Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Η Αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε - Εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις χάσετε και αυτές

Τσίπρας σε Μητσοτάκη:  Η Αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε - Εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις χάσετε και αυτές
«Η Ελλάδα έκανε όλα όσα της ζητήθηκαν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, στη Βουλή
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2019 και όχι νωρίτερα», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε «οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα τις χάσετε και αυτές».
Ασκώντας κριτική στη ΝΔ ανέφερε ότι "βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και από κόμμα εξουσίας έχει μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας".
Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο κ Μητσοτάκης συνεχίζει να λέει «όχι» σε όλα εκείνα η παράταξη του έχει ψηφίσει στο παρελθόν», ενώ σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή που προηγήθηκε της δικής του, είπε «σήμερα κ. Μητσοτάκη δώσατε τη μαγική λύση για αύξηση του πλεονάσματος.
Που ήσασταν τόσο καιρό και δεν μας το λέγατε;».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ανέφερε  ότι «από το 2009 μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης σας τα στοιχεία έδειχναν ύφεση.
Που ήταν η ανάπτυξη που υπόσχεστε;
Πως θα φέρεται τώρα 4% ανάπτυξη;
Συσσωρευμένη ύφεση από το 2009 στο 25% και η ανεργία από το 9,6% στο 27,5%. Που ήσασταν τότε κ Μητσοτάκη;
Ποιον κοροϊδεύεται ότι θα πάτε σε ανάπτυξη, κάτι που δεν κάνατε όσο ήσασταν στην εξουσία;
Μήπως θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα ΔΝΤ;».
«Λέτε ότι έχετε τον τρόπο να πάτε το πλεόνασμα στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%, οι κυβερνήσεις σας όμως κατάφεραν το αντίθετο», «μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να εξηγείτε ποιες είναι αυτές.
Δεν τολμάτε να προτείνετε».
Ακόμη, σημείωσε πως «πριν από λίγες ημέρες η ΝΔ άφηνε να διαρρέει στο Τύπο ότι θα υπερψήφιζαν το υπερταμείο, όμως μετά την παρέμβαση Σαμαρά αυτό άλλαξε».
Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίζεται με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών, προσθέτοντας «μας είπατε πάλι τη σταθερή θέση Σόϊμπλε, ότι δεν είναι το χρέος το πρόβλημα.
Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά όχι ρύθμιση του χρέους» .
Πάντως, σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα κλείσει το 2016 με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
«Δεν χωράει το μυαλό σας ότι ο λαός είπε το Σεπτέμβρη ότι και δυσκολίες αντέχει αρκεί να μη γυρίσουν πίσω αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Όπως είπε, είναι γεγονός είναι ότι «καταφέραμε να ακυρώσουμε τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου - το πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης», ενώ σημείωσε ότι ακυρώσαμε τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, το λοκ άουτ, απολύσεις και μειώσεις μισθών στο δημόσιο, την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, «καταφέραμε να μείνουν στην πραγματική οικονομία και στους πολίτες 20 δισεκατομμύρια για την επόμενη τριετία».
Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «το 2015, είχατε δεσμευτεί για πλεόνασμα 3,5%, εμείς το κάναμε -0,25, που σημαίνει εξοικονόμηση 5, 8 δις. για την οικονομία.
Για το 2016 είχατε δεσμευτεί για πλεόνασμα 4,5%, εμείς για 0,75%, εξοικονόμηση 6,7 δις.
Για το 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για πλεόνασμα 4,5%, εμείς για 1,5%, εξοικονόμηση 5,4 δις.
Και συνέχισε λέγοντας πως οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διετία 2015-2016 αφορούσαν σε μέτρα 7,7 δις.
«Μειώσεις μισθών και συντάξεων;
Κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων;
Αυτά θα κάνατε κ. Μητσοτάκη και θα φέρνατε και νέους φόρους», είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας αναφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι  προχώρησαν σε μια μεταρρύθμιση με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος.
«Διατηρήσαμε τις συντάξεις στο 92% των δικαιούχων, δηλαδή για 2.100.000 συμπολίτες μας που είδαν τα τελευταία χρόνια 11 μειώσεις συντάξεων», πρόσθεσε.
Στην ίδια λογική, όπως είπε, κινήθηκαν και στο φορολογικό, με μικρές επιβαρύνσεις και ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα και  μεγαλύτερες στα υψηλότερα.
Μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο σημείωσε ότι «επιλέξαμε να επιμερίσουμε το κόστος μέσα από ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων.
Οι θυσίες γίνονται στη βάση μιας άλλης προοπτικής».
Κάνοντας αναφορά στο υπερταμείο, αφού ανέφερε ότι είναι ειδικού σκοπού και τον έλεγχό του τον έχει η εκάστοτε κυβέρνηση,  σημείωσε ότι από τα έσοδα αυτού το 50% θα πάει για την αποπληρωμή του τρέχοντος χρέους και το άλλο 50% στην ανάπτυξη.
«Αξιοποίηση δεν σημαίνει για εμάς πώληση όπως θα πιστεύετε εσείς», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στη ΝΔ την κατηγόρησε ότι εξαπέλυσε ψεύδη για το νέο Ταμείο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε «μας ζητήσανε να πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ αλλά το αποτρέψαμε.
Οι δανειστές ζητούσαν αύξηση του ΦΠΑ στο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα από το 13% στο 23% και το αποφύγαμε».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι τα ειδικά μισθολόγια θα διατηρηθούν, ενώ το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης.
Για το χρέος, αφού είπε προς της ΝΔ ότι «ανήλθε επί των ημερών σας από το 24% σε πάνω από 170%», ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος σηματοδοτούν την εκκίνηση μιας εποχής δημιουργίας και προκοπής γι αυτόν τον τόπο».
«Απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, μένει η άλλη πλευρά να τηρήσει τώρα τις δικές της», υπογράμμισε .
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετικό για τους Έλληνες, γιατί σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις».
Κατέληξε λέγοντας ότι το δεύτερο 6μηνο του 2016 μπαίνουμε σε θετικό πρόσημο και από το 2017 θα γυρίσουμε σελίδα, ήρθε ο καιρός να κλείσει ο κύκλος της λιτότητας και η ιστορία να γυρίσει σελίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης