Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεδριάζει το μεσημέρι το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μαξίμου, υπό τον Α. Τσίπρα

Συνεδριάζει το μεσημέρι το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μαξίμου, υπό τον  Α. Τσίπρα
Συνεδριάζει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμουτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 
Αντικείμενο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου θα είναι: Το σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση 2016-2018, οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, η αναδιοργάνωση δομών και οργανισμών και οργανογραμμάτων, καθώς και η σύσταση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων στο ΑΣΕΠ το οποίο θα επιλέγει διοικήσεις με την αξιοποίηση του Μητρώου Στελεχών που θέσπισε η κυβέρνηση με στόχο των καθιέρωση αδιάβλητων και αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιοποίηση ικανών στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Όπως μετέδιδε το www.bankingnews.gr, η προετοιμασία του πρωθυπουργού για την παρουσία του στη ΔΕΘ, τα ειδικά μισθολόγια, η Ευρωμεσογειακή διάσκεψη της Αθήνας, αλλά και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, θα βρεθούν στο επίκεντρο αλλεπάλληλων συσκέψεων που θα έχει σήμερα, Δευτέρα 5/9, ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς.
Σε ότι αφορά της τηλεοπτικές άδειες και την επόμενη ημέρα στο τηλεοπτικό τοπίο, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με την κυβερνητική Εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών.
Η συζήτηση συμφώνα με κυβερνητικές πηγές θα επικεντρωθεί στα επόμενα βήμα αλλά και θέματα διαδικαστικά.
Νωρίτερα θα έχει προηγηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς για τα ειδικά μισθολόγια, με την κυβέρνηση να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι όποιες αλλαγές θα επιφέρουν και μειώσεις μισθών στις ένοπλες δυνάμεις.
Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια των ενόπλων δυνάμεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αλλαγές για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια βρίσκονται στην τελική ευθεία, με την κυβέρνηση να φέρεται έτοιμη να εισαγάγει στην βουλή σχετικό νομοσχέδιο όπου θα περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις.
Το μισθολογικό κονδύλι των αμειβομένων με ειδικό καθεστώς αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης.
Βασικοί άξονες των αλλαγών που φέρονται να έχουν κλειδώσει είναι:
-Από τα 20 ειδικά μισθολόγια θα πάμε στα 8, με ομογενοποιήσεις στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους.
- Θα ενσωματωθούν τα ειδικά επιδόματα στον βασικό μισθό και θα διατηρηθούν 4 επιδόματα όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Παράλληλα συζητείται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων.
- Θα καταβληθούν υψηλά επιδόματα με στόχο να αμείβονται καλύτερα οι διευθυντές και οι τμηματάρχες και να ανοίξει η ψαλίδα των κλιμακίων
- Θα διατηρηθεί η προσωπική διαφορά, δηλαδή θα υπάρξει επανϋπολογισμός μισθών αλλά για τους παλιούς δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές.
- Θα στηριχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι που τα χρόνια του μνημονίου είχαν μεγάλες απώλειες, όπως γιατροί και πανεπιστημιακοί.

H Ευρωμεσογειακή διάσκεψη

Σε ότι αφορά την Ευρωμεσογιακή διάσκεψη, όπου οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου θα βρεθούν στην Αθήνα την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στόχος είναι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ώστε οι ευρωμεσογειακές χώρες να ενδυναμώσουν την παρέμβαση τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτήν».
Στην διάσκεψη θα δώσουν το παρόν οι ηγέτες Γαλλίας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας και Πορτογαλίας ενώ τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν την θεματολογία της συζήτησης που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Γαλλίας, F. Hollande, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μ. Renzi, της Πορτογαλίας, Antonio Costa, της Μάλτας, Joseph Muscat, και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισπανικής κυβέρνησης (η παρουσία του Mariano Rajoy στην Αθήνα δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός):
-Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.
-Ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.
-Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συζήτηση των ηγετών να διαρθρώνεται σε δύο γύρους.
Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους.
Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.
Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε, πραγματοποιείται μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.
Ήδη, με παρέμβασή του από τη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας -ενόψει και της συνόδου στη Μπρατισλάβα - είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης