Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης (υπ.Οικονομίας): Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη – Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει τεράστια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη

Σταθάκης (υπ.Οικονομίας): Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη – Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει τεράστια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη
Πρέπει να τηρούνται οι κοινωνικές μέριμνες και να κατανέμονται τα οφέλη της ανάπτυξης υποστήριξε ο κ.Σταθάκης
(upd) Την θέση ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο στόχος είναι η δίκαιη ανάπτυξη διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης κατά τη συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασε το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Όπως είπε ο κ.Σταθάκης, ο νέος νόμος είναι πολύ διαφορετικός έναντι των προηγούμενων, και διαθέτει τεράστια σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Οι βασικοί του πυλώνες αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής που έχει η κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη» υποστήριξε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει ότι με τον όρο «δίκαιη ανάπτυξη», στόχος είναι να τηρούνται οι κοινωνικές μέριμνες και να κατανέμονται τα οφέλη της ανάπτυξης.
«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και όχι, στους χαμηλούς συντελεστές και στους χαμηλούς μισθούς» επεσήμανε ο κ.Σταθάκης.
Στη συνέντευξη τύπου παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νέος αναπτυξιακός νόμος εισάγει μια σειρά από καινοτομίες.
Συγκεκριμένα, θέτει πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο για να επιτευχθεί διασπορά των ωφελούμενων από τις κρατικές ενισχύσεις. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανισότητας στην χώρα.
Επίσης προβλέπει ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης α) με βάση τις επιδόσεις εξωστρέφεια, καινοτομία, συγχωνεύσεις, αύξηση απασχόλησης,  ενισχύει κατά προτεραιότητα 2 κλάδους (ΤΠΕ - Αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα), υψηλή προστιθέμενη αξία  β) με βάση την περιοχή Λιγότερο Ευνοημένες Περιοχές (Μείωση πληθυσμού, νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές), Βιομηχανικές Περιοχές/ Ζώνες Καινοτομίας και περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές και ιδίως: Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη, Χίος. Δίνουμε κεφαλαιακές ενισχύσεις, που άλλως δεν παρέχονται ή μεγαλύτερες κεφαλαιακές, για τις περιπτώσεις που παρέχονται.
Ο νέος νόμος χρησιμοποιεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Funds), δάνεια και κεφαλαιακές συμμετοχές, προβλέπει ενίσχυση πρωτίστως με φοροαπαλλαγές (45% συνόλου ενισχύσεων), καθώς μέσω αυτών ενισχύεται πλέον και κυρίως η απόδοση και όχι όπως  ίσχυε μέχρι σήμερα, η ύπαρξη δαπανών ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος (95% ήταν επιχορηγήσεις).
Επιπλέον, προβλέπεται ότι προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής (100%) να είναι ισοδύναμες με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης. τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτερου επιτρεπόμενου ποσοστού του ΧΠΕ.
Με το νέο νόμο γίνεται απλοποίηση των διαδικασιών με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών και ταυτόχρονη εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος ενώ εισάγονται διαδικασίες αξιολόγησης της νομοθεσίας. Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται τόσο κατά τη διάρκεια (On going) όσο και εκ των υστέρων (ex post evaluation) που θα επιτρέψουν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να μην παρουσιαστούν ξανά παρόμοια προβλήματα με αυτά του παρελθόντος.
Παράλληλα δίνεται έμφαση στην μείωση περιφερειακών ανισοτήτων (ζήτημα που έχει βγει από την πολιτική ατζέντα τα τελευταία χρόνια) και κυρίως την υποβοήθηση της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους ενώ στοχεύει στην ενθάρρυνση επενδύσεων και από το εξωτερικό για αυτό μαζί κατατέθηκαν και τροπολογίες δυο νόμων: α) για ενδοομιλικές υπηρεσίες, και για β) επενδύσεις από μετανάστες για να πάρουν άδεια παραμονής. Σε επόμενη φάση, άμεσα, θα υπάρξουν αλλαγές του νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (fast track).

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 6 Ιουνίου 08:29)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης