Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμο δίμηνο για την ελληνική οικονομία - Τον Νοέμβριο οι δανειστές στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος

Κρίσιμο δίμηνο για την ελληνική οικονομία - Τον Νοέμβριο οι δανειστές στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος
Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου αναφέρουν πηγές της Κομισιόν στην Αθήνα
(upd) Κρίσιμο είναι το επόμενο δίμηνο για την ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να επιθυμεί ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης εντός του Νοεμβρίου και λύση για το χρέος μέχρι τα τέλη του 2016, αν και τα εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση φαντάζουν ανυπέρβλητα. 
Για το όσο το δυνατόν συντομότερο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έχουν δεσμευτεί όλες οι πλευρές που μετέχουν των διαπραγματεύσεων αναφέρουν πηγές της Κομισιόν στην Αθήνα.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στα μέσα Νοεμβρίου.
«Η αποστολή των θεσμών, όπως προβλεπόταν τελείωσε χτες.
Εποικοδομητικές συζητήσεις έλαβαν χώρα για όλες τις κύριες πολιτικές δεσμεύσεις και θα συνεχίσουν τις προσεχείς εβδομάδες.
Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στα μέσα Νοεμβρίου.
Όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος ESM, το συντομότερο δυνατόν» ανέφεραν οι πηγές της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού αναμένεται τον Δεκέμβριο. 
Χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη β΄αξιολόγηση, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση για η συμμετοχή του Ταμείου, στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης. 
Πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling, ο οποίος τάχθηκε με τη γραμμή Schaeuble, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρέος. 
«Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), Klaus Regling, μιλώντας σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Πέμπτης (27/10).
«Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο δεν υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε ο Regling, συντασσόμενος με τη γερμανική κυβέρνηση. 
Μπορεί το εθνικό χρέος της Ελλάδας να έχει ανέλθει κοντά στο 180% επί του ΑΕΠ της χώρας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο «αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο, αν πληρώνει επιτόκιο μόλις 1%», είπε ο Regling, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή η Αθήνα πληρώνει λιγότερο για το χρέος της, σε σχετικούς όρους, από ό,τι οι κυβερνήσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, λόγω του φθηνού δανεισμού από τον ESM.
«Συμφωνώ περισσότερο [για το ζήτημα του χρέους] με τον Schaeuble, από ό,τι με τη Lagarde», φέρεται ειπών ο Klaus Regling, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η WSJ.

Η β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο επίκεντρο του Eurogroup στις 7/11

Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, ωστόσο δε θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.
Αυτό προκύπτει από την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του οργάνου.
Ειδικότερα, για το ζήτημα της Ελλάδας αναφέρει:

Ελλάδα: δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και έκθεση για την τεχνική βοήθεια της ΕΕ
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής αξιολόγησης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα. Η αποστολή άρχισε στις 21 Οκτωβρίου.
Η Ευρωομάδα θα παρακολουθήσει έκθεση για την τεχνική βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, την οποία θα υποβάλει η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS). Η υπηρεσία αυτή δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 με σκοπό να επικουρεί τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή φιλοαναπτυξιακών διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η υπηρεσία έχει συνεισφέρει στην υλοποίηση του προγράμματος της Ελλάδας.
[Αναλυτικά η ατζέντα του Eurogroup]

(Πρώτη Ενημέρωση: 12:15, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης