Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ναι στην εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι – Νέα κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη

Ναι στην εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι – Νέα κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη
Όχι από ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων - Παρών θα δηλώσουν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή
(upd) Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, στην επιβολήςτραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, στην  ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ύπαρξης του Plan Χ, τάχθηκαν οι εισηγητές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της X.A. ξεκαθάρισαν ότι θα δηλώσουν «παρών» ενώ κατά τάχθηκαν ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.
Το αίτημα της ΝΔ αναμένεται να πυροδοτήσει μια ακόμα υψηλών τόνων πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 21.00 το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.
Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα θα αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη να κλείνει τη συζήτηση.

Σταϊκούρας (ΝΔ): Η δήθεν διαπραγμάτευση Βαρουφάκη χρέωσε τη χώρα με 86 -100 δις ευρώ
Η συζήτηση ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων.
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ακολούθησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Μπαλαούρας.
«Πρόθεση της ΝΔ με την πρόταση της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής τους Γιάνη Βαρουφάκη, ως σημαντικό κεφάλαιο.
«Μήπως για κάποιους στην κυβέρνηση το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α;
Τι έπραξε ο πρωθυπουργός όταν είδε τον υπουργό του να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού;» διερωτήθηκε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση  «να στηρίξει την πρόταση και να αποφύγει να κάνει μια ακόμα κυβίστηση».

Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ): Κοίτα ποιος μιλάει...
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Μπαλαούρας έκανε λόγο για «πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της ΝΔ για να καλύψει το κενό των θέσεων της» αλλά, και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία».
«Αν έβαζα τίτλο σε αυτή τη πρόταση θα έγραφα κοίτα ποιος μιλά.
Αυτοί που έφεραν τους Έλληνες πολίτες στην απόγνωση, που γέμισαν την κοινωνία με ανέργους, που χάριζαν τα δάνεια.
Η πρόταση της ΝΔ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό.
Για πρώτη φορά πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον ελληνικό λαό να γνωρίζει που και πως προχωράμε» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο.
Μιλάτε για plan Β.
Θα πω αυτό που είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ναι, και plan Β, και C, και έξι plan Β θα κάναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο πνιγμού που μας επέβαλαν.
Στηρίζεστε σε αφηγήματα, αλλά δεν μπορούν πάνω σε αυτά να στηριχθούν πολιτικές θέσεις.
Πράγματι υπήρχε plan B για έξοδο της χώρας και ήταν του Σόιμπλε» τόνισε ο κ.Μπαλαούρας.

Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ): Να συσταθεί εξεταστική για την περίοδο από το 2002 έως σήμερα
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επανέφερε το αίτημα του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την περίοδο από το 2002 έως σήμερα, διευκρινίζοντας, ότι, το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση της ΝΔ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως την καλύτερη περίοδο το διάστημα 2002 - 2004, μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από το 2004 ως το 2008 ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της χρέωσε δύο χρόνια καινούρια βάρη στους Έλληνες πολίτες και οδήγησε τη χώρα δύο χρόνια πίσω στην οικονομική κατάσταση που ήταν η χώρα το 2014.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και επέρριψε ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρεώνοντάς τους  τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ ο  εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν Εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Κώστας Αϊβατίδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», καταλογίζοντας ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, ενώ ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, μίλησε για ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, που έφερε όπως είπε πράγματι ένα χειρότερο μνημόνιο στη χώρα, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 26 Ιουλίου 08:45)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης