Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με αιχμές ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι υπουργοί - Σχέδιο πολιτικής εξόντωσης καταγγέλλει ο Φίλης

Με αιχμές ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι υπουργοί - Σχέδιο πολιτικής εξόντωσης καταγγέλλει ο Φίλης
Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι υπουργοί, ενώ δεν έλειψε η δυσαρέσκεια για τις μετακινήσεις και τις απομαρκύνσεις από το νέο κυβερνητικό σχήμα
Με...αιχμές και ευχές ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μετά τον ανασχηματισμό.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον ΣΚΑΙ, καταγγέλλοντας σχέδιο για την πολιτική του εξόντωση.
Δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το ενδιαφέρον προσέλκυσαν και οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος μετακινήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι θα παλέψει για να μην ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ.
Αιχμές άφησε και ο Θ. Δρίτσας, τονίζοντας ότι η αποχώρησή του από το υπουργείο Ναυτιλίας, δεν ήταν εθελούσια. 
Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κράτησε αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το παράλληλο νόμισμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα με την παρούσα κυβέρνηση.

Σφοδρή επίθεση Φίλη στον Ιερώνυμο, αιχμές κατά Τσίπρα

Για συμβόλαιο του πολιτικού του θανάτου, το οποίο οργανώθηκε και εκτελέστηκε στη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, έκανε λόγο ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
O N. Φίλης ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, ενώ καταχειροκροτήθηκε μετά το τέλος του απολογισμού του στο υπουργείο.
«Ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού στον ανασχηματισμό», κατήγγειλε ο Νίκος Φίλης.
Κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο για ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα και επικίνδυνη ρητορική, αναφερόμενος στην «όψιμη αντίδραση του Ιερώνυμου στη δημιουργία τεμένους, παρά τη συμφωνία του προκατόχου του, την ακροδεξιά ρητορική και την προσχώρηση στο αντιχριστιανικό δόγμα ότι η Εκκλησία μοιράζει ψωμί μόνο στους Έλληνες»
Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, χαρακτήρισε ορισμό της παραθεσμικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Εκκλησίας την απομάκρυνση υπουργού από την κυβέρνηση.
«Ολοι βρισκόμαστε στις θέσεις μετά από εντολή του λαού και του πρωθυπουργού.
Προβλήματα δεν επισημάνθηκαν στις συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό ενώ ήταν πολύ θετικές οι αναφορές στο έργο μας και στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ξαφνικά, το άριστα 20 μετατράπηκε σε ένα μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό», ανέφερε ο Νίκος Φίλης αφήνοντας αιχμές και κατά του πρωυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Ποιος κάνει λάθος, ο γαλαντόμος καθηγητής που ξαφνικά βάζει χαμηλό βαθμό ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;
Οσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει δεκτή», τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Αποστάσεις Παπαδημητρίου από το παράλληλο νόμισμα 

Η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας υπό τον νέο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, με αναπληρωτή υπουργό τον Αλέξη Χαρίτση και το νέο υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα.
«Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων πάντα στο πλαίσιο του ευρώ και με εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές νομισματική σταθερότητα, ασφάλεια δημοκρατικών θεσμών και υψηλό επίπεδο επιστημονικού δυναμικού».
«Σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε σκληρή δουλειά» προσέθεσε ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνοντας ότι η δουλειά αυτή θα βασιστεί στα στέρεα θεμέλια που μπήκαν την περίοδο υπουργίας του Γιώργου Σταθάκη.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής τους ο υπουργός αναφέρθηκε στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους υποψήφιους επενδυτές που, όπως είπε, είναι η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός και πολιτιστικός τουρισμός κ.λπ. Πολλοί, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ονειρεύονται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης.
Απαντώντας σε επίμονες ρωτήσεις για τη θέση που έχει εκφράσει ως ακαδημαϊκός υπέρ του παράλληλου νομίσματος ο υπουργός σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Η εφαρμογή ενός προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει».
Μάλιστα σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε ότι «μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν πανεπιστημιακός και οι πανεπιστημιακοί λένε πολλά πράγματα, όταν όμως έρχεται η ώρα να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Είναι λάθος. Παράλληλο νόμισμα σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει ? τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».
Ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε ως ορόσημο της ανάληψης νέων πρωτοβουλιών την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι μετά από αυτό θα εκτιμήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής αναπτυξιακής τράπεζας.
Όσον αφορά το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε το λόγο στον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενώ πρόσθεσε ότι έχουν δημιουργηθεί και οι δομές υποστήριξης των δανειοληπτών όπως η ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στο υπουργείο και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά έχουμε κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και η διάδοχη κατάσταση θα λύσει θέματα αναβάθμισης και του υπουργείου».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της δουλειάς που θα γίνει, ώστε με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη με δικαιοσύνη και βιωσιμότητα.
Ο νέος υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι από την επιτυχία του υπουργείου Οικονομίας εξαρτάται πόσο γρήγορα θα ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός από την πίεση των τελευταίων ετών και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων με την προσέλκυση επενδύσεων. «Στις πλάτες μας πέφτει το πολύ μεγάλο βάρος για τη στροφή της χώρας στην ανάπτυξη» σημείωσε.
Η απερχόμενη υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά στο κομμάτι της μείωσης της γραφειοκρατίας, καθώς, όπως είπε, «δώσαμε τα εργαλεία και με νομοθετική πρωτοβουλία απαλλάσσεται το 90% των επιχειρήσεων από άσκοπες διαδικασίες αδειοδότησης».

Τα φώτα στραμμένα στη νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου

Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής.
Ανέφερε ότι το ασφαλιστικό έκλεισε από την πρώτη αξιολόγηση, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και θα είναι - όπως είπε - σκληρή.
Προανήγγειλε «ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών για να επιβάλει την νομιμότητα στην αγορά εργασίας» και εξήρε το έργο των υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών.
Εκτίμησε ότι η ανεργία θα απομειώνεται αργά και σταθερά, ενώ δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών της είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο για έργα όχι για λόγια. Η κρισιμότητα των στιγμών και η δυσκολία των μαχών δεν μας επιτρέπει να είναι ο ένας πάνω από τον άλλο, αλλά ο καθένας πάνω από τον εαυτό του».

Ν. Παππάς: Ατμομηχανή της ανάπτυξης οι επικοινωνίες

Ο τομέας των επικοινωνιών μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Σπίρτζη, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αμέλλησαν να αφοσιωθούν στο να αξιοποιήσει η χώρα το συγκρητικό της πλεονέκτημα, τη γεωγραφική της θέση και το αξιοθαύμαστο ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
« Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών» τόνισε και συμπλήρωσε «είμαστε έτοιμοι να δωσουμε τη μάχη.
Νομιζω ότι μπορεί να δωθεί μια καινούργια πνοή , το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Να μπει η χώρα στο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης ανέφερε, ότι παραδίδει την Γραμματεία με χαρά, σε ένα «πολύ καλό φίλο, που χτίσαμε μια τέτοια ειλικρινή φιλία, σε μια τέτοια εποχή». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Παραδίδω τη Γραμματεία στο φίλο Νίκο, για να σηματοδοτήσουμε και τη μετάβαση της υφεσιακής εποχής που ζούμε, σε αναπτυξιακές εποχές με δίκαιο και παραγωγικό πρόσημο, όχι με δείκτες που δεν λένε τίποτε και στην ελληνική κοινωνία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Προανήγγειλε τέσσερις δράσεις, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί:
- Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών.
-Δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν της μουσουλμανικής κοινότητας.
- Δωρεάν χορηγούμενη ευρωζωνική σύνδεση σε πρωτοετείς φοιτητές.
-Δωρεάν ευρυζωνική σύνδεση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες.
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Είναι κρίσιμο ότι γίνεται τομή, προτεραιοποιείται ο συντονισμός και η ενοποίηση της ψηφιακής πολιτικής και των τηλεπικοινωνιών, που πιστεύουμε ότι είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης, η οποία θα καταστήσει τη χώρα πρωταγωνιστή και θα την κάνει πιο δημοκρατική. Αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τις μεγάλους λεωφόρους της πληροφορικής για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στην απρόσκοπτη και ισότιμη πληροφόρηση.

Π. Σκουρλέτης: Θα κάνω αγώνα να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ

«Επί 13 μήνες κάναμε μια πολύ σοβαρή δουλειά, αλλά πολλά σοβαρά πράγματα δεν αναδείχτηκαν από τα ΜΜΕ, αντίθετα πολλές φορές υπήρξαμε αντικείμενο επίθεσης, διαστρέβλωσης, από τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, παραδίδοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον Γιώργο Σταθάκη. «Μπορέσαμε -παρότι υλοποιήσαμε μια πολιτική που δεν είναι δική μας- να βάλουμε το δικό μας άρωμα», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. «Ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου του 2015... Θεωρώ ότι κερδίσαμε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες. Τη μάχη για τα δημόσια δίκτυα του ΑΔΜΗΕ. Είναι πλέον σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός.
«Μπορέσαμε και μείναμε συνεπείς με βάση αυτό που λέγαμε όταν ξεκινάγαμε [?] Ακυρώσαμε το παλιό σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, εξασφαλίσαμε έκτακτη ρευστότητα για τη ΔΕΗ, ύψους 1 δισ. για το 2017» είπε ο κ. Σκουρλέτης και ζήτησε να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο είπε πως είναι ένα δογματικό και παρωχημένο σχέδιο της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά. Από όποια θέση και να είμαι, συμπλήρωσε, «και μέσα από τη Βουλή θα υπερασπιστώ το να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ».
«Πιο εύκολη είναι η δουλειά μου, αφού παραλαμβάνω από τον Πάνο Σκουρλέτη» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης και συμπλήρωσε πως οι στέρεες βάσεις αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε, «τεράστιας στρατηγικής σημασίας το ενεργειακό για την ελληνική οικονομία» και συμπλήρωσε πως συνολικά η ενέργεια βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο σε διεθνές επίπεδο.

Δρίτσας: Δεν αποχωρώ οικειοθελώς από το υπουργείο

Η αποχώρηση μου δεν είναι οικειοθελής όπως αναφέρθηκε σε μερίδα του Τύπου, δήλωσε , ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου.
Ο ίδιος πάντως, πρόσθεσε ότι ήξερε πως κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα αποχώρησής του από το υπουργείο.
Στη θέση του αναλαμβάνει καθήκοντα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Γεροβασίλη: Στόχος η διοικητική ανασυγκρότηση

Η κυβέρνηση έχει στοχευμένη πολιτική, είπε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, παραλαμβάνοντας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έκανε αναφορά και στα κακώς κείμενα του παρελθόντος και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, δημιουργώντας ένα γραφειοκρατικό δημόσιο, μακριά από την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η διοικητική ανασυγκρότηση, με υπαλλήλους που θα στέκονται στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντί του. Η νέα υπουργός υπογράμμισε το σεβασμό τον δικό της αλλά και των προκατόχων της προς τους δημοσίους υπαλλήλους και τόνισε ότι θα προχωρήσει στις όποιες αλλαγές με αξιοκρατία και διαφάνεια.
Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που επιβλήθηκαν εμμονικά από τις μνημονιακές πολιτικές δεν είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις σελίδες του υπουργείου, ενώ δήλωσε ότι η πόρτα της θα είναι πάντα ανοιχτή για τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης