Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το στοίχημα και οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις του Τσίπρα – Στα χέρια του η τύχη του…

Το στοίχημα και οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις του Τσίπρα – Στα χέρια του η τύχη του…
Αναγκαία η επανεκκίνηση της οικονομίας και της κυβέρνησης του
Τα όσα συμφωνήθηκαν ή δρομολογήθηκαν στο χθεσινό Eurogroup ανοίγουν μια νέα σελίδα για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μια νέα σελίδα, η οποία - όσο κοινότυπο και αν ακούγεται – είναι εξαιρετικά καθοριστική και κρίσιμη για το πώς θα πορευτεί στο εξής η οικονομία και γενικότερα η χώρα.
Μια νέα σελίδα, η οποία λήγει αυτόματα τις όποιες αυταπάτες, δικαιολογίες, πισωγυρίσματα και δεν αφήνει άλλα περιθώρια για περαιτέρω «ναι μεν αλλά…».
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πλέον την ευχέρεια – για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο του 2015 – να κυβερνήσει υπό καθεστώς πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
Έχει τη δυνατότητα, και παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, να καταρτίσει και κυρίως να υλοποιήσει το σχεδιασμό της για το πώς οραματίζεται την επόμενη ημέρα.
Πρωταρχικό, αν όχι μοναδικό, στοίχημα είναι να ξαναβάλει την οικονομία στις ράγες της ανάπτυξης.
Καθώς από την επιστροφή και κυρίως από τη διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης θα εξαρτηθούν όχι μόνο το σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, αλλά και πάρα πολλές παράμετροι της ζωής μας τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, έχει έρθει η ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις και να αποδείξει ότι δεν είναι «ίδια με όλους τους προηγούμενους».
Για αυτό και θα πρέπει να κάνει πράξη, με απτά αποτελέσματα τα όσα έχει κατά καιρούς πει και δεσμευτεί περί κάθαρσης, περί πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς, περί καθιέρωσης της ισονομίας, της αξιοκρατίας και μιας αίσθησης δικαιοσύνης.
Δεσμεύσεις που αναμφίβολα δεν συμβαδίζουν με ιδεοληψίες, περιχαρακώσεις και μικροκομματικά συμφέροντα.
Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Τσίπρας είναι πολλές και κυρίως ζητούν άμεσα απαντήσεις μια και το πλαίσιο για μεγάλη μερίδα των πολιτών είναι και θα παραμείνει ασφυκτικό.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του πρέπει να συνειδητοποιήσει που βαδίζει και να αρχίσει να τρέχει γρήγορα, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις.
Το κόμμα του πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στα νέα στοιχεία της «ταυτότητας» του που καλώς ή κακώς απέκτησε τους τελευταίους 17 μήνες.
Οι προκλήσεις γίνονται ακόμα μεγαλύτερες, αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα.
Αυτός είναι που θα λάβει τις αποφάσεις και θα δρομολογήσει τις εξελίξεις.
Οι αποφάσεις του στο εξής είναι αυτές που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το που το πάει, ποιες είναι οι σκέψεις και οι προτεραιότητες του.
Είναι η στιγμή που ο ίδιος θα καθορίσει αν πραγματικά είναι κάτι «φρέσκο» ή μια παρωχημένη πολιτική παραλλαγή του χθες.
Στο χέρι του είναι…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης