Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μουζάλας: Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά - Οι δυο λόγοι

Μουζάλας: Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά - Οι δυο λόγοι
O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, εξήγησε τους λόγους που θα γίνουν τα κέντρα κράτησης και στα πέντε νησιά
Αποφασισμένος να προχωρήσει με τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά, όπως και με την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, την ώρα που η κατάσταση σε Χίο, Σάμο, Λέσβο είναι έκρυθμη και η ασφάλεια κρέμεται από μια κλωστή.
Ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο «Βήμα» δήλωσε ότι «κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά (σ.σ: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) για δύο λόγους».
«Ειδικά τώρα που έρχονται στην Ελλάδα πολλοί παράτυποι και δεν είναι οικογένειες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα και χρειάζεται ένας φόβος περιορισμού.
 Για παράδειγμα στη Χίο δύο μετανάστες έβγαλαν μαχαίρια και απειλούσαν ταξιτζήδες.
Αν τους πάμε στον εισαγγελέα, θα ορίσει δικάσιμο και θα τους αφήσει ελεύθερους. Με βάση τον μεταναστευτικό νόμο έχουμε το δικαίωμα να τους κλείσουμε σε προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ: κράτησης)», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο «Βήμα».
Όπως ανέφερε, ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά.
Οσοι φθάνουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.λπ καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό.
Σύμφωνα με τον κ,. Μουζάλα, «όλοι προσφεύγουν για να εξεταστεί η αίτησή τους δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πολλοί εξαφανίζονται.
Όταν έρχεται η ώρα για την επανεξέταση δεν βρίσκονται.
Υπάρχουν κυκλώματα που τους περνούν με βάρκες σε άλλα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι περισσότεροι τελικά χάνονται.
Αν όμως μπουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους, δεν θα μπορούν να εξαφανιστούν».
Σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση.
Στη Χίο, η μετακίνηση των 800-850 ατόμων από τη Σούδα στο χώρο του ΧΑΔΑ που ανήκει στον Δήμο Χίου, αποδείχτηκε τόσο προβληματική που το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
«Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, θα βρεθούν χώροι  που δεν ανήκουν στον δήμο», είπε στο «Βήμα» ο κ. Μουζάλας, μη αποκλείοντας να χρησιμοποιηθεί χώρος στο νησί που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας.
«Τη χρηματοδότηση την είχαμε πάρει για το ΧΑΔΑ και τώρα τρέχουμε να την αλλάξουμε», συνεχίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης