Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Κρίνεται η συνοχή της Ευρώπης – Οι πιστωτές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος

Τσίπρας: Κρίνεται η συνοχή της Ευρώπης – Οι πιστωτές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος
Ο πρωθυπουργός άνοιξε τις εργασίες της ετήσιας Ευρωμεσογειακής Συνόδου
(upd) Την θέση ότι «αυτήν την περίοδο δεν κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης - είτε της οικονομικής είτε της προσφυγικής - αλλά η ίδια η συνοχή της Ευρώπης» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιείται στη Βραυρώνα καλώντας παράλληλα τους πιστωτές της Ελλάδας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Αυτήν την περίοδο δε κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης - είτε της οικονομικής είτε της προσφυγικής - αλλά η ίδια η συνοχή της Ευρώπης.
Και κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της.
Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας.
Η αρχή της αλληλεγγύης είναι ο θεμέλιος λίθος της ενωμένης Ευρώπης.
Χωρίς αυτήν υπνοβατούμε προς τη "σκοτεινή Ευρώπη" του 20ου αιώνα.
Η χώρα μας δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της μόνο στο προσφυγικό.
Τηρούμε και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει από τον Ιούλιο του 2015.
Η ίδια απόφαση του Eurogroup προσδιορίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και τις υποχρέωση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα.
Τώρα, που μπαίνουμε με σταθερά βήματα στο στάδιο της ανάπτυξης, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το θέμα του χρέους δεν είναι ένα ζήτημα μόνο ελληνικό, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης.
Για αυτό όπως είπε, η Ευρώπη στο σύνολό της έχει ισχυρό κίνητρο να ξεκαθαρίσει άμεσα τον ορίζοντα για το ελληνικό χρέος.
«Διότι, ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς, όπως είναι το 2017, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση του ελληνικού χρέους σε προεκλογικό όπλο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό θα συμβεί εάν η ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας της Συμφωνίας, αναβληθεί για το β' εξάμηνο του 2017.
Ο κ.Τσίπρας είπε ότι τα δύο προηγούμενα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα απέτυχαν και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρώπη à la carte που ορισμένοι εταίροι μας δυστυχώς υποστηρίζουν, στην πραγματικότητα είναι η επιλογή της "μη Ευρώπης"», για να υπογραμμίσει: «το κοινό σπίτι έχει και κοινές υποχρεώσεις», «δεν έχει, δηλαδή, υποχρεώσεις à la carte».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ευρωμεσογειακές χώρες μοιράζονται κοινές εμπειρίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις:
α) έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της υποτίμησης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.
β) Είμαστε στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
γ) Συνορεύουμε με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έχουμε όλα τα θετικά και όλες τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κατοικούμε σε μια ευλογημένη περιοχή του πλανήτη, που πάντοτε ήταν περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων.
«Συνεπώς έχουμε κοινό ενδιαφέρον και κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος αποσκοπεί στην προώθηση της μέγιστης δυνατής κατανόησης ζητημάτων που επηρεάζουν την κοινωνία των πολιτών στην ευρωμεσογειακή περιοχή και στη συζήτηση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν προκειμένου να προταθούν λύσεις.
Στη βασική ατζέντα των συνομιλιών είναι η προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη, η κοινωνική προστασία στην περιοχή της Μεσογείου, ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην επικείμενη διάσκεψη COP22 αλλά και οι γυναίκες ως φορείς δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιοχή.
Αύριο, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι και προσωπικότητες από οικονομικά και κοινωνικά συμβούλια.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών επιτροπών ή παρεμφερών οργανισμών, εργοδοτικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων συμφερόντων από 33 χώρες και ΜΚΟ από όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Η Τελική Διακήρυξη της Συνόδου θα αποσταλεί στις πολιτικές αρχές της Ευρωμεσογειακής περιοχής ως συμβολή της κοινωνίας των πολιτών και θα διαδοθεί ευρέως μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 08:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης