Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα – Αναγκαίο να κλείσει μέτωπα πριν την άνοιξη του 2017

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα – Αναγκαίο να κλείσει μέτωπα πριν την άνοιξη του 2017
Είναι επιβεβλημένο η χώρα να παραμείνει πολιτικά σταθερή και να βάλει τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη
Πρωταρχικός στόχος, της κυβέρνησης είναι να κλείσει τη β’ αξιολόγηση τις επόμενες 10 ημέρες και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου (ή ακόμα και στις αρχές Ιανουαρίου) να έχουν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να έχουν περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Δεύτερος στόχος της είναι οι εξελίξεις αυτές να μη συνοδεύονται από νέα μέτρα, ή αν συνοδεύονται τουλάχιστον αυτά να μην είναι επώδυνα (π.χ. μειώσεις στις συντάξεις, ομαδικές απολύσεις, κοκ).
Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα είναι ο χρόνος και η ανάγκη όλα αυτά να έχουν δρομολογηθεί εντός του Ιανουαρίου του 2017.
Και αυτό γιατί θεωρείται πως εφόσον συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, η ελληνική οικονομία θα είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Μια και το τοπίο πλέον θα είναι ξεκάθαρο και η εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αποκαθίσταται, έστω και σταδιακά.
Και αυτή η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα είναι κεφαλαιώδους σημασία να αρχίσει να διαφαίνεται πριν διεξαχθούν οι εκλογές στην Ολλανδία (Μάρτιος του 2017), Γαλλία (Απρίλιος - Μάιος του 2017) και στη Γερμανία (φθινόπωρο του 2017, το αργότερο τον Οκτώβριο).
Διότι είναι προφανές πως σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή το ελληνικό ζήτημα παραμένει ανοιχτό και προβληματικό, τότε θα τύχει ευρείας αρνητικής πολιτικής εκμετάλλευσης, με τους πολέμιους να δίνουν τα ρέστα τους κατά της Ελλάδας (επαναφέροντας και πάλι τα περί Grexit, τα περί πλασματικών στοιχείων στο ευρώ, κοκ).
Κάτι που με τη σειρά του θα επιτείνει την όποια ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, καθιστώντας αδύνατο για τους όποιους «υπερασπιστές» να τοποθετηθούν θετικά επί των όποιων ελληνικών θέσεων και αξιώσεων.
Άλλωστε και δεδομένης της ανασφάλειας που επικρατεί στην Ευρώπη (κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει όχι μόνο ποια θα είναι η εικόνα της Ευρώπης σε έναν χρόνο από σήμερα αλλά σε δύο εβδομάδες από σήμερα λόγω του εξαιρετικά κρίσιμου δημοψηφίσματος (4 Δεκεμβρίου) στην Ιταλία, το οποίο μπορεί να φέρει πτώση της κυβέρνησης Renzi και έντονες πολιτικές αναταράξεις στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης) είναι κρίσιμης σημασίας η Ελλάδα να έχει καταφέρει να σταθεί γερά στα πόδια της.
Και για να συμβεί αυτό η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει πραγματικά να τρέξει για να υλοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει.
Ακόμα και αν σε αυτήν την τελική ευθεία αναγκαστεί να κάνει νέες υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις της, όπως είναι π.χ. το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Μέσα σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον όπου ανασφάλεια υπάρχει ακόμα και για την ίδια τη μορφή και την ύπαρξη της ΕΕ, επιβάλλεται η Ελλάδα να παραμείνει σταθερή και να βάλει τις βάσεις για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα.
Δεν είναι ώρα ούτε για γραφικές πολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε βέβαια για επανάληψη του αιτήματος περί πρόωρων εκλογών.
Προέχει η χώρα να παραμείνει σταθερή και όρθια και με προοπτική για καλύτερο μέλλον σε ένα εξαιρετικό θολό τοπίο.
Και αυτό είναι υποχρέωση τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης