Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Η γεωπολιτική μας γειτονιά σπάνια ήταν ήσυχη - Η Ελλάδα αναδεικνύεται παράγοντας σταθεροποίησης

Βίτσας: Η γεωπολιτική μας γειτονιά σπάνια ήταν ήσυχη - Η Ελλάδα αναδεικνύεται παράγοντας σταθεροποίησης
Τι ανέφερε ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας
«Η γεωπολιτική μας γειτονιά σπάνια ήταν ήσυχη.
Ήταν πολλές φορές πεδίο ανταγωνισμών, συγκρούσεων και εξωτερικών επεμβάσεων», ανέφερε ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΞΙΑ.
Όπως είπε, «η γεωγραφική μας θέση άλλοτε λειτουργεί ως ευχή και άλλοτε ως κατάρα».
Εκτίμησε ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, παρόλο που δεν επικράτησε, δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός.
Θα παράγει αποτελέσματα και άμεσα και μεσοπρόθεσμα.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν μια τέτοια δυναμική που δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να προβλέψει την τελική τους έκβαση, καθώς έχουμε μπροστά μας όλα τα σενάρια ανοιχτά».
Τόνισε χαρακτηριστικά πως «εμείς από την πλευρά μας πρέπει με προσοχή να αναλύουμε τις εξελίξεις και να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τόσο τα εύκολα όσο και τα δύσκολα»
Κατά τον ίδιο, το ζήτημα των προσφυγικών ροών συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην περιοχή, στη Συρία αλλά και στην Τουρκία, «ωστόσο αυτό που έχουμε επιτύχει είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος και η άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Αυτό για εμάς είναι ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και ένας παράγοντας εξισορρόπησης και εξουδετέρωσης τυχόν πιέσεων».
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, με τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, αναδεικνύεται παράγοντας σταθεροποίησης και σταθερότητας της περιοχής. Αναφορικά με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «ο χειρισμός του, τόσο ως προς το αίτημα των ίδιων για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα όσο και ως προς το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή τους στην Τουρκία, είναι κάτι που θα κριθεί από τις δικαστικές αρχές, στη βάση των ελληνικών νόμων και των αρχών του διεθνούς δικαίου¨, προσθέτοντας ότι «αυτό  βέβαια, δεν αναιρεί τη δυνατότητα για πολιτική κρίση και για αξιολόγηση και διαχείριση παράπλευρων συνεπειών».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογράμμισε πως «υπάρχουν ευθύνες για την έξαρση του ισλαμικού εξτρεμισμού και την αστάθεια που δημιουργήθηκε σε μια σειρά αραβικές χώρες».
Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση που εμφανίζει τριγμούς και κυρίως μετά το Brexit, ο κ. Βίτσας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το θέμα δεν είναι να αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα όταν αρχίζουν οι τριγμοί.
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για να μείνει όρθιο και για να έχει προοπτική πρέπει να το υπερασπίζονται οι λαοί της Ευρώπης και να το βλέπουν σαν δικό τους, και όχι σαν μια απόμακρη δομή γραφειοκρατών που μετράνε αριθμούς σαν τραπεζίτες.
Εμείς εδώ και καιρό είμαστε αυτοί που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνεχίσει πρέπει να βγει από τη μέγγενη των νεοφιλελεύθερων δογματισμών.
Η στρατηγική της λιτότητας οδηγεί στην αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμία περίπτωση στην ανάπτυξη».
Για το Brexit επεσήμανε πως δεν είναι η αιτία αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας αποστασιοποίησης της Βρετανίας από τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπό την έννοια αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
«Άρα, οι κίνδυνοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εντοπίζονται περισσότερο στις πολιτικές που ακολουθούνται, οι οποίες το απογυμνώνουν από τα βασικά χαρακτηριστικά του, που ήταν το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το προσφυγικό, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι η εμπειρία από τη διαχείρισή του δίνει μια διάσταση που συνήθως την ξεχνάμε, είναι η ανθρώπινη διάσταση.
Όπως είπε, «για τον τρόπο με τον οποίο ως χώρα συνολικά, πολιτική ηγεσία και λαός, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό πρόβλημα, λέω από καρδιάς ότι είμαι υπερήφανος.
Από ’κεί και πέρα, έξω από τα σύνορά μας, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι στην εποχή της εικόνας, της άμεσης μετάδοσης της πληροφορίας, στην εποχή της σχεδόν χωρίς σύνορα κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών, δεν μπορεί να υπάρχουν αποστειρωμένες περιοχές στον πλανήτη μας.
 Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, των παγκόσμιων ανισοτήτων και της αναπαραγωγής της καθυστέρησης χωρών και εξαθλίωσης λαών, τόσο η φτώχεια θα διαχέεται, διαπερνώντας σύνορα, και θα αναζητεί ανακούφιση, δικαίωση αλλά και εκδίκηση».
Περαιτέρω, ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής αποτελεί μια παρέμβαση και μια συμβολή στην επανεκκίνηση και στην αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.
Κατά τον ίδιο, «το ζητούμενο δεν είναι κομματικά και σε κάποιες περιπτώσεις προσωποπαγή μπλοκ κατάληψης της εξουσίας και άλωσης του κράτους, που ήταν η αιτία στρεβλώσεων του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Θέλουμε να βλέπουμε τη χώρα, γι’ αυτό προσπαθούμε, στη μετά μνημόνια και μετά επιτροπεία εποχή.
Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί και η συνταγματική αναθεώρηση που θα προτείνουμε».
Ακόμη, σχετικά με αυτό που αποκαλείτε «πολυγλωσσία», σημείωσε ότι αδικεί την πραγματικότητα, συμπληρώνοντας πως  «για να υπάρχουν συνθέσεις πρέπει να υπάρχει και μια δυναμική διαφορετικών προσεγγίσεων.
Αυτό είναι υγιές σύμπτωμα ενός ζωντανού πολιτικού οργανισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης