Τελευταία Νέα
Πολιτική

To Brexit ανατρέπει τη στρατηγική Τσίπρα και αποδομεί την πεπατημένη του πολιτικού συστήματος

To Brexit ανατρέπει τη στρατηγική Τσίπρα και αποδομεί την πεπατημένη του πολιτικού συστήματος
Αναγκαία η συνεργασία για να σταθεί στα πόδια της η χώρα
Η απόφαση της Μ.Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ ανατρέπει την εικόνα που είχε μπροστά του μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, στην οποία πόνταρε ότι θα ερχόταν με το τέλος της αξιολόγησης, κάθε άλλο παρά δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται πλέον.
Αν και ακόμα είναι αρκετά πρώιμο να αποτιμήσει κανείς τις επιπτώσεις του Brexit είναι σαφές πως ο σχεδιασμός και η στρατηγική της κυβέρνησης πρέπει να αναπροσαρμοστούν.
Στο οικονομικό σκέλος κυριαρχεί η απόλυτη ρευστότητα, μια και όλες οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είχαν γίνει βάσει τελείως διαφορετικών δεδομένων (π.χ. οι υπολογισμοί για το ελληνικό πρόγραμμα βασίζονταν σε μια ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης τα τάξης του 1%).
Εξίσου άγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει στο εξής και η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά την υλοποίηση του οικονομικού της προγράμματος.
Αυτό είναι και το κρίσιμο ερώτημα.
Θα μαλακώσουν τη στάση τους και θα ρίξουν τις απαιτήσεις τους, αντιλαμβανόμενοι ότι η πολιτική λιτότητας δεν πάει άλλο γιατί θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;
Ή θα σκληρύνουν και θα εντείνουν την πίεση τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι εκπτώσεις δεν γίνονται και ότι όποιος θέλει να μείνει στο ευρωπαϊκό άρμα, θα πρέπει να παίξει με τους κανόνες και χωρίς καθυστερήσεις;
Το ατυχές για την Ελλάδα είναι ότι μέσα σε αυτές τις τεκτονικές αλλαγές για την Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει εξαρτημένη οικονομικά από τους δανειστές της και άρα σε πιο δυσχερή – και πολιτικά – θέση.
Είναι προφανές ότι οι προκλήσεις που έρχονται, είναι τεράστιες για την χώρα.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να αλλάξουν θέση και στάση, και να αναζητήσουν κοινούς τόπους παρά αφορμές για ανέξοδες, επικοινωνιακές συγκρούσεις.
Το Brexit αποδεικνύει ξεκάθαρα το πόσο άτοπο, άστοχο και επικίνδυνο ήταν το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές.
Παράλληλα, υπενθυμίζει πόσο αναγκαίο είναι η χώρα να φύγει προς τα εμπρός και να αφήσει επιτέλους πίσω της τα μνημόνια, τις δόσεις και όλα τα παρεμφερή, να απεξαρτηθεί οικονομικά και να καταφέρει να σταθεί μόνη της στα πόδια της.
Αυτή είναι η μόνη ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.
Άλλα χρονικά περιθώρια για πολιτικούς τακτικισμούς και μικροκομματικά σχέδια δεν γίνονται αποδεκτά.
Είναι η ώρα να το καταλάβουν όλοι.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης