Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρ. Παυλόπουλος: Πρέπει να εξασφαλίσουμε στον Λίβανο ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα

Πρ. Παυλόπουλος: Πρέπει να εξασφαλίσουμε στον Λίβανο ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα
Οι δύο χώρες είχαν ανέκαθεν πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις, κάτι που φάνηκε και από τα λεγόμενα του κ. Mokbel
Με πολύ θερμά λόγια μίλησε για τις σχέσεις μεταξύ Βηρυτού και Αθήνας ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Λιβάνου, Samir Mokbel.
Οι δύο χώρες είχαν ανέκαθεν πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις, κάτι που φάνηκε και από τα λεγόμενα του κ. Mokbel.
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο Λίβανος αποτελεί χώρα - «κλειδί» για την επίλυση του Προσφυγικού ζητήματος (φιλοξενεί πάνω από 1 εκατομμύριο Σύριους…), την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τη γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Αναλυτικότερα, τα όσα δήλωσαν οι δύο άνδρες:

Προκόπης Παυλόπουλος:

«Κύριε Πρόεδρε,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι υπό την διπλή ιδιότητά σας, του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας του Λιβάνου.
Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον Λίβανο, στον ρόλο τον οποίο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η χώρα σας σ΄ ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, σ’ αυτήν την κρίσιμη και ευμετάβλητη περίοδο την οποία διανύουμε.
Ο ρόλος αυτός είναι σημαντικός σε δύο τουλάχιστον πεδία.
Το πρώτο αφορά τα οξύτατο Προσφυγικό ζήτημα.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Λίβανος έχει επωμισθεί ένα πολύ μεγάλο βάρος σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό ζήτημα, αφού στη χώρα σας έχετε έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων.
Και πρέπει να σας πούμε ότι είναι η στάση αυτή του Λιβάνου εξαιρετικά γενναία για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό – όπως ξέρετε – το αναγνωρίζει.
Το δεύτερο πεδίο αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ISIS.
Μιας τρομοκρατίας, η οποία - όπως έχω πει πολλές φορές και επαναλαμβάνω ενώπιόν σας – επιδίδεται στην διάπραξη εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.
Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τον ISIS με αυτήν ακριβώς τη λογική.

Δηλαδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ISIS ως μια εγκληματική οργάνωση, η οποία πρέπει να εκλείψει το συντομότερο δυνατό.
Αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς απέναντι στον Λίβανο, όλοι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ανάγκη:
Πρώτον, να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία του και η εδαφική του ακεραιότητα, η σταθερότητα και η ενότητα.
Πρέπει λοιπόν όλοι να εξασφαλίσουμε στον Λίβανο αυτές τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο του, τον οποίο και σήμερα διαδραματίζει.
Δεύτερον, πρέπει οπωσδήποτε να τελειώσει, το συντομότερο δυνατό, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία.
Και αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και Ρωσίας, ώστε ο πόλεμος αυτός να φτάσει σε ένα τέλος και μαζί με το τέλος του πολέμου και η εγκληματική δράση του ISIS.
Με αυτές τις σκέψεις σας υποδέχομαι με χαρά και θα συζητήσουμε και άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν πλέον και τις διμερείς μας σχέσεις».

Samir Mokbel:

«Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θα ήθελα πρώτα απ΄ όλα να σας ευχαριστήσω, για τον χρόνο που διαθέτετε, για την υποδοχή σας.
Ξέρω ότι επιστρέψατε από ένα ταξίδι χθες το βράδυ και θα πρέπει θα προσθέσω ότι άκουσα ό,τι θα ήθελα να πω.
Τα είπατε όλα, αλλά επιπροσθέτως θα πω ότι για να δώσω μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει, θα σας εξηγήσω ότι στο Λίβανο αντιμετωπίζουμε δύο πάρα πολύ σημαντικά προβλήματα.
Πρώτα απ΄ όλα την προσφυγική κρίση, τους πρόσφυγες από τη Συρία και δεύτερον, τα προβλήματα τα οποία αφορούν την τρομοκρατία στην περιοχή μας.
Ο Λίβανος, όπως ξέρετε, βρίσκεται στην πρώτη σειρά άμυνας κυρίως κατά της τρομοκρατίας, κατά των τρομοκρατών που μπορούν να διεισδύσουν από τα κοινά σύνορα που έχουμε.
Όπως ξέρετε αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά συγχρόνως πρέπει να πω ότι εργαζόμαστε, έχουμε υψηλό ηθικό, πολύ έμπειρο στρατό, υψηλό φρόνημα.
Ελέγχουμε το μεγαλύτερο μέρος στα κοινά μας σύνορα με την Συρία, αλλά πάντα βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος της διείσδυσης.
Η τρομοκρατία όπως ξέρουμε δεν είναι μόνο πρόβλημα του Λιβάνου, αλλά είναι πρόβλημα γενικότερα και στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Θα πρέπει λοιπόν να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα αυτό και στις επιθέσεις των τρομοκρατών.
Θέλω λοιπόν να ζητήσω ενίσχυση για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Δεν ζητώ οικονομική βοήθεια, δεν ζητώ τίποτα άλλο, αλλά θα ήθελα να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα στρατεύματά μας με ειδικό εξοπλισμό.
Αυτό είναι κάτι που εξήγησα και στον υπουργό Αμύνης τον δικό σας.
Και η βοήθεια την οποία ζητούμε για τον εξοπλισμό των στρατευμάτων μας είναι βοήθεια την οποία χρειαζόμαστε τώρα.
Όχι σε ένα χρόνο, όχι σε δύο χρόνια.
Γιατί σε ένα – δύο χρόνια δεν θα ξέρουμε πως θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

Γι αυτό νομίζω ότι είναι διπλό το πρόβλημα, το πρόβλημα που σας εξήγησα και πάρα πολύ σημαντικό και αναλογικά, σε σχέση με τον αριθμό των Συρίων Προσφύγων και σε σχέση με τον πληθυσμό μας, τα πράγματα έχουν φύγει εκτός λογικής.
Ήθελα λοιπόν να σας πω και επαναλαμβάνω ότι είναι αληθινά κάπως παράλογα τα πράγματα, διότι είμαστε ένα κράτος με τρεισήμισι εκατομμύρια κατοίκους και έχουμε ένα εκατομμύριο οχτακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες.
Και κάθε χρόνο 50 με 60 χιλιάδες γεννήσεις.
Καταλαβαίνετε λοιπόν κάθε χρόνο έχουμε 100.000 νέους πρόσφυγες.

Ο Ο.Η.Ε. δεν βοηθά τον Λίβανο, βοηθά κυρίως τους Σύριους πρόσφυγες, γι΄ αυτό και εμείς όπως γνωρίζετε έχουμε αναλάβει ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος στη χώρα μας.
Όπως συζήτησα χθες με τον υπουργό Αμύνης τον δικό σας, θα πρέπει να βρεθεί μια οριστική λύση για το πρόβλημα των προσφύγων.
Εγώ θα ήθελα να καταθέσω μία πρόταση, την οποία θα ήθελα να συζητήσει ο Υπουργός σας με τους Ομολόγους του στην Σλοβακία και με τους άλλους Υπουργούς Αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα αυτό.
Αυτό λοιπόν θα κάνω όπως σας είπα, θα υποβάλω μία πρόταση προς συζήτηση για να επιλυθεί το πρόβλημα του προσφυγικού.
Διότι δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση.
Πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα των προσφύγων.
Πρέπει να σας πω ότι στην χώρα μου όλοι οι Λιβανέζοι, όποια και να είναι η ηλικία τους, όλοι συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εγκατάσταση οριστική των προσφύγων στο Λίβανο.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες να επανέλθουν κάποιοι σε κάποιες ήσυχες περιοχές ακόμη και σήμερα.
Και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει άλλη λύση.
Το επόμενο θέμα που ήθελα να σας αναφέρω είναι αυτό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Εμείς πρέπει να σας πω ότι έχουμε στρατό ισχυρό, και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία.
Αλλά χρειαζόμαστε όπως σας είπα και στρατιωτική ενίσχυση, στρατιωτική βοήθεια, εξοπλισμό, οπλισμό για να μπορέσουμε να εκριζώσουμε την τρομοκρατία.
Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να αρχίσουμε εμείς να το ελέγχουμε, διότι έτσι όταν σταματήσει η διείσδυση των τρομοκρατών και οι δραστηριότητές τους θα διαλυθεί το πρόβλημα και για σας και για την ευρύτερη περιοχή και για την Ευρώπη και παγκοσμίως.
Δεν θέλω να σας κρατήσω για πολύ ακόμα κ. Πρόεδρε, αλλά πρέπει να σας πω ότι ήρθαμε σε συμφωνία με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης για ενίσχυση και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και του Λιβάνου.
Αυτό είναι κάτι το πάρα πολύ σημαντικό και αν μέχρι τώρα δεν το πετύχαμε ως γειτονικές χώρες, πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για το καλό και των δύο χωρών μας.
Αυτό είναι κάτι το οποίο θα είναι καλό και για τις χώρες μας και για την ευρύτερη περιοχή.
Θα ολοκληρώσουμε μια στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου για στενότερη συνεργασία και για συντονισμό των προσπαθειών που καταβάλλουμε σε θέματα επιχειρησιακά και άλλα, διότι αυτό, πιστεύω, είναι καλό και για τις δύο χώρες μας.
Αυτή η συμφωνία πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα σε δύο μήνες».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης