Τελευταία Νέα
Πολιτική

Και όμως ο Τσίπρας μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία και να ποντάρει και στην επόμενη…

Και όμως ο Τσίπρας μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία και να ποντάρει και στην επόμενη…
Η ΝΔ δεν πείθει, οι πολίτες αντιλαμβάνονται το μονόδρομο των μέτρων και η Ευρώπη οδεύει προς ριζικές αλλαγές
Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι έως και το Σεπτέμβριο του 2019 θα ανεβαίνει ως πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για να κάνει τον ετήσιο απολογισμό των δεσμεύσεων του.
Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση του θα πάει μέχρι τέλους και θα εξαντλήσει την τετραετία.
Πρόκειται για μια «δέσμευση», η οποία αν και την παρούσα στιγμή φαίνεται κυριολεκτικά έωλη, έχει πραγματικά πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί.
Πράγματι, περίπου 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι για τα έως σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Η συντριπτική πλειοψηφία εκφράζει την απαισιοδοξία της, αν όχι την απόγνωση της, για την οικονομική της κατάσταση και το πώς εκτιμά ότι αυτή θα εξελιχθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ φέρεται να προηγείται ακόμα και με 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και με μερικές δεκάδες στην παράσταση νίκης.
Παράλληλα, οι πολιτικοί συσχετισμοί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσχερείς για την ελληνική κυβέρνηση και τα αιτήματα της για ελάφρυνση του χρέους και για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, από τα οποία εν πολλοίς θα κριθεί και το κατά πόσο μπορεί να επέλθει ανάπτυξη ή όχι.
Το τοπίο μοιάζει πραγματικά εκρηκτικό για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Και όμως υπάρχουν μερικές παράμετροι, οι οποίες δεν πρέπει να βγουν από το πλάνο.
Καταρχάς, ο βασικός – και μόνος – πολιτικός του αντίπαλος, η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης δεν πείθουν - και παρά το προβάδισμα τους - ότι μπορούν να αρθρώσουν έναν διαφορετικό και εναλλακτικό πολιτικό λόγο.
Διότι τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και χάνει ακόμα και δικούς της ψηφοφόρους, η ΝΔ δεν είναι σε θέση όχι μόνο να τους «κερδίσει» αλλά ούτε καν να τους προσεγγίσει.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το εύρημα της δημοσκόπησης της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, βάσει του οποίου την ώρα που το 77% των πολιτών κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, το 69% κρίνει αρνητική την παρουσία της ΝΔ!
Εύρημα που αν μη τι άλλο αποτυπώνει αφενός την καχυποψία των πολιτών απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη και στο κόμμα του και αφετέρου ότι έχει περάσει στην κοινή γνώμη πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαθέτει αφήγημα.
Ο άλλος «αντίπαλος» της κυβέρνησης, οι θεσμοί, οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι έχουν το πάνω χέρι και τον τελευταίο λόγο, βρίσκονται και αυτοί σε μια μεταβατική περίοδο.
Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον τεράστιων αλλαγών και πλέον γίνεται αντιληπτό σε ολοένα και περισσότερους στην ΕΕ ότι η ακολουθούμενη οικονομική και πολιτική συνταγή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο διότι πλέον κινδυνεύει συθέμελα το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Διαπίστωση που αν μη τι άλλο θα ληφθεί θα επηρεάσει σημαντικά και την Ελλάδα και κατ’επέκταση τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ελληνικό πρόγραμμα.
Όσον αφορά τον ελληνικό λαό, και αυτός γνωρίζει και έχει διαπιστώσει ύστερα από την περιπέτεια των τελευταίων επτά ετών, ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι εναλλακτικές χωρίς κόστος δεν υπάρχουν.
Όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως το πρόγραμμα είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση.
Επίσης, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση δεν έχει να λύσει τίποτα απολύτως από τα προβλήματα τους και ότι τυχόν επιτυχία του ελληνικού προγράμματος και της ελληνικής κυβέρνησης, θα είναι επιτυχία για όλους.
Η κυβέρνηση Τσίπρα βιώνει την περίοδο της απόλυτης αποδοκιμασίας.
Είναι όμως στο χέρι της κυβέρνησης, αν προχωρήσει γρήγορα στα υπεσχημένα και στις δεσμεύσεις της, χωρίς πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις και εφαρμόζοντας μια δίκαιη πολιτική που θα σταματήσει επιτέλους να χαϊδεύει αυτιά και ψηφοφόρους (βλέπε Δημόσιο), να γυρίσει πράγματι σελίδα, όπως είπε στη ΔΕΘ και ο κ.Τσίπρας.
Και αν κρατηθεί στην εξουσία και έχει γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία, τότε μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εξάντληση της τετραετίας.
Ενδεχομένως και η επόμενη…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης