Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πως ο Μητσοτάκης μπορεί να γίνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού αφοπλίζοντας την επικοινωνιακή υπεροχή Τσίπρα

Πως ο Μητσοτάκης μπορεί να γίνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού αφοπλίζοντας την επικοινωνιακή υπεροχή Τσίπρα
Η στρατηγική της ΝΔ να στέλνει μηνύματα προς τον ιδιωτικό τομέα είναι μεν σωστή αλλά θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα πλάνο πιο σαφές για το πώς οι δανειστές θα αποδεχθούν τις παρεμβάσεις που πρόσφατα πρότεινε…
Μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όσα εκτυλίχθησαν είτε για εντυπώσεις, είτε ως ουσία το συμπέρασμα που εξήχθηκε είναι ότι Τσίπρας ελέγχει πλήρως το κόμμα.
Με ποσοστά ηγετών σε απολυταρχικά καθεστώτα ο Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει plan b…
Το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι προφανώς η ιδεολογία του που έχει καταρρεύσει αλλά ο Τσίπρας που διαθέτει επικοινωνιακή υπεροχή αλλά όχι ηθικό πλεονέκτημα.
Η επικοινωνιακή υπεροχή του Τσίπρα εδράζεται στο ότι οι προηγούμενοι οδήγησαν σε αδιέξοδο την Ελλάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμάει του ολιγάρχες και καναλάρχες.
Όμως έχει χαθεί το ηθικό πλεονέκτημα καθώς στην Ελλάδα εφαρμόζεται το πιο ακραίο μνημόνιο το τρίτο μνημόνιο το οποίο διαπραγματεύτηκε ανεπιτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερή κυβέρνηση.
Τι έχει να αντικρούσει σε αυτά ο Μητσοτάκης;
Η ΝΔ έχει ταυτιστεί με τα μνημόνια και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υιοθετήσει μια αντιμνημονιακή ρητορεία.
Το πλεονέκτημα του Μητσοτάκη είναι ότι δεν χρειάζεται να αποκλίνει ουσιαστικά από την ιδεολογική του βάση.
Στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι 100% βέβαιο ότι θα τον στηρίξει μαζικά καθώς η φορολογική αφαίμαξη δεν έχει προηγούμενο.
Από την άλλη ο Τσίπρας στηρίζεται στην παλιά δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ δηλαδή δημοσίου υπαλλήλους και στα λαϊκά στρώματα τα οποία βλέπουν τον Τσίπρα ως τον νέο αριστερό ηγέτη.
Εάν η Τρόικα, οι δανειστές στοχοποιήσουν δημοσίους υπαλλήλους η προνομιακή πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεκατιστεί και ο Τσίπρας θα χάσει εκλογική πελατεία.
Όμως ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα με όρους ώριμου φρούτου.
Έχει την μεγάλη ευκαιρία να ηγηθεί ενός συνασπισμού κομμάτων αλλά η υπεροχή που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν ένα αέρα σαρωτικής νίκης.. αλλά απλά μιας νίκης.
Πως ο Μητσοτάκης μπορεί να γίνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού;
Ο Μητσοτάκης έχει δύο προβλήματα, την επικοινωνιακή υπεροχή Τσίπρα και την Χρυσή Αυγή που αποτελεί τον τρίτο πόλο ξεκάθαρα με ανοδικές τάσεις και με προοπτική 8% με 10%.
Η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, υπήρξαν ιστορικά λάθη της παράταξης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την Χρυσή Αυγή και η ΝΔ δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτε…
Η επικοινωνιακή υπεροχή του Τσίπρα όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί…
Η στρατηγική της ΝΔ να στέλνει μηνύματα προς τον ιδιωτικό τομέα είναι μεν σωστή αλλά θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα πλάνο πιο σαφές για το πώς οι δανειστές θα αποδεχθούν τις παρεμβάσεις που πρόσφατα πρότεινε… π.χ. για την μείωση της φορολογίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα αλλά έχει ακόμη ερείσματα στην κοινωνία..
Ο Τσίπρας θα ποντάρει στην ποσοτική χαλάρωση και στο χρέος και πιθανότατα κάτι θα πάρει τους επόμενους μήνες…
Η ΝΔ πρέπει να διαχειριστεί αυτή την προοπτική καθώς αυτό θα είναι το πολιτικό εφόδιο Τσίπρα το επόμενο διάστημα ότι κάτι θα πάρει στο χρέος, μια μείωση επιτοκίων και μια υποτυπώδη επιμήκυνση – αυτό δεν είναι αναδιάρθρωση αλλά ένα σχεδόν τίποτε -.
Αυτό το σχεδόν τίποτε όμως ο Τσίπρας θα το αξιοποιήσει πολιτικά.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης