Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ντόκος (ΕΛΙΑΜΕΠ): Ο Erdogan δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους ακραίες δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά

tags :
Ντόκος (ΕΛΙΑΜΕΠ): Ο Erdogan δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους ακραίες δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά
Η Τουρκία έχει βάλει στο τραπέζι μια σειρά διεκδικήσεων που έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα αμφισβητήσεων στο Αιγαίο είπε ο κ.Ντόκος
Την θέση ότι ο Rejep Tayip Erdogan δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους ακραίες δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge, Θάνος Ντόκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Erdogan, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως τη συνθήκη της Λωζάνης.
«Είναι ένας ηγέτης παρορμητικός, , χειμαρρώδης στον λόγο του, που πολλές φορές εκπλήσσει και τους συμβούλους του, όταν μιλάει εκτός κειμένου.
Αλλά μέχρι στιγμής - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έκανε κάτι διαφορετικό από τους προκατόχους του όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τις παραβιάσεις είχαμε και διάφορες από τις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο - η Τουρκία, σ' αυτά τα σχεδόν 15 χρόνια που κυβερνά το κόμμα του κ. Erdogan δεν μας είχε συνηθίσει σε πιο ακραίες δηλώσεις ή ενέργειες» τόνισε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm ο κ.Ντόκος, ο οποίος πάντως υπογράμμισε πως «η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια έχει βάλει στο τραπέζι μια σειρά από διεκδικήσεις που συνδέονται η μια με την άλλη, και έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα αμφισβητήσεων στο Αιγαίο».
Ο κ.Ντόκος εκτίμησε πως η δήλωση αυτή έγινε ίσως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
«Θα πρέπει να δούμε σε ποιο πλαίσιο ειπώθηκε και σε ποιο ακροατήριο.
Θα το καταλάβουμε τις επόμενες ημέρες.
Είμαστε σε μία εποχή που οποιαδήποτε δήλωση, με όποιον τρόπο κι αν γίνεται, πλέον, φτάνει σε όλα τα ακροατήρια.
Αυτή τη στιγμή καταγράφηκε μία δήλωση που αμφισβητεί το βασικό κείμενο που ρυθμίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις 90 και πλέον χρόνια» επεσήμανε ο κ.Ντόκος, ο οποίος αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, τόνισε πως το «το μεγάλο διακύβευμα είναι η άρση των θεωρήσεων, αυτό ζητάει η Τουρκία και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο ή συγκεκριμένες χώρες είναι διατεθειμένες να δώσουν κάτι τέτοιο».
«Άρα όλη αυτή η συμφωνία που μέχρι τώρα, με όλα τα προβλήματα και αδυναμίες μας προστάτευσε ως έναν βαθμό τους τελευταίους έξι μήνες, δεν είναι βέβαιο ότι σε έναν - δύο μήνες από σήμερα θα συνεχίσει να ισχύει.
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται με επαναφορά των ροών, όχι ενδεχομένως στα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους, 3.000 άτομα κάθε ημέρα, αλλά και από τα σημερινά 50 ή 100 κάθε μέρα να περάσουμε στα 500 είναι ένα βάρος που η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει» είπιε ο κ.Ντόκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης