Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Η Ελλάδα κτίζει τρίγωνα σταθερότητας στην ασταθή ανατολική Μεσόγειο

Βίτσας: Η Ελλάδα κτίζει τρίγωνα σταθερότητας στην ασταθή ανατολική Μεσόγειο
Αναγκαίο να κρατηθεί σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό είπε ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Άμυνας
Την θέση πως η ελληνική κυβέρνηση κτίζει τρίγωνα σταθερότητας στην ασταθή ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας αναφερόμενος στη τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάιρο.
«Σε μία περιοχή η οποία είναι πολύ ασταθής, με τον πόλεμο στη Συρία, τις εξελίξεις στην Τουρκία και το προσφυγικό, η Ελλάδα χτίζει «τρίγωνα σταθερότητας», τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Βίτσας, επισημαίνοντας ότι αυτό γίνεται όχι μόνο με την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και με τις αντίστοιχες με Ισραήλ και Ιορδανία.
«Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διπλωματική, εμπορική και οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην περιοχή.
Αυτό είναι το κύριο σημείο γα την εξωτερική μας πολιτική» τόνισε ο κ.Βίτσας, υπογραμμίζοντας ότι «το δεύτερο σημείο είναι η διαδικασία της συνανάπτυξης που προωθείται, με τις μεγάλες ευκαιρίες για ανταλλαγές σε πολλούς τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Αίγυπτο και αντίστροφα».
«Η καίρια συγκυρία για το Κυπριακό είναι το τρίτο σημαντικό σημείο, καθώς επιδιώκεται να διαμορφωθούν οι καλύτερες και ισχυρότερες συμμαχίες.
Και στα τρία αυτά σημεία τα θέματα μπήκαν με πολύ επιτυχημένο τρόπο ενώ οι τριμερείς θα συνεχιστούν και του χρόνου» ανέφερε ο κ.Βίτσας, επισημαίνοντας πως στην «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου οι «μεγάλοι παίκτες» παίζουν κι αυτοί το δικό τους ρόλο.
«Είναι γι' αυτό σημαντικό να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να βρει ο συριακός λαός το δημοκρατικό του μέλλον, αλλά και να ηττηθεί το ISIS» είπε ο κ.Βίτσας.
Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της ρητορικής της Άγκυρας, με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο κ.Βίτσας επεσήμανε ότι η συνθήκη αυτή διαμόρφωσε την σταθερότητα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στα νότια σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.
Ο κ.Βίτσας είπε ότι είναι ανάγκη να κρατηθεί σε ισχύ και εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς αυτή είναι που έχει μειώσει τις ροές προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση της Ελλάδας με προσωπικό για τις διαδικασίες ασύλου, δεν έχουν υλοποιηθεί, για να υπάρξει ένας νόμιμος τρόπος εισόδου στην ΕΕ ή απόρριψης των αιτημάτων, στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης.
Για τις χώρες της ΕΕ που υποδαυλίζουν το πρόβλημα με τη στάση τους, ο κ.Βίτσας υποστήριξε ότι αν κάθε χώρα «κάνει του κεφαλιού της» σε τέτοια ζητήματα, βγαίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό είναι ένα πρόβλημα όλης της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης