Τελευταία Νέα
Πολιτική

Και όμως, οι πρόωρες εκλογές είναι το ισχυρό χαρτί του Τσίπρα… και ο εφιάλτης της ΝΔ

Και όμως, οι πρόωρες εκλογές είναι το ισχυρό χαρτί του Τσίπρα… και ο εφιάλτης της ΝΔ
Όπλο του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές.
Τονίζει μάλιστα ότι η κυβέρνηση και το έργο της θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2019, όταν και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει βγει από τα μνημόνια και την κρίση και άρα η αρνητική σε βάρος του εικόνα θα έχει αντιστραφεί.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδόν από την ημέρα της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ, ζητά να γίνουν άμεσα εκλογές.
Με το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη που έχει δει ποτέ η χώρα.
Υποστηρίζει μάλιστα πως το κόστος μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι μικρότερο από το κόστος παραμονής της σημερινής κυβέρνησης, επιχείρημα μετέωρο που πάντως δεν πείθει και την πλειοψηφία των πολιτών.
Τη βιασύνη του Μητσοτάκη δικαιολογούν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι σίγουρα πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και η αυτοδυναμία φαντάζει μάλλον αδύνατη, γεγονός που σημαίνει ότι ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση (άραγε ποιους;), στη ΝΔ επιμένουν στο πάγιο αίτημα τους για εκλογές.
Αλλά πραγματικά η ΝΔ επιθυμεί να αναλάβει τη δεδομένη στιγμή τα ηνία της χώρας;
Μια ψύχραιμη προσέγγιση θα είχε αρνητική απάντηση.
Διότι για να αναλάβει τώρα η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να έχουν ναυαγήσει και η συμφωνία να είναι στον αέρα.
Γεγονός που σημαίνει ότι η όποια πρόοδος της ελληνικής οικονομίας θα έχει για άλλη μια φορά καταστραφεί, ότι πολύτιμος χρόνος θα έχει χαθεί, ότι η αβεβαιότητα θα έχει επανέλθει και ότι η όποια εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα θα είναι σχεδόν αδύνατο να επανοικοδομηθεί.
Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα βρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πραγματικά δυσχερή θέση.
Παρά τη ζέση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να εμμένει στη σκληρή γραμμή του ενώ είναι πολύ πιθανό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, να έχουν αλλάξει άρδην οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη, οι οποίες κάθε άλλο παρά θετικές θα είναι απέναντι σε μια χώρα που βγαίνει μονίμως αναξιόπιστη.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη ή την εξάντληση της υπομονής των Ευρωπαίων, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κληθεί να εφαρμόσει εξαιρετικά σκληρά μέτρα.
Και κάπου εκεί θα αρχίσει ο εφιάλτης της.
Είναι ο ίδιος με αυτόν που έχουν δει έως σήμερα οι Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας.
Άρα το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο κ.Μητσοτάκης είναι να περιμένει έως ότου η κυβέρνηση Τσίπρα, εφόσον αντέξει, να περάσει και να υλοποιήσει τα τελευταία μέτρα.
Αντιθέτως η προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικά ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τον Τσίπρα.
Καθώς η απειλή των πρόωρων εκλογών θα έστελνε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, το μήνυμα ότι η ΕΕ και οι σημερινές ηγεσίες αδυνατούν να επιλύσουν και να κλείσουν την πολυετή ελληνική «πληγή».
Θα ήταν το καλύτερο επιχείρημα για τις λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.
Το οποίο θα αναδείκνυε τις ατέλειες, τις ανέξοδες εμμονές, την έλλειψη κοινής στρατηγικής και κυρίως την πολιτική ανεπάρκεια της ΕΕ.
Είναι προφανές πως η Ευρώπη θέλει να κλείσει με τον πιο θετικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα όσο νωρίτερα μπορεί προκειμένου να δείξει ότι λειτουργεί και μπορεί να προσφέρει λύσεις.
Είναι προφανές πως η Ευρώπη μετά το Brexit και την εκλογή Trump, αναζητά βηματισμό και κατεύθυνση, πορεία δύσκολη από την οποία θέλει να εξαλείψει προβλήματα και «αγκάθια».
Άρα η απειλή ενός ελληνικού ατυχήματος θα μπορούσε να πιέσει στην κατεύθυνση ικανοποίησης των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων.
Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η απειλή θα μείνει απειλή…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης