Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανέφικτος ο στόχος των 200 βουλευτών για απλή αναλογική – Μάξιμουμ 198 Ναι με την Χρυσή Αυγή

Ανέφικτος ο στόχος των 200 βουλευτών για απλή αναλογική – Μάξιμουμ 198 Ναι με την Χρυσή Αυγή
Παραμένει το bonus των 50 εδρών για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση
Στη Βουλή εισάγεται αύριο η κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι οποίες προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής, της κατάργησης του bonus των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.
Ο στόχος της κυβέρνησης να λάβει 200 ψήφους η πρόταση της και άρα οι αλλαγές να ισχύσουν από τις αμέσως επόμενες εκλογές φαντάζει τελείως ανέφικτος.
Καθώς ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο το μάξιμουμ των ψήφων που μπορεί να πάρει είναι 198 Ναι.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαθέτει 153 ψήφους.
Την κυβερνητική πρόταση έχει διαμηνύσει πως θα στηρίξει και η Ένωση Κεντρώων, η οποία διαθέτει 9 βουλευτές.
Άρα οι 162 ψήφοι θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, παρά τη διατήρηση του πλαφόν του 3% και τις διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική, να την υπερψηφίσει και το ΚΚΕ (15 βουλευτές) ενώ ενδεχομένως να πράξει το ίδιο και η Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές), η οποία τουλάχιστον μέχρι στιγμής αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια.
Εφόσον λοιπόν προστεθούν οι ψήφοι ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής αλλά και του Θ.Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜΑΡ, τότε το σύνολο των Ναι ανέρχεται στα 196.
Από τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές (Παναγούλης, Νικολόπουλος, Θεοχάρης και Γρηγοράκος), θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τουλάχιστον οι δύο θα καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης.
Άρα στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση, οι ψήφοι δεν ξεπερνούν τις 198, και συνεπώς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα του bonus των 50 εδρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης