Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Εκλογή του ΠτΔ από το λαό - Υπό προϋποθέσεις η διεξαγωγή δημοψηφίσματος - Καθιερώνεται η θρησκευτική ανεξαρτησία

Τσίπρας: Εκλογή του ΠτΔ από το λαό - Υπό προϋποθέσεις η διεξαγωγή δημοψηφίσματος - Καθιερώνεται η θρησκευτική ανεξαρτησία
«Εφόσον δεν υπάρξει εκλογή ΠτΔ από το Κοινοβούλιο σε δύο διαδικασίες, τον λόγο θα έχει ο λαός»
Καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους υπόσχεται με τη Συνταγματική αναθεώρηση η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα αποτελέσει την αρχή του διαχωρισμού με την Εκκλησία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα διεξάγονται πλέον τα δημοψηφίσματα, αλλά και στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία της Μεταπολίτευσης υπήρξε αντιφατική, καθώς με το πέρασμα των ετών διαμορφώθηκαν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί.
«Για 30 έτη επικράτησε ο δικομματισμός.
Με το πέρασμα των ετών, η Μεταπολίτευση άρχισε να εξαντλεί τη δυναμική της», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε:
«Η Δημοκρατία έγινε σαν ένα παλιό έπιπλο, που το έχεις συνηθίσει.
Το δημόσιο συμφέρον χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει τις πιο άδικες κυβερνητικές αποφάσεις.
Ο φόβος απέναντι στη λαϊκή κρίση, στη διαβούλευση υπήρξε χαρακτηριστικό μιας αριστοκρατικής αντίληψης».
Στη συνέχεια της, ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για μία αλλαγή πορείας στον τόπο μας, ένα μέρος της οποίας είναι και η αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη συμμετοχή φυσικά και των κοινωνικών φορέων:
«Δε μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα.
Η απάντηση στις νέες προκλήσεις που διαμορφώθηκαν την τελευταία 6ετία, δε μπορεί παρά να είναι το πέρασμα σε μια Νέα Μεταπολίτευση.
Σαρανταδύο (42) χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, ο κύκλος αυτής της Μεταπολίτευσης κλείνει, αφήνοντας όμως πίσω του πολλές παθογένειες.
Ένα από τα αποτελέσματα της ήττας της Μεταπολίτευσης ήταν και η οικονομική κρίση.
Ωστόσο, η κρίση έφερε στο προσκήνιο το λαϊκό αίτημα για πραγματική Δημοκρατία.
Δημιουργήθηκε η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.
Το σύνθημα είναι να τελειώνουμε με το παλιό.
Να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που οδήγησαν στην πολιτική και οικονομική χρεοκοπία».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η «πρωτόγνωρη» διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος θα δημιουργήσει γόνιμη αντιπαράθεση και αφορμή για διάλογο, ανάμεσα στα κόμματα αλλά και τους πολίτες.
«Το ζητούμενο για παραγωγική ανασυγκρότηση, προϋποθέτει τη θεσμική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η πάνδημη απαίτηση του λαού, και ξεκάθαρη εντολή του, δε μπορεί να ικανοποιηθεί από μία κυβέρνηση που δεν έχει σύμμαχο τους πολίτες.
Καλώ όλους τους φορείς σε έναν βαθύ και γόνιμο διάλογο για το νέο Σύνταγμα, που θα μας οδηγήσει σε μία νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2021.
Ωστόσο, πέρα από το περιεχόμενο (του Συντάγματος), σημαντικότερη είναι η διαδικασία με την οποία θα φτάσουμε στο νέο Σύνταγμα.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για μια επανάσταση της Δημοκρατίας.
Πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ποια Ελλάδα θέλουμε, με τον λαό αλλά και για τον λαό», υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «η συμμετοχή των πολιτών διευρύνει τη νομιμοποίηση της Συνταγματικής αναθεώρησης».
Θέλοντας να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν οι πολίτες στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα διοργανωθεί μία σειρά από σχετικές εκδηλώσεις, με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2017.
«Οι προτάσεις που καταθέτω στην επίσημη έναρξη της διαβούλευσης έχουν στόχο να πυροδοτήσουν τον διάλογο.
Με τη Συνταγματική αναθεώρηση, η Δημοκρατία θα γίνει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, θα συμβολίζει την παγκόσμια εικόνα της χώρας, ξεκινώντας μια νέα εποχή δίκαιης ανάπτυξης, που θα ευημερούν οι αριθμοί αλλά κυρίως οι άνθρωποι», δήλωσε, ξεδιπλώνοντας στη συνέχεια μερικές από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος:
«Η αναθεώρηση πρέπει να βασίζεται στην αρχή ισοτιμίας της ψήφου.
Επίσης, πρέπει να καθιερωθεί συνταγματικά η απλή αναλογική, αλλά και να υπάρξει μία εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας».
Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε:
«Προτείνουμε την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό και τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος έπειτα από λαϊκή επιταγή.
Εφόσον δεν υπάρξει εκλογή ΠτΔ από το Κοινοβούλιο σε δύο διαδικασίες, τον λόγο θα έχει ο λαός.
Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο σταθεροποιητικός ρόλος του ΠτΔ, καθώς γίνεται λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων, χωρίς να αλλάζει ο πυρήνας του πολιτεύματος».
Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για «θεσμοθέτηση θητείας στους βουλευτές, έτσι ώστε κανείς να μην εκλέγεται αδιάλειπτα», ενώ έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νόμο τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών από τους πολίτες, με την εξαίρεση στο νόμο να είναι όσα αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα.
Σε ό,τι αφορά στον συνταγματικό έλεγχο, τόνισε ότι δεν γίνεται να «μετατραπεί ο δικαστής σε νομοθέτη», προσθέτοντας ότι η«ενίσχυση του κράτους Δικαίου σημαίνει απαρέγκλιτη τήρηση της Αρχής της ισότητας των πολιτών».
Σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της ασυλίας των βουλευτών, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να καταργηθεί αυτό το «ακατανόητο προνόμιο», με εξαίρεση ίσως τον πυρήνα των καθηκόντων τους.
Για την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητων Αρχών, υποστήριξε πως η βασική τους λειτουργία είναι το «να αναθέτουν την πολιτική αντιπαράθεση σε ειδικούς, ενώ πρόσθεσε:
«Δεν αμφισβητώ την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητων αρχών.
Ανεξαρτησία, όμως, δε σημαίνει απουσία ελέγχου».
Εκτενή αναφορά έκανε και στο επίμαχο, «εξαιρετικά ευαίσθητο» θέμα των σχέσεων κράτους – εκκλησίας, τονίζοντας ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Αναλυτικότερα, οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση:

Πρώτος άξονας: δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος

• η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής

• η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
Η υποχρέωση δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο Πρωθυπουργό.
Πράγμα που εξυπηρετεί το σκοπό της κυβερνητικής σταθερότητας.

• προτείνουμε τη δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες.
Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

• Παράλληλα ανοίγουμε και τη συζήτηση για τις αρμοδιότητές του προτείνοντας μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του με στόχο να ενισχύσουμε το ρυθμιστικό, σταθεροποιητικό και εγγυητικό του ρόλο αλλά και για να εμπλέξουμε όποτε είναι αναγκαίο, τον ίδιο το λαό στη διαδικασία της εκλογής του, χωρίς όμως να διακόπτεται η θητεία της κυβέρνησης και να διαλύεται η Βουλή.
Η λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου χωρίς να αγγίζεται ο πυρήνας του Πολιτεύματος.
Για παράδειγμα:
Το δικαίωμα του Προέδρου να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές για να κρίνει επί της συνταγματικότητας του.

• Προτείνουμε να θεσμοθετήσουμε πρώτον τις θητείες για τους Βουλευτές, έτσι ώστε κανένας Βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.

• Και δεύτερον, την υποχρέωση Πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία Βουλευτής

Δεύτερος άξονας: ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας

• Υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους.

• Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.

• Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.
• Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Τρίτος άξονας: ενίσχυση του κράτους δικαίου

Στόχος μας εδώ είναι να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, της ασφάλειας δικαίου αλλά και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

• Σε ό,τι αφορά τον συνταγματικό έλεγχο - και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για την συγκρότηση Συνταγματικού δικαστηρίου που θα αντικαταστήσει τον δίαχυτο και παρεμπίπτοντα συνταγματικό έλεγχο των δικαστηρίων κάθε βαθμού.
Εδώ χρειάζεται προσοχή και σε βάθος συζήτηση.
Διότι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τον δικαστή σε νομοθέτη.
Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ασφάλεια δικαίου αλλά και για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο που διαρκώς μετασχηματίζεται.
Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί η χρυσή τομή.
Η θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης μάλιστα προθεσμίας, βρίσκει το απαιτούμενο σημείο ισορροπίας μεταξύ των αρχών που θέλουμε να υπηρετήσουμε.
Ενίσχυση, όμως, του Κράτους Δικαίου σημαίνει και απαρέγκλιτη τήρηση της αρχής της ισότητας μεταξύ των πολιτών.
Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ρυθμίσεις που έχουν μετατρέψει Υπουργούς και Βουλευτές σε κάστα που απολαμβάνει ειδικά προνόμια και λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

• Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, ίδια ποινική αντιμετώπιση με τους πολίτες, δυνατότητα εξαίρεσης μόνο με για σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων κατηγορίες.

• Θα τροποποιηθεί ριζικά η κατάπτυστη διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των Υπουργών.

• Για τις ανεξάρτητες αρχές:
Η τεχνοκρατική ιδεολογία έχει αποθεώσει τη λειτουργία τους και επιθυμεί διακαώς την διαρκή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών τους.
Με δεδομένη βέβαια την ολοένα και πιο τεχνική φύση της άσκησης της εξουσίας δεν αμφισβητώ την αναγκαιότητα ύπαρξης Ανεξάρτητων Αρχών. Ανεξαρτησία δεν σημαίνει όμως και πλήρης απουσία κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Αντικείμενο του διαλόγου ο τρόπος ελέγχου των ανεξάρτητων αρχών.
Σκεπτικοί με τον πολλαπλασιασμό τους.
Οι Ανεξάρτητες Αρχές να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Τέταρτος άξονας της πρότασης σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα.
Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.

Πέμπτος άξονας: κοινωνικά δικαιώματα

• ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.

• σαφής και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού.
Συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.

«Οι πέντε αυτοί άξονες αποτελούν έναν σκληρό πυρήνα μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στη δημιουργία θεσμών διαβούλευσης αλλά και στην επίλυση συγκεκριμένων κοινωνικών αντιθέσεων με θετικό πρόσημο για την κοινωνική πλειοψηφία
Ο δημόσιος διάλογος, η διαβούλευση των πολιτών και η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα αναδείξουν και άλλα ζητήματα.
Και είναι αυτό ακριβώς στο οποίο προσβλέπουμε.
Σήμερα δεν ήρθαμε εδώ για να κλείσουμε τις προτάσεις μας.
Αλλά για να ανοίξουμε με τις προτάσεις αυτές έναν πολύ ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τους πολίτες.
Σήμερα, με τη πρότασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Συντάγματος, μαζί με το λαό, μαζί με τους πολίτες αυτής της χώρας, επιθυμούμε να ανοίξουμε έναν καινούργιο κύκλο.
Καλούμε τους ενεργούς πολίτες, καλούμε τις νέες και τους νέους, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο.
Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα.
Να δημιουργήσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Τσίπρας. 

Φωτογραφίες από το σημείο της εκδήλωσης: 








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης