις φόρων που θα γίνουν σε ΦΠΑ, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα ( ηλεκτρονικά και μη) ίντερνετ, σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, αυτοκίνητα μέχρι και στον καφέ. Αυξήσεις έρχονται και στον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ, ενώ εξοικονομούνται 350 εκατ. ευρώ από την δημόσια μισθολογική δαπάνη.
Το βασικό «πακέτο» με τους φόρους των 5,4 δις. ευρώ και ο «κόφτης», τα κόκκινα δάνεια και οι 19 αποκρατικοποιήσεις που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα και οι εισπράξεις θα πάνε για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αποτελούν προϋπόθεση για την δόση των 9 έως 11 δις. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα - και η οποία εφόσον δεν αλλάξει κάτι θα εγκριθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχος η δόση αυτή - μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου - είναι συνδεδεμένη συνολικά με 17 +1 (αν περιληφθεί και ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης) προαπαιτούμενα (prior actions).

Μεταξύ αυτών είναι ακόμη :

- Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια
-Νομοθέτηση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
-Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
-Υπερ ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Το Ταμείο θα είναι ανεξάρτητο και θα έχει Διοικητικό Συμβούλιο με πέντε μέλη (τα δύο θα είναι από την πλευρά των Ευρωπαίων).
Η έδρα του θα είναι στην Ελλάδα και «προίκα» του νέου Ταμείου θα είναι εκτός από τα ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες και περιουσιακά στοιχεία 6-7 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης