Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεδριάζει υπό τον Τσίπρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Στο επίκεντρο Σύνταγμα, εκλογικός νόμος

Συνεδριάζει υπό τον Τσίπρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Στο επίκεντρο Σύνταγμα, εκλογικός νόμος
Στις 16:00 το απόγευμα η συνεδρίαση
Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης κυρίως για την τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 το απόγευμα, αναμένεται να δώσει το παρών τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα.
Όπως έχει αναφέρει, η πρόσκληση στον διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά, κυρίως, την κοινωνία και τους πολίτες καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε και σε έκταση και σε βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα.
Όπως είναι αναμενόμενο, στη συνεδρίαση θα κυριαρχήσει και το θέμα των αλλαγών του εκλογικού νόμου με τον πρωθυπουργό να καλείται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει την απλή και ανόθευτη αναλογική ή εάν θα προτείνει ένα μοντέλο πιο αναλογικό από το σημερινό εκλογικό σύστημα με μείωση του bonus των 50 εδρών σε 30 για το πρώτο κόμμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής τάσσεται η πλειονότητα των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής τάσσεται ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, ο αρμόδιος από την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης