Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δικαίως επιχαίρει για τα έσοδα ο Τσίπρας – Βασικό «χαρτί» του η οικονομία για να ανατρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα

Δικαίως επιχαίρει για τα έσοδα ο Τσίπρας – Βασικό «χαρτί» του η οικονομία για να ανατρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα
Εάν η οικονομία σταθεροποιηθεί και αρχίσει να γυρνά η ΝΔ θα στερηθεί του κύριου αντιπολιτευτικού της επιχειρήματος
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να επιχαίρει για την πορεία των εσόδων και την υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί για το Σεπτέμβριο και συνολικά για το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.
Όχι μόνο γιατί όπως είπε ο ίδιος, διαψεύδονται «όλοι αυτοί που από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων και πανηγυρίζουν για αυτό».
Αλλά κυρίως διότι είναι μια ένδειξη ότι πράγματι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης και ότι η οικονομικά εξαντλημένη κοινωνία εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Εάν μάλιστα αυτά τα θετικά σημάδια συνεχιστούν και επιβεβαιωθούν και τους επόμενους μήνες, τότε αποτρέπονται και τα χειρότερα σενάρια περί «ενεργοποίησης του κόφτη» που συνεπάγεται περαιτέρω μειώσεις και περικοπές.
Είναι προφανές ότι η πορεία της οικονομίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις και την «τύχη» της κυβέρνησης.
Ακόμα και εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει τη λύση του πολιτικού «αιφνιδιασμού», δηλαδή τις πρόωρες εκλογές (που πάντως απορρίπτει κατηγορηματικά, κάνοντας λόγο για εξάντληση της τετραετίας) με στόχο να τις κερδίσει, θα το πράξει σε μια χρονική στιγμή που η οικονομία θα είναι στα πάνω της.
Η οικονομία, η ανοδική της πορεία και η ανάπτυξη είναι το πραγματικό πολιτικό «χαρτί» του Τσίπρα.
Καθώς είναι το μόνο ικανό να αλλάξει την ψυχολογία της κοινωνίας, να «εγγυηθεί» ότι έρχονται καλύτερες ημέρες, να επαναφέρει την αισιοδοξία και γενικώς να ανατρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης.
Άλλωστε και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και μήνες βάλει κατά της κυβέρνησης για την επιβολή φόρων, για τα νούμερα που δεν βγαίνουν έχοντας αναγάγει την «κυβερνητική φοροεπιδρομή» σε στρατηγικό πολιτικό της επιχείρημα, γύρω από το οποίο έχει στήσει όληλ την αντικυβερνητική της κριτική.
Είναι προφανές πως σε περίπτωση που η οικονομία δείξει σημάδια σταθεροποίησης και αρχίσει να γυρνά, η ΝΔ θα στερηθεί ενός πολύ βασικού της επιχειρήματος.
Η κοινωνία έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να πληρώσει ένα βαρύ λογαριασμό (για αυτό άλλωστε και 9 στους 10 δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης) προκειμένου να τελειώσει το «μαρτύριο» των τελευταίων επτά ετών.
Επιπλέον, γνωρίζει ότι ακόμα και αν έρθει η ανάπτυξη, θα αργήσει να νιώσει τα οφέλη στην τσέπη της.
Αλλά γνωρίζει επίσης ότι και μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάνω – κάτω τα ίδια θα εφαρμόσει στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής, καθώς τα περιθώρια για αλλαγές και εναλλακτικές λύσεις είναι περιορισμένα.
Συνεπώς έχει διαπιστώσει εν πολλοίς ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι μονόδρομος.
Αν τώρα αυτή αρχίσει να αποδίδει και να αποδεικνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν, τότε θα υπάρξουν αλλαγές και στις σημερινές πολιτικές ισορροπίες.
Καθώς η γκρίνια για το ότι η φοροεπιδρομή καταλήγει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, θα μετατραπεί σε αισιοδοξία ότι κάτι καλύτερο έρχεται.
Και πάνω σε αυτήν την εξέλιξη, σε αυτή τη θεμελίωση της σταθερότητας θα πατήσει και η κοινωνία, η οποία επιθυμώντας να μπει ένα τέλος σε αυτό το κλίμα μιζέριας, θα στηρίξει την πορεία προς τα εμπρός.
Απομονώνοντας ή αγνοώντας όλους εκείνους που ποντάρουν στην αποτυχία και στην απαισιοδοξία.
Μια και η επιτυχία του προγράμματος θα είναι επιτυχία και για τη κοινωνία.
Γεγονός που θα προσθέσει πόντους στην κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και προβληματισμό στην πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.

Σπύρος Χριστόπουλος
(Πρώτη Ενημέρωση: 01:16, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης