Τελευταία Νέα
Πολιτική

Russia Today: Η Αθήνα επιδιώκει Νότια συμμαχία ενάντια στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ

Russia Today: Η Αθήνα επιδιώκει Νότια συμμαχία ενάντια στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ
Το δημοσίευμα του Russia Today αναφέρεται στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις 9 Σεπτεμβρίου με τους πολιτικούς ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου
Στην επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των χωρών της νότιας Ευρώπης, πιθανότατα στις 9 Σεπτεμβρίου (σσ. λίγα 24ωρα πριν τη ΔΕΘ) αναφέρεται με δημοσίευμα του το Russia Today.
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους επικεφαλής των χωρών της Νότιας Ευρώπης για να συζητήσουν μια νέα συμμαχία ενάντια σκληρή πολιτική λιτότητας της ΕΕ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρώμη, όπου σχεδιάζει να παραστεί σε συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συνάντηση των χωρών του Νότου θα επικεντρωθεί στις «κοινές» προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της λιτότητας, των φορολογικών μέτρων και του μεταναστευτικού προβλήματος.
Εξάλλου, το Russia Today αναφέρεται και στην κοινή δήλωσε που υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας και ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa, ζητώντας να δοθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας.
«Οι πολιτικές λιτότητας διατηρώντας τις οικονομίες σε ύφεση και διχασμένες κοινωνίες» ανέφερε η δήλωση.
Ωστόσο, στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά και στην ιταλική τραπεζική κρίση επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πιέζεται από τις ευρωπαϊκές αρχές.
«Ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας αντιμετωπίζει μια κρίση, έχοντας συσσωρεύσει επισφαλή δάνεια τουλάχιστον 360 δισ. ευρώ.
Η Πορτογαλία και η Ισπανία πιέζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το απαιτούμενο 3% του ΑΕΠ και αντιμετωπίζουν κυρώσεις και περισσότερη λιτότητα» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Χθες (4/8/2016) το bankingnews.gr μετέδιδε

Τη δημιουργία "μετώπου του ευρωπαϊκού Νότου" ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και μνημονίων επιδιώκει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα προσκαλέσει Ευρωπαίους ομολόγους του στην Αθήνα.
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews.gr από τις 2 Αυγούστου 2016, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καλέσει στην Αθήνα τον Francois Hollande, τον Matteo Renzi, τον Antonio Costa και τον Mariano Rajoy σε μια άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών του Νότου με ατζέντα την οικονομική πολιτική, τη στροφή στην ανάπτυξη, τη χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει ο Βορράς, την πολιτική απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας, τις επενδύσεις και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει το πιθανότερο στις 9 Σεπτεμβρίου, λίγα μόλις 24ωρα προτού ο πρωθυπουργός μεταβεί στη συμπρωτεύουσα για να μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ.
Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση των Ευρωπαίων Προοδευτικών στο Παρίσι, στις 25 Αυγούστου όπου θα δώσει το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από πρόσκληση του Francois Hollande.
Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό επιδιώκει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τόξου του Νότου που θα πιέσει το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης -και ειδικά το Βερολίνο- να προχωρήσουν σε αλλαγή πολιτικής εγκαταλείποντας την αυστηρή λιτότητα και ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία των ευρωπαϊκών Θεσμών.
Ο πρωθυπουργός με την άτυπη συνάντηση της Αθήνας επιδιώκει να βρει συμμάχους και στο ζήτημα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα της δίκαιης κατανομής προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες ενώ θα θέσει και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δ. Αλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης