Ενέργεια και τουρισμός οι βασικοί πυλώνες συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας
(upd8) Οι τομείς της ενέργειας και του τουρισμού αναδεικνύονται ως βασικοί πυλώνες συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, μετά τη συνάντηση του ρώσου προέδρου Vladimir Putin με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Επιπλέον, εκφράστηκε το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ.
Αναλυτικότερα, ο Vl. Putin εξέφρασε το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, ενώ επισήμανε τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Παράλληλα, υπογράμμισε και τον τουρισμό ως σημαντικό τομέα συνεργασίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «πολλοί Ρώσοι έχουν ως πρώτη επιλογή προορισμού την Ελλάδα, με περίπου 1 εκατ. ρώσους ταξιδιώτες να φτάνουν φέτος στην Ελλάδα».
Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχουν προοπτικές αυτός ο αριθμός [ρώσων τουριστών] να τριπλασιαστεί, εφόσον το θέμα με τις θεωρήσεις βίζας λήξει.
«Καλύπτουμε το 60% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και το 15% των αναγκών της σε πετρέλαιο», ανέφερε, επίσης, ο Putin.
Απο την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και μεταξύ των ΕΛΠΕ και Rosneft.
Γνωστοποίησε, δε, ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν και οι προοπτικές για περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.
Ως προς το ζήτημα του τουρισμού, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «προχωρούμε συντονισμένα στον τουρισμό, ώστε η Ελλάδα να γίνει βασικός προορισμός για τους Ρώσους».
Τσίπρας: Ενέργεια και τουρισμός οι βασικοί πυλώνες συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας
«Η Ελληνο-Ρωσική συνεργασία αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Putin «επιστέγασμα μιας σειράς επαφών», που σηματοδοτεί «την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών», που, όπως είπε, είναι διαχρονικές.
Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, ενώ κατέστησε σαφές πως πρόκειται για συστατικό στοιχείο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, καθώς «δε φοβόμαστε να ανοίξουμε τα κλαδιά μας στον κόσμο».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η επίσκεψη Putin συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των συμφωνιών που υπέγραψαν.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν και οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.
Την ικανοποίηση του για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και μεταξύ ΕΛΠΕ - Rosneft εξέφρασε, στη συνέχεια, ο έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε, ακόμα στο ζήτημα του τουρισμού, τονίζοντας πως «προχωρούμε συντονισμένα στον τουρισμό, ώστε η Ελλάδα να γίνει βασικός προορισμός για τους Ρώσους».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «συμφωνήσαμε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου», γνωστοποιώντας ότι «υιοθετήσαμε και σχετικό κείμενο πολιτική διακήρυξης».
Ακόμα, ανέφερε πως: «Συνομιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, με αιχμή την αξιοποίηση δυνατοτήτων επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των δύο χωρών.
Ανταλλάξαμε ακόμα, απόψεις για ζητήματα περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, όπου συμφωνήσαμε στην αναβάθμιση του πολιτικού μας διαλόγου».
Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα στηρίζει τις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά και ότι υποστηρίζει την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να επέλθει μόνο στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μίνσκ.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί κεντρικό τομέα της ανάπτυξης της χώρας, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτοί σε συνεργασίας με βάση το εθνικό συμφέρον.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως αγωγός θετικής ενέργειας».
Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις της Ελλάδας να στηρίξει ή μη τη διατήρηση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει, σχολίασε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς.
Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να έχει το ρόλο που έχει η Ελλάδα ως γέφυρα της Ευρώπης με τη Ρωσία.
Δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, αλλά ο διάλογος».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ειρήνευση στην Ουκρανία, προσθέτοντας, εντούτοις, ότι «δε μπορεί να υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι «αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρχουν και Μνημόνια θετικά».
Ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι η πρωτοφανής προσφυγική κρίση αποτελεί άμεση επίπτωση του Συριακού, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και ΗΠΑ - Ρωσίας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η οικονομική συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, σε μία στιγμή μετάβασης», ενώ ανέφερε: «Περνάμε σε μία εποχή σταθερότητας, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας
Ευχής έργον να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός ρώσων τουριστών.
Οι δύο λαοί συνδέονται από βαθιά αισθήματα φιλίας.
Κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με το νέο σύστημα απονομής της βίζας.
Με μεγάλη χαρά θα δούμε ρωσικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς για αποκρατικοποιήσεις».
Putin: Υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ - Προοπτικές για 3 εκατ. ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα
Υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος, υπάρχουν περιθώρια για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στις επενδύσεις.
Παράλληλα, υπογράμμισε και τον τουρισμό ως σημαντικό τομέα συνεργασίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «πολλοί Ρώσοι έχουν ως πρώτη επιλογή προορισμού την Ελλάδα, με περίπου 1 εκατ. ρώσους ταξιδιώτες να φτάνουν φέτος στην Ελλάδα».
Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχουν προοπτικές αυτός ο αριθμός [ρώσων τουριστών] να τριπλασιαστεί, εφόσον το θέμα με τις θεωρήσεις βίζας λήξει.
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων, ενώ υπογράμμισε ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται.
«Καλύπτουμε το 60% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και το 15% των αναγκών της σε πετρέλαιο», ανέφερε, επίσης, ο Putin, ο οποίος έκανε λόγο για προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και στον τομέα της Παιδείας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως «η συνεργασία στην ενέργεια αποτελεί την καλύτερη εγγύηση».
Όπως είπε, «ετοιμάζαμε το νότιο αγωγό, αλλά δεν μας άφησαν να τον υλοποιήσουμε», ενώ προσέθεσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη «για την υλοποίηση οποιοδήποτε έργου, αλλά χρειαζόμαστε προκαταβολικά εγγυήσεις».
Παράλληλα, ο Putin εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την εγκατάσταση της αντιαεροπορικής ομπρέλας, κάτι που χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη».
Εξέφρασε, ακόμα, τη δυσαρέσκειά του για τον αρνητισμό που υπάρχει απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι «κανείς δε συζητά μαζί μας».
«Οι πυραυλικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να υλοποιούνται», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος, καθιστώντας σαφές ότι οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν εύκολα να από αμυντικά σε επιθετικά συστήματα.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και τη συμμετοχή των ρωσικών δυνάμεων, ο Putin τόνισε πως «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια σε τακτικές δυνάμεις στρατού, αλλά εναντίον στρατιωτικών μορφωμάτων».
Κληθείς να σχολιάσει τις προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, σημείωσε πως «η φιλία του ρωσικού και τουρκικού λαού ανήλθε σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κατέρριψαν το αεροσκάφος.
Δεν επαρκούν τα λόγια για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, χρειάζονται και έργα», προσθέτοντας πως η Ρωσία ακόμα περιμένει αυτά τα έργα.
Ως προς το ζήτημα των δυτικών κυρώσεων, ο Putin εξέφρασε την… αδιαφορία του, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν η Ρωσία που επέβαλε τις κυρώσεις, αλλά απλώς έλαβε αντι-μέτρα.
«Όταν αρθούν τα μέτρα εναντίον μας, θα προβούμε σε αντίστοιχες κινήσεις προς τους εταίρους μας», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα της Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας σύμφωνα με τη συμφωνία του Μινσκ, ενώ για το ζήτημα της Κριμαίας κατέστησε σαφές ότι «έκλεισε για πάντα, βάσει της επιθυμίας των ανθρώπων που ζουν εκεί».
Στη συνέχεια, σχολίασε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και δε θα πρέπει να περιμένει κανείς από αυτή τους άθλους του Ηρακλή.
«Η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις [της Ρωσίας] με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει «να δημιουργήσουμε για τους κατοίκους της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης συνθήκες για να ζήσουν στις χώρες τους»
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι μαζί να καταλάβουμε την απειλή».
Τσίπρας προς Putin: Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία
«Στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ενίσχυση της πολυεπίπεδης, διμερούς σχέσης με τη Ρωσία, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Ο έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε με τη σειρά του τον ρώσο πρόεδρο, οποίος έφτασε πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου προηγήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Παράλληλα, στην εθιμοτυπική προσφώνηση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε, απευθυνόμενος στον ρώσο πρόεδρο, τόνισε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
«Η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας και την ισχυρή βούληση μας αυτές οι σχέσεις να αναβαθμιστούν», σημείωσε, ακόμα, ο έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός τρέφει βαθιά συναισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης προς τον λαό της Ρωσίας.
Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση, τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και τη Ρωσίας στο ανώτατο επίπεδο, με φόντο το «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία».
Ο Putin υποστήριξε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες, κάνοντας ίσως έναν έμμεσο υπαινιγμό στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές.
«Πρέπει να εξελίξουμε τα καλά συνθήματα που έχουν οι δυο λαοί μας σε απτά οικονομικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε αμοιβαίες επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές», ανέφερε ακόμα ο ρώσος πρόεδρος.
Θερμή υποδοχή Putin από Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα
Εξαιρετικά θερμή υποδοχή επεφύλασσε η ανώτατη πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος στον Ρώσο ηγέτη, Vladimir Putin, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να τον υποδέχεται επισήμως στο προεδρικό μέγαρο τονίζοντας, ότι η επίσκεψή του «αποτελεί το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας των λαών και των κρατών μας».
Σύμφωνα με τον Παυλόπουλο, η επίσκεψή Putin στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, στην οποία ο ρόλος της Ρωσίας είναι καθοριστικός, προσθέτοντας ότι οι αξίες της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας μπορούν να εμπνεύσουν όλους τους ηγέτες.
Ο Έλληνας πρόεδρος επεσήμανε, ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ειλικρινή συνεργασία ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας για να μπει τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Στο ίδιο πλαίσιο, η ίδια ειλικρινής τριμερής συνεργασία θα αποτελούσε «κλειδί» για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.
Ακολούθησαν δηλώσεις του Putin, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρόεδρο για την πρόσκληση επίσκεψης στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι «όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς».
Όπως είπε ο ίδιος, πρέπει να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα - όπως η ασφάλεια - τονίζοντας, ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις».
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία οι κοινές ηθικές αξίες της Ρωσίας και της Ελλάδος, επισημαίνοντας τη μεγάλη αξία που έχει για τη Ρωσία το Άγιον Όρος, εκφράζοντας μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς τον Παυλόπουλο για την υποστήριξη της επίσκεψης του Putin σε αυτό.
Ο Putin έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση κατά 523% των αφίξεων Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016 και τόνισε πως: «Και πρέπει να προχωρήσουμε να κάνουμε το ίδιο όχι μόνο στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς.
Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους».
Παρόντες στην υποδοχή του Putin από τον Παυλόπουλο ήταν μεταξύ άλλων και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Sergey Lavrov και Νίκος Κοτζιάς.
Νωρίτερα το BankingNews ανέφερε:
Ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο η Ρωσία έχει ηγετικό ρόλο, αλλά και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής (27 Μαΐου 2016) κρίσιμης επίσκεψης του ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Αθήνα.
Ωστόσο, η συνάντηση αυτή δεν είναι υψηλών προσδοκιών άπαξ και η ΕΕ συνεχίζει την απαράδεκτη στάση της απέναντι στην Ρωσία διατηρώντας το οικονομικό εμπάργκο και όπως φαίνεται θα διατηρηθεί...
Να σημειωθεί ότι Ρώσος πρόεδρος έχει να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια.
Επίσης, η Ρωσία έχει πέραν των άλλων και ενδιαφέρον στον Άγιον Όρος καθώς υπάρχει μονή με ρώσους μοναχούς τους οποίους συχνά επισκέπτεται ο Putin.
Στις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μεταξύ άλλων θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Rosneft της κορυφαίας εταιρίας πετρελαίου και των ΕΛΠΕ (Ελληνικών Πετρελαίων) κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας, V. Putin στην Ελλάδα.
Ο ρώσος πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», λίγο πριν τις 17:00, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Πάνος Καμμένος.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και επί ποδός βρίσκονται 2.500 αστυνομικοί.
Το πρόγραμμα
Από το αεροδρόμιο ο Putin, θα μεταβεί απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ακολούθως, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, θα γίνουν οι βασικές συνομιλίες, που συνδέονται με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, Putin και Τσίπρας θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.
Νωρίς σήμερα το βράδυ, ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο ενώ θα του παραθέσει επίσημο δείπνο ο Πρ. Παυλόπουλος.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Τον Putin θα υποδεχθεί στις Καρυές ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος θα βρίσκεται στον Άθω από αύριο.
Η επίσκεψη στη μοναστική πολιτεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο Putin πρόκειται να αναχωρήσει για τη Μόσχα.
Τα μηνύματα από το άρθρο Putin
Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο ρώσος πρόεδρος Putin στην ΕΕ μέσω του άρθρου του στην Καθημερινή.
Μεταξύ άλλων ανέφερε «δυστυχώς, την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο – στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ.
Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
Η Ρωσία ξεκινά από την ανάγκη οικοδόμησης ενός ισότιμου και γνήσιου εταιρικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων – από την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον σχηματισμό μιας ενεργειακής συμμαχίας.
Ωστόσο, δεν παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μας έχουν την αντίστοιχη προθυμία να ακολουθήσουμε μαζί μια τέτοια αμοιβαία επωφελή και πολλά υποσχόμενη πορεία.
Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει πλέον σ’ ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα: πώς βλέπουμε το μέλλον των σχέσεών μας και ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε;
Είμαι πεπεισμένος ότι από τα γεγονότα στην Ουκρανία πρέπει να βγάλουμε τα δέοντα συμπεράσματα και να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση, στην αχανή περιοχή από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό ωκεανό, μιας ζώνης οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας με βάση την αρχιτεκτονική της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας.
Ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η εναρμόνιση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής και της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης.
Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τη σημασία του ενεργειακού τομέα.
Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη σταθερότητα των προμηθειών και, συνεπώς, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά.
Εδώ και δύο δεκαετίες η Ρωσία παραμένει σταθερός και ασφαλής προμηθευτής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα.
Η ισχύουσα συμφωνία με την Ελλάδα έχει ανανεωθεί έως το 2026 με ευνοϊκούς για τη χώρα σας όρους.
Από το 2006 η Gazprom προωθούσε δυναμικά το σχέδιο «Νότιος Αγωγός». Αλλά σε κάποιο στάδιο η υλοποίησή του έγινε αδύνατη λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το σχέδιο, το θέμα των νοτίων διαδρόμων διέλευσης των ενεργειακών πόρων μας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει στην ατζέντα. Τον Φεβρουάριο στη Ρώμη οι επικεφαλής της Gazprom, της ιταλικής εταιρείας Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών προς την Ελλάδα και Ιταλία.
Οι συμφωνίες
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του ρώσου προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί:
α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),
β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας
γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.
Τον ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και ρώσου προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:
• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνορωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
• Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
o Επιστήμη και τεχνολογία
o Τουρισμό
o Μετεωρολογία
• Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
o Enterprise Greece – Invest in Russia
o ΕΛΠΕ – Rosneft
o Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
o Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Επί ποδός βρίσκονται περίπου 2.500 αστυνομικοί ενόψει της σημερινής επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στις 15:30, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή του Ρώσου Προέδρου και της συνοδείας του, από το αεροδρόμιο μέχρι την Ηρώδου Αττικού. Η αστυνομική παρουσία θα είναι κάτι παραπάνω από έντονη σε όλα τα σημεία.
Παράλληλα, η Τροχαία θα προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από τις 14:00. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλεισμούς ορισμένων δρόμων και τη σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στη διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας θα ισχύσουν μέχρι και αύριο το πρωί, που ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα αναχωρήσει για το Αγιο Ορος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Παρασκευή 27 Μαΐου 2016
15:00-15:45
Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.
Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.
Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καμμένος.
16:30-16:55
Συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.
16:55
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.
17:00
Άφιξη.
17:05-17:35
Κατ’ ιδίαν συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin με την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα.
17:35-18:35
Γεύμα Εργασίας – Διευρυμένες συνομιλίες.
18:35-18:55
Υπογραφή Συμφωνιών.
18:55-19:25
Δηλώσεις στον Τύπο.
19:30
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
19:35
Άφιξη.
19:35-20:05
Εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο υπό την παρουσία και της Α.Ε. του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα.
20:05
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το ξενοδοχείο “Divani Apollon”.
Σάββατο 28 Μαΐου 2016
10:55
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση.
Άφιξη στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (Αίθουσα VIP).
Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς.
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για το Λιμάνι της Τρυπητής.
Άφιξη.
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με σκάφος για Καρυές.
Άφιξη. Επίσημη υποδοχή.
Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.
Προσκυνηματική μετάβαση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin στο Άγιο Όρος.
17.45
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας από Αρσανά Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος για το λιμάνι της Τρυπητής.
Άφιξη.
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για τον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».
20.45
Άφιξη.
Ανεπίσημη Τελετή Προπομπής.
Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin
προπέμπει εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με ειδική πτήση.
www.bankingnews.gr
Επιπλέον, εκφράστηκε το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ.
Αναλυτικότερα, ο Vl. Putin εξέφρασε το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, ενώ επισήμανε τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Παράλληλα, υπογράμμισε και τον τουρισμό ως σημαντικό τομέα συνεργασίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «πολλοί Ρώσοι έχουν ως πρώτη επιλογή προορισμού την Ελλάδα, με περίπου 1 εκατ. ρώσους ταξιδιώτες να φτάνουν φέτος στην Ελλάδα».
Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχουν προοπτικές αυτός ο αριθμός [ρώσων τουριστών] να τριπλασιαστεί, εφόσον το θέμα με τις θεωρήσεις βίζας λήξει.
«Καλύπτουμε το 60% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και το 15% των αναγκών της σε πετρέλαιο», ανέφερε, επίσης, ο Putin.
Απο την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και μεταξύ των ΕΛΠΕ και Rosneft.
Γνωστοποίησε, δε, ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν και οι προοπτικές για περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.
Ως προς το ζήτημα του τουρισμού, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «προχωρούμε συντονισμένα στον τουρισμό, ώστε η Ελλάδα να γίνει βασικός προορισμός για τους Ρώσους».
Τσίπρας: Ενέργεια και τουρισμός οι βασικοί πυλώνες συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας
«Η Ελληνο-Ρωσική συνεργασία αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Putin «επιστέγασμα μιας σειράς επαφών», που σηματοδοτεί «την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών», που, όπως είπε, είναι διαχρονικές.
Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, ενώ κατέστησε σαφές πως πρόκειται για συστατικό στοιχείο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, καθώς «δε φοβόμαστε να ανοίξουμε τα κλαδιά μας στον κόσμο».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η επίσκεψη Putin συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των συμφωνιών που υπέγραψαν.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν και οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.
Την ικανοποίηση του για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και μεταξύ ΕΛΠΕ - Rosneft εξέφρασε, στη συνέχεια, ο έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε, ακόμα στο ζήτημα του τουρισμού, τονίζοντας πως «προχωρούμε συντονισμένα στον τουρισμό, ώστε η Ελλάδα να γίνει βασικός προορισμός για τους Ρώσους».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «συμφωνήσαμε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου», γνωστοποιώντας ότι «υιοθετήσαμε και σχετικό κείμενο πολιτική διακήρυξης».
Ακόμα, ανέφερε πως: «Συνομιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, με αιχμή την αξιοποίηση δυνατοτήτων επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των δύο χωρών.
Ανταλλάξαμε ακόμα, απόψεις για ζητήματα περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, όπου συμφωνήσαμε στην αναβάθμιση του πολιτικού μας διαλόγου».
Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα στηρίζει τις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά και ότι υποστηρίζει την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να επέλθει μόνο στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μίνσκ.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί κεντρικό τομέα της ανάπτυξης της χώρας, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτοί σε συνεργασίας με βάση το εθνικό συμφέρον.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως αγωγός θετικής ενέργειας».
Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις της Ελλάδας να στηρίξει ή μη τη διατήρηση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει, σχολίασε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς.
Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να έχει το ρόλο που έχει η Ελλάδα ως γέφυρα της Ευρώπης με τη Ρωσία.
Δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, αλλά ο διάλογος».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ειρήνευση στην Ουκρανία, προσθέτοντας, εντούτοις, ότι «δε μπορεί να υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι «αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρχουν και Μνημόνια θετικά».
Ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι η πρωτοφανής προσφυγική κρίση αποτελεί άμεση επίπτωση του Συριακού, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και ΗΠΑ - Ρωσίας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η οικονομική συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, σε μία στιγμή μετάβασης», ενώ ανέφερε: «Περνάμε σε μία εποχή σταθερότητας, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας
Ευχής έργον να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός ρώσων τουριστών.
Οι δύο λαοί συνδέονται από βαθιά αισθήματα φιλίας.
Κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με το νέο σύστημα απονομής της βίζας.
Με μεγάλη χαρά θα δούμε ρωσικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς για αποκρατικοποιήσεις».
Putin: Υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ - Προοπτικές για 3 εκατ. ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα
Υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος, υπάρχουν περιθώρια για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στις επενδύσεις.
Παράλληλα, υπογράμμισε και τον τουρισμό ως σημαντικό τομέα συνεργασίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «πολλοί Ρώσοι έχουν ως πρώτη επιλογή προορισμού την Ελλάδα, με περίπου 1 εκατ. ρώσους ταξιδιώτες να φτάνουν φέτος στην Ελλάδα».
Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχουν προοπτικές αυτός ο αριθμός [ρώσων τουριστών] να τριπλασιαστεί, εφόσον το θέμα με τις θεωρήσεις βίζας λήξει.
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων, ενώ υπογράμμισε ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται.
«Καλύπτουμε το 60% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και το 15% των αναγκών της σε πετρέλαιο», ανέφερε, επίσης, ο Putin, ο οποίος έκανε λόγο για προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και στον τομέα της Παιδείας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως «η συνεργασία στην ενέργεια αποτελεί την καλύτερη εγγύηση».
Όπως είπε, «ετοιμάζαμε το νότιο αγωγό, αλλά δεν μας άφησαν να τον υλοποιήσουμε», ενώ προσέθεσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη «για την υλοποίηση οποιοδήποτε έργου, αλλά χρειαζόμαστε προκαταβολικά εγγυήσεις».
Παράλληλα, ο Putin εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την εγκατάσταση της αντιαεροπορικής ομπρέλας, κάτι που χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη».
Εξέφρασε, ακόμα, τη δυσαρέσκειά του για τον αρνητισμό που υπάρχει απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι «κανείς δε συζητά μαζί μας».
«Οι πυραυλικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να υλοποιούνται», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος, καθιστώντας σαφές ότι οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν εύκολα να από αμυντικά σε επιθετικά συστήματα.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και τη συμμετοχή των ρωσικών δυνάμεων, ο Putin τόνισε πως «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια σε τακτικές δυνάμεις στρατού, αλλά εναντίον στρατιωτικών μορφωμάτων».
Κληθείς να σχολιάσει τις προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, σημείωσε πως «η φιλία του ρωσικού και τουρκικού λαού ανήλθε σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κατέρριψαν το αεροσκάφος.
Δεν επαρκούν τα λόγια για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, χρειάζονται και έργα», προσθέτοντας πως η Ρωσία ακόμα περιμένει αυτά τα έργα.
Ως προς το ζήτημα των δυτικών κυρώσεων, ο Putin εξέφρασε την… αδιαφορία του, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν η Ρωσία που επέβαλε τις κυρώσεις, αλλά απλώς έλαβε αντι-μέτρα.
«Όταν αρθούν τα μέτρα εναντίον μας, θα προβούμε σε αντίστοιχες κινήσεις προς τους εταίρους μας», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα της Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας σύμφωνα με τη συμφωνία του Μινσκ, ενώ για το ζήτημα της Κριμαίας κατέστησε σαφές ότι «έκλεισε για πάντα, βάσει της επιθυμίας των ανθρώπων που ζουν εκεί».
Στη συνέχεια, σχολίασε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και δε θα πρέπει να περιμένει κανείς από αυτή τους άθλους του Ηρακλή.
«Η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις [της Ρωσίας] με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει «να δημιουργήσουμε για τους κατοίκους της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης συνθήκες για να ζήσουν στις χώρες τους»
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι μαζί να καταλάβουμε την απειλή».
Τσίπρας προς Putin: Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία
«Στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ενίσχυση της πολυεπίπεδης, διμερούς σχέσης με τη Ρωσία, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Ο έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε με τη σειρά του τον ρώσο πρόεδρο, οποίος έφτασε πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου προηγήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Παράλληλα, στην εθιμοτυπική προσφώνηση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε, απευθυνόμενος στον ρώσο πρόεδρο, τόνισε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
«Η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας και την ισχυρή βούληση μας αυτές οι σχέσεις να αναβαθμιστούν», σημείωσε, ακόμα, ο έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός τρέφει βαθιά συναισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης προς τον λαό της Ρωσίας.
Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση, τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και τη Ρωσίας στο ανώτατο επίπεδο, με φόντο το «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία».
Ο Putin υποστήριξε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες, κάνοντας ίσως έναν έμμεσο υπαινιγμό στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές.
«Πρέπει να εξελίξουμε τα καλά συνθήματα που έχουν οι δυο λαοί μας σε απτά οικονομικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε αμοιβαίες επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές», ανέφερε ακόμα ο ρώσος πρόεδρος.
Θερμή υποδοχή Putin από Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα
Εξαιρετικά θερμή υποδοχή επεφύλασσε η ανώτατη πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος στον Ρώσο ηγέτη, Vladimir Putin, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να τον υποδέχεται επισήμως στο προεδρικό μέγαρο τονίζοντας, ότι η επίσκεψή του «αποτελεί το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας των λαών και των κρατών μας».
Σύμφωνα με τον Παυλόπουλο, η επίσκεψή Putin στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, στην οποία ο ρόλος της Ρωσίας είναι καθοριστικός, προσθέτοντας ότι οι αξίες της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας μπορούν να εμπνεύσουν όλους τους ηγέτες.
Ο Έλληνας πρόεδρος επεσήμανε, ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ειλικρινή συνεργασία ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας για να μπει τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Στο ίδιο πλαίσιο, η ίδια ειλικρινής τριμερής συνεργασία θα αποτελούσε «κλειδί» για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.
Ακολούθησαν δηλώσεις του Putin, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρόεδρο για την πρόσκληση επίσκεψης στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι «όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς».
Όπως είπε ο ίδιος, πρέπει να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα - όπως η ασφάλεια - τονίζοντας, ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις».
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία οι κοινές ηθικές αξίες της Ρωσίας και της Ελλάδος, επισημαίνοντας τη μεγάλη αξία που έχει για τη Ρωσία το Άγιον Όρος, εκφράζοντας μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς τον Παυλόπουλο για την υποστήριξη της επίσκεψης του Putin σε αυτό.
Ο Putin έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση κατά 523% των αφίξεων Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016 και τόνισε πως: «Και πρέπει να προχωρήσουμε να κάνουμε το ίδιο όχι μόνο στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς.
Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους».
Παρόντες στην υποδοχή του Putin από τον Παυλόπουλο ήταν μεταξύ άλλων και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Sergey Lavrov και Νίκος Κοτζιάς.
Νωρίτερα το BankingNews ανέφερε:
Ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο η Ρωσία έχει ηγετικό ρόλο, αλλά και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής (27 Μαΐου 2016) κρίσιμης επίσκεψης του ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Αθήνα.
Ωστόσο, η συνάντηση αυτή δεν είναι υψηλών προσδοκιών άπαξ και η ΕΕ συνεχίζει την απαράδεκτη στάση της απέναντι στην Ρωσία διατηρώντας το οικονομικό εμπάργκο και όπως φαίνεται θα διατηρηθεί...
Να σημειωθεί ότι Ρώσος πρόεδρος έχει να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια.
Επίσης, η Ρωσία έχει πέραν των άλλων και ενδιαφέρον στον Άγιον Όρος καθώς υπάρχει μονή με ρώσους μοναχούς τους οποίους συχνά επισκέπτεται ο Putin.
Στις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μεταξύ άλλων θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Rosneft της κορυφαίας εταιρίας πετρελαίου και των ΕΛΠΕ (Ελληνικών Πετρελαίων) κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας, V. Putin στην Ελλάδα.
Ο ρώσος πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», λίγο πριν τις 17:00, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Πάνος Καμμένος.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και επί ποδός βρίσκονται 2.500 αστυνομικοί.
Το πρόγραμμα
Από το αεροδρόμιο ο Putin, θα μεταβεί απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ακολούθως, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, θα γίνουν οι βασικές συνομιλίες, που συνδέονται με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, Putin και Τσίπρας θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.
Νωρίς σήμερα το βράδυ, ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο ενώ θα του παραθέσει επίσημο δείπνο ο Πρ. Παυλόπουλος.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Τον Putin θα υποδεχθεί στις Καρυές ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος θα βρίσκεται στον Άθω από αύριο.
Η επίσκεψη στη μοναστική πολιτεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο Putin πρόκειται να αναχωρήσει για τη Μόσχα.
Τα μηνύματα από το άρθρο Putin
Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο ρώσος πρόεδρος Putin στην ΕΕ μέσω του άρθρου του στην Καθημερινή.
Μεταξύ άλλων ανέφερε «δυστυχώς, την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο – στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ.
Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
Η Ρωσία ξεκινά από την ανάγκη οικοδόμησης ενός ισότιμου και γνήσιου εταιρικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων – από την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον σχηματισμό μιας ενεργειακής συμμαχίας.
Ωστόσο, δεν παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μας έχουν την αντίστοιχη προθυμία να ακολουθήσουμε μαζί μια τέτοια αμοιβαία επωφελή και πολλά υποσχόμενη πορεία.
Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει πλέον σ’ ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα: πώς βλέπουμε το μέλλον των σχέσεών μας και ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε;
Είμαι πεπεισμένος ότι από τα γεγονότα στην Ουκρανία πρέπει να βγάλουμε τα δέοντα συμπεράσματα και να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση, στην αχανή περιοχή από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό ωκεανό, μιας ζώνης οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας με βάση την αρχιτεκτονική της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας.
Ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η εναρμόνιση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής και της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης.
Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τη σημασία του ενεργειακού τομέα.
Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη σταθερότητα των προμηθειών και, συνεπώς, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά.
Εδώ και δύο δεκαετίες η Ρωσία παραμένει σταθερός και ασφαλής προμηθευτής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα.
Η ισχύουσα συμφωνία με την Ελλάδα έχει ανανεωθεί έως το 2026 με ευνοϊκούς για τη χώρα σας όρους.
Από το 2006 η Gazprom προωθούσε δυναμικά το σχέδιο «Νότιος Αγωγός». Αλλά σε κάποιο στάδιο η υλοποίησή του έγινε αδύνατη λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το σχέδιο, το θέμα των νοτίων διαδρόμων διέλευσης των ενεργειακών πόρων μας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει στην ατζέντα. Τον Φεβρουάριο στη Ρώμη οι επικεφαλής της Gazprom, της ιταλικής εταιρείας Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών προς την Ελλάδα και Ιταλία.
Οι συμφωνίες
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του ρώσου προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί:
α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),
β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας
γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.
Τον ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και ρώσου προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:
• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνορωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
• Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
o Επιστήμη και τεχνολογία
o Τουρισμό
o Μετεωρολογία
• Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
o Enterprise Greece – Invest in Russia
o ΕΛΠΕ – Rosneft
o Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
o Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Επί ποδός βρίσκονται περίπου 2.500 αστυνομικοί ενόψει της σημερινής επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στις 15:30, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή του Ρώσου Προέδρου και της συνοδείας του, από το αεροδρόμιο μέχρι την Ηρώδου Αττικού. Η αστυνομική παρουσία θα είναι κάτι παραπάνω από έντονη σε όλα τα σημεία.
Παράλληλα, η Τροχαία θα προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από τις 14:00. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλεισμούς ορισμένων δρόμων και τη σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στη διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας θα ισχύσουν μέχρι και αύριο το πρωί, που ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα αναχωρήσει για το Αγιο Ορος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Παρασκευή 27 Μαΐου 2016
15:00-15:45
Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.
Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.
Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καμμένος.
16:30-16:55
Συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.
16:55
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.
17:00
Άφιξη.
17:05-17:35
Κατ’ ιδίαν συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin με την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα.
17:35-18:35
Γεύμα Εργασίας – Διευρυμένες συνομιλίες.
18:35-18:55
Υπογραφή Συμφωνιών.
18:55-19:25
Δηλώσεις στον Τύπο.
19:30
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
19:35
Άφιξη.
19:35-20:05
Εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο υπό την παρουσία και της Α.Ε. του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα.
20:05
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το ξενοδοχείο “Divani Apollon”.
Σάββατο 28 Μαΐου 2016
10:55
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση.
Άφιξη στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (Αίθουσα VIP).
Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς.
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για το Λιμάνι της Τρυπητής.
Άφιξη.
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με σκάφος για Καρυές.
Άφιξη. Επίσημη υποδοχή.
Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.
Προσκυνηματική μετάβαση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin στο Άγιο Όρος.
17.45
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας από Αρσανά Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος για το λιμάνι της Τρυπητής.
Άφιξη.
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για τον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».
20.45
Άφιξη.
Ανεπίσημη Τελετή Προπομπής.
Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin
προπέμπει εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.
Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με ειδική πτήση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών