Σαφές μήνυμα από την καγκελάριο ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
(upd2) Το ενδεχόμενο το Ταμείο να επιθυμεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και γι’ αυτό να κρατά σκληρή στάση και να εκφράζει αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις, σε ό,τι αφορά στα πλεονάσματα, αλλά και στην επιβολή νέων μέτρων, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατ’ ιδίαν γεύμα που είχε με την Angela Merkel.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το Ταμείο στη διαπραγμάτευση, μπλοκάροντας το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή και για την ελληνική οικονομία και για την ευρωπαϊκή συνοχή.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα καγκελάριο, ανέλυσε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Angela Merkel και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.
Δ.Αλ.
------------
Νωρίτερα, σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
«Δεν αποφασίζει το Βερολίνο για τα οικονομικά της Ελλάδας και οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια των κοινών της αποφάσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το Βερολίνο.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι της κρίσης και σημείωσε ότι θα ενημερώσει την καγκελάριο για τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στην καγκελάριο Merkel και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν πάντα εύκολες, αλλά χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια, τόνισαν οι δύο ηγέτες πριν από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Στο επίκεντρο των δηλώσεων βρέθηκε το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ε.Ε. και Ελλάδας με την Τουρκία.
«Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές σχέσεις.
Η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα με το προσφυγικό και οι στόχοι μας είναι κοινοί», τόνισε η καγκελάριος.
«Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας.
Σε καλό δρόμο, αλλά δεν εξελίσσεται καλά», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό.
Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.
Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο, προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις.
«Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη.
Είναι μια περίοδος που απαιτεί και ένα νέο όραμα για την Ευρώπη. Απαιτεί καλή πίστη και αλληλεγγύη
Κοινός μας στόχος είναι να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε, κοινή μας επιδίωξη είναι μια ισχυρή Ευρώπη για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.
Κοινή μας απειλή είναι η άνοδος των ρατσιστικών ακροδεξιών φωνών στην Ευρώπη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα από το Βερολίνο, τονίζοντας ότι:
«Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία
Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αρνητικές τις επιπτώσεις της διόγκωσης του εθνικισμού στην Τουρκία και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Είμαστε υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας εφόσον τηρεί τα κριτήρια», σημείωσε.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς δυνάμεις κατοχής.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου της Συνόδου Κορυφής κατηγορούσε το ΔΝΤ για αντιδημοκρατικές εμμονές και το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας ότι είναι το μόνο που αντέδρασε στο κοινωνικό πακέτο .... η Angela Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνιζε ότι τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδος τα εξετάζει μόνο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας....
Οι δηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα 16/12/2016 πραγματοποιείται κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Merkel και του Τσίπρα....και η Γερμανίδα Καγκελάριος στέλνει ένα μήνυμα....τα οικονομικά της Ελλάδος να τα συζητήσετε με τον Schaeuble τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.
Ο Τσίπρας στην προσπάθεια του να κάμψει τις αντιδράσεις για το κοινωνικό πακέτων των 617 εκατ που ανακοίνωσε τόνισε ότι είναι εφάπαξ δηλαδή μια φορά θα χορηγηθεί απόρροια της βελτίωσης των οικονομικών της Ελλάδος οπότε δεν κινδυνεύει το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Τι ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
Για αντιδημοκρατική εμμονή κατηγόρησε το ΔΝΤ ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι μόνο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντιδρά στο κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα είναι εφάπαξ όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα σκληρός παρουσιάστηκε σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Γερμανίας στο κοινωνικό πακέτο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιών.
Ειδικότερα, στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το τεράστιο το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στο προσφυγικό, καλώντας την Ε.Ε. να συνδράμει στις μετεγκαταστάσεις και να τηρήσει τις υποσχέσεις της, ενώ ανέλυσε τα σχετικά συζητηθέντα:
«Συμφωνήθηκε ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ε.Ε. για το προσφυγικό.
Εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ Ελλάδας και Επιτροπής για την αναβάθμιση των μηχανισμών για συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας
Το νέο κοινό σχέδιο δράσης έχει υψηλούς στόχους 2 με 3 χιλιάδες άτομα από τους πρόσφυγες θα μετεγκαθίστανται».
Στη συνέχεια πέρασε στον σχολιασμό των οικονομικών εξελίξεων για τη χώρα μας, αφού πρώτα διευκρίνισε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής αλλά σε επιμέρους επαφές.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της β΄ αξιολόγησης.
Έχει τηρήσει από τον Ιούλιο του 2015 κατά γράμμα τις υποχρεώσεις της.
Η ανεργία έχει μειωθεί στο 22,6%, 4,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον Ιανουάριο 2015 που αναλάβαμε.
Η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης.
Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι για να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ανάκαμψη.
Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να επαναφέρουν ζητήματα.
Είναι απαράδεκτο το διαπραγματευτικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας και του λαού της, ο οποίος έχει υποφέρει από τη λιτότητα».
Συνεχίζοντας, έστρεψε τα βέλη του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τις παράλογες απαιτήσεις του πρώτου και το πρόσφατα «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος από το δεύτερο, ως αντίδραση στο πακέτο στήριξης.
«Το ΔΝΤ να κατανοήσει πως η επίμονη του για μέτρα λιτότητας μετά το 2018 είναι αντιδημοκρατική.
Το πρόγραμμά του είναι υπεραισιόδοξο και τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν προκαταβολικά.
Καμία βουλή της ευρωζώνης δεν θα δεχόταν μέτρα από το μέλλον.
Αντ' αυτού το ΔΝΤ θα μπορούσε να πιέσει τους υπόλοιπους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. (…)
Τα μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων και των νησιών δεν θέτουν σε κίνδυνο τα μέτρα του προγράμματος, δεν έχουν καμία επίπτωση.
Η απόφασή μας είναι εφάπαξ, οφείλεται στο πλεόνασμα που προέκυψε από την προσπάθειά μας.
Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.
Το επόμενο διάστημα θα παρθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές.
Η έκθεση που θα δημοσιευθεί θα λέει τα αυτονόητα ότι δεν έχουν δημοσιονομικό κίνητρο τα κοινωνικά μέτρα.
Από την πλευρά μας θα δώσουμε στοιχεία για τον χαρακτήρα των μέτρων για να λυθεί η παρεξήγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει:
«Η παράξενη αντίδραση του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης δεν είναι πρωτοφανής.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ανέκαθεν ο πιο αυστηρός κριτής του ελληνικού προγράμματος.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και στο παρελθόν πάγωσε ορισμένα μέτρα για τεχνικούς λόγους.
Μόνο η Γερμανία αντέδρασε στα μέτρα στήριξης…
Είναι έξω από τα πλαίσια της λογικής η απόφαση για ακύρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, διότι συνδέονται με την πρώτη όχι την δεύτερη αξιολόγηση.
Πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί αυτό, άλλοι εκτίθενται από αυτό και όχι η Ελλάδα»….
Επίσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε όλο νόημα για τα εργασιακά πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, κοινό σημείο της οποίας είναι οι συλλογικές συμβάσεις, ενώ στη συνέχεια διαμήνυσε πως η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό θέμα.
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να κάνει μία ανασκόπηση για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη:
«Η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτών και δέχεται πολύπλευρες απειλές λόγω των προσφυγικών ροών....
Το 2017 είναι εκλογική χρονιά για πολλές χώρες της Ε.Ε., γι΄ αυτό δε χωράνε καπρίτσια σε αυτές τις εποχές, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Κλείονοντας, αφιέρωσε το χρόνο του μιλώντας για το Κυπριακό, σχολάζοντας μάλιστα πως η λύση του «είναι ευκαιρία για την Ε.Ε. να έχει επιτέλους ένα success story».
«Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τη λύση του Κυπριακού, λόγω των ευρωτουρκικών σχέσεων
Οι δηλώσεις της Τουρκίας περί αμφισβήτησης διεθνών Συνθηκών είναι απαράδεκτες.
Ωστόσο, οι κκ Αναστασιάδης και Akinci θέλουν λύση και ίσως αυτή να είναι μια τελευταία ευκαιρία.
Η Ε.Ε. συμφώνησε στο να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού»…
Τα γενικότερα θέματα
«Η σημερινή Σύνοδος έπιασε σχεδόν όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή τύπου από τις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστσιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Τόνισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος - κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και συμπλήρωσε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας που βρίσκονται στην ενδοχώρα.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Η συνάντηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ιδιαίτερα ύστερα από την εμπλοκή που καταγράφηκε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του πρωθυπουργού είναι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «να λυθεί η παρεξήγηση».
Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και θα επικαλεστεί τη συνέπεια που έχει δείξει έως τώρα η κυβέρνηση του στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Τσίπρας θεωρείται βέβαιο πως θα ζητήσει να τηρήσουν και οι δανειστές την υπογραφή τους αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μια και όλη η συγκυρία που έχει διαμορφωθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη γειτονιά της (π.χ. Συρία, προσφυγικό, Κυπριακό) δεν επιτρέπουν πειραματισμούς την ώρα που δεν υπάρχει και η πολυτέλεια χρόνου για έναν ακόμα γύρο πολιτικής αβεβαιότητας και ανησυχίας.
Βάσει του προγράμματος ο πρωθυπουργός θα κάνει στις 12:30-12:45 (τοπική ώρα) κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και θα ακολουθήσει (12:45-13:45) γεύμα εργασίας με την καγκελάριο.
Κατόπιν της συνάντησης δεν θα δοθεί συνέντευξη τύπου.
Στις 15:00 με 16.00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Sigmar Gabriel ενώ στις 16:45 με 17.30 θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων.
Deutsche Welle: Δύσκολη η συνάντηση Τσίπρα με Merkel - Η στάση του Βερολίνου δεν πρόκειται να αλλάξει
Στη σημερινή (16/12/2016) συνάντηση Τσίπρα - Merkel επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον μετά τις χθεσινές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και αφού οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν την περιβόητη τροπολογία με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τη συνάντηση των δυο ηγετών συνοδεύουν χαμηλές προσδοκίες, καθώς εκτός όλων των άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος -ενόψει και των γερμανικών εκλογών- δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τις βασικές θέσεις του Βερολίνου, δεδομένου ότι οι αντίπαλοι της καραδοκούν.
Εξάλλου, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Steffen Seibert σε πρόσφατο μπρίφινγκ και στο ερώτημα, αν το πάγωμα στην εφαρμογή της απόφασης για σταδιακή ελάφρυνση του χρέους θα «παγώσει» και το κλίμα της συνάντησης Merkel-Τσίπρα ήταν λακωνική αλλά σαφής.
«Δεν βλέπω πως θα επιβαρυνθεί, υπάρχουν γερμανικές θέσεις, είναι γνωστές, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στο ΔΝΤ, οι θέσεις αυτές δεν έχουν αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο έσπευσε να αποκλείσει εκ των προτέρων και πριν καν τεθεί ακόμη και ως υπόθεση εργασίας στην καγκελαρία από τον Έλληνα πρωθυπουργό η απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το τρίτο πρόγραμμα ή η συμμετοχή του με μιαν άλλη light μορφή.
Απομένουν ακόμη κάτι περισσότερο από 9 μήνες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και ο,τιδήποτε άλλο που θα παρέκκλινε από τις γνωστές θέσεις του Βερολίνου, θα ξεσήκωνε την κομματική βάση της Angela Merkel που φαίνεται να ισορρόπησε μετά το κομματικό συνέδριο και τις διαβεβαιώσεις της πως κρίση στο προσφυγικό, όπως αυτή του 2015, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Δ.Α
www.bankingnews.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το Ταμείο στη διαπραγμάτευση, μπλοκάροντας το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή και για την ελληνική οικονομία και για την ευρωπαϊκή συνοχή.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα καγκελάριο, ανέλυσε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Angela Merkel και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.
Δ.Αλ.
------------
Νωρίτερα, σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
«Δεν αποφασίζει το Βερολίνο για τα οικονομικά της Ελλάδας και οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια των κοινών της αποφάσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το Βερολίνο.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι της κρίσης και σημείωσε ότι θα ενημερώσει την καγκελάριο για τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στην καγκελάριο Merkel και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν πάντα εύκολες, αλλά χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια, τόνισαν οι δύο ηγέτες πριν από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Στο επίκεντρο των δηλώσεων βρέθηκε το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ε.Ε. και Ελλάδας με την Τουρκία.
«Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές σχέσεις.
Η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα με το προσφυγικό και οι στόχοι μας είναι κοινοί», τόνισε η καγκελάριος.
«Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας.
Σε καλό δρόμο, αλλά δεν εξελίσσεται καλά», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό.
Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.
Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο, προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις.
«Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη.
Είναι μια περίοδος που απαιτεί και ένα νέο όραμα για την Ευρώπη. Απαιτεί καλή πίστη και αλληλεγγύη
Κοινός μας στόχος είναι να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε, κοινή μας επιδίωξη είναι μια ισχυρή Ευρώπη για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.
Κοινή μας απειλή είναι η άνοδος των ρατσιστικών ακροδεξιών φωνών στην Ευρώπη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα από το Βερολίνο, τονίζοντας ότι:
«Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία
Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αρνητικές τις επιπτώσεις της διόγκωσης του εθνικισμού στην Τουρκία και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Είμαστε υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας εφόσον τηρεί τα κριτήρια», σημείωσε.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς δυνάμεις κατοχής.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου της Συνόδου Κορυφής κατηγορούσε το ΔΝΤ για αντιδημοκρατικές εμμονές και το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας ότι είναι το μόνο που αντέδρασε στο κοινωνικό πακέτο .... η Angela Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνιζε ότι τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδος τα εξετάζει μόνο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας....
Οι δηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα 16/12/2016 πραγματοποιείται κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Merkel και του Τσίπρα....και η Γερμανίδα Καγκελάριος στέλνει ένα μήνυμα....τα οικονομικά της Ελλάδος να τα συζητήσετε με τον Schaeuble τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.
Ο Τσίπρας στην προσπάθεια του να κάμψει τις αντιδράσεις για το κοινωνικό πακέτων των 617 εκατ που ανακοίνωσε τόνισε ότι είναι εφάπαξ δηλαδή μια φορά θα χορηγηθεί απόρροια της βελτίωσης των οικονομικών της Ελλάδος οπότε δεν κινδυνεύει το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Τι ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
Για αντιδημοκρατική εμμονή κατηγόρησε το ΔΝΤ ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι μόνο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντιδρά στο κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα είναι εφάπαξ όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα σκληρός παρουσιάστηκε σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Γερμανίας στο κοινωνικό πακέτο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιών.
Ειδικότερα, στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το τεράστιο το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στο προσφυγικό, καλώντας την Ε.Ε. να συνδράμει στις μετεγκαταστάσεις και να τηρήσει τις υποσχέσεις της, ενώ ανέλυσε τα σχετικά συζητηθέντα:
«Συμφωνήθηκε ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ε.Ε. για το προσφυγικό.
Εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ Ελλάδας και Επιτροπής για την αναβάθμιση των μηχανισμών για συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας
Το νέο κοινό σχέδιο δράσης έχει υψηλούς στόχους 2 με 3 χιλιάδες άτομα από τους πρόσφυγες θα μετεγκαθίστανται».
Στη συνέχεια πέρασε στον σχολιασμό των οικονομικών εξελίξεων για τη χώρα μας, αφού πρώτα διευκρίνισε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής αλλά σε επιμέρους επαφές.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της β΄ αξιολόγησης.
Έχει τηρήσει από τον Ιούλιο του 2015 κατά γράμμα τις υποχρεώσεις της.
Η ανεργία έχει μειωθεί στο 22,6%, 4,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον Ιανουάριο 2015 που αναλάβαμε.
Η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης.
Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι για να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ανάκαμψη.
Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να επαναφέρουν ζητήματα.
Είναι απαράδεκτο το διαπραγματευτικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας και του λαού της, ο οποίος έχει υποφέρει από τη λιτότητα».
Συνεχίζοντας, έστρεψε τα βέλη του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τις παράλογες απαιτήσεις του πρώτου και το πρόσφατα «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος από το δεύτερο, ως αντίδραση στο πακέτο στήριξης.
«Το ΔΝΤ να κατανοήσει πως η επίμονη του για μέτρα λιτότητας μετά το 2018 είναι αντιδημοκρατική.
Το πρόγραμμά του είναι υπεραισιόδοξο και τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν προκαταβολικά.
Καμία βουλή της ευρωζώνης δεν θα δεχόταν μέτρα από το μέλλον.
Αντ' αυτού το ΔΝΤ θα μπορούσε να πιέσει τους υπόλοιπους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. (…)
Τα μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων και των νησιών δεν θέτουν σε κίνδυνο τα μέτρα του προγράμματος, δεν έχουν καμία επίπτωση.
Η απόφασή μας είναι εφάπαξ, οφείλεται στο πλεόνασμα που προέκυψε από την προσπάθειά μας.
Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.
Το επόμενο διάστημα θα παρθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές.
Η έκθεση που θα δημοσιευθεί θα λέει τα αυτονόητα ότι δεν έχουν δημοσιονομικό κίνητρο τα κοινωνικά μέτρα.
Από την πλευρά μας θα δώσουμε στοιχεία για τον χαρακτήρα των μέτρων για να λυθεί η παρεξήγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει:
«Η παράξενη αντίδραση του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης δεν είναι πρωτοφανής.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ανέκαθεν ο πιο αυστηρός κριτής του ελληνικού προγράμματος.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και στο παρελθόν πάγωσε ορισμένα μέτρα για τεχνικούς λόγους.
Μόνο η Γερμανία αντέδρασε στα μέτρα στήριξης…
Είναι έξω από τα πλαίσια της λογικής η απόφαση για ακύρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, διότι συνδέονται με την πρώτη όχι την δεύτερη αξιολόγηση.
Πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί αυτό, άλλοι εκτίθενται από αυτό και όχι η Ελλάδα»….
Επίσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε όλο νόημα για τα εργασιακά πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, κοινό σημείο της οποίας είναι οι συλλογικές συμβάσεις, ενώ στη συνέχεια διαμήνυσε πως η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό θέμα.
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να κάνει μία ανασκόπηση για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη:
«Η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτών και δέχεται πολύπλευρες απειλές λόγω των προσφυγικών ροών....
Το 2017 είναι εκλογική χρονιά για πολλές χώρες της Ε.Ε., γι΄ αυτό δε χωράνε καπρίτσια σε αυτές τις εποχές, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Κλείονοντας, αφιέρωσε το χρόνο του μιλώντας για το Κυπριακό, σχολάζοντας μάλιστα πως η λύση του «είναι ευκαιρία για την Ε.Ε. να έχει επιτέλους ένα success story».
«Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τη λύση του Κυπριακού, λόγω των ευρωτουρκικών σχέσεων
Οι δηλώσεις της Τουρκίας περί αμφισβήτησης διεθνών Συνθηκών είναι απαράδεκτες.
Ωστόσο, οι κκ Αναστασιάδης και Akinci θέλουν λύση και ίσως αυτή να είναι μια τελευταία ευκαιρία.
Η Ε.Ε. συμφώνησε στο να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού»…
Τα γενικότερα θέματα
«Η σημερινή Σύνοδος έπιασε σχεδόν όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή τύπου από τις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστσιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Τόνισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος - κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και συμπλήρωσε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας που βρίσκονται στην ενδοχώρα.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Η συνάντηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ιδιαίτερα ύστερα από την εμπλοκή που καταγράφηκε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του πρωθυπουργού είναι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «να λυθεί η παρεξήγηση».
Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και θα επικαλεστεί τη συνέπεια που έχει δείξει έως τώρα η κυβέρνηση του στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Τσίπρας θεωρείται βέβαιο πως θα ζητήσει να τηρήσουν και οι δανειστές την υπογραφή τους αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μια και όλη η συγκυρία που έχει διαμορφωθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη γειτονιά της (π.χ. Συρία, προσφυγικό, Κυπριακό) δεν επιτρέπουν πειραματισμούς την ώρα που δεν υπάρχει και η πολυτέλεια χρόνου για έναν ακόμα γύρο πολιτικής αβεβαιότητας και ανησυχίας.
Βάσει του προγράμματος ο πρωθυπουργός θα κάνει στις 12:30-12:45 (τοπική ώρα) κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και θα ακολουθήσει (12:45-13:45) γεύμα εργασίας με την καγκελάριο.
Κατόπιν της συνάντησης δεν θα δοθεί συνέντευξη τύπου.
Στις 15:00 με 16.00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Sigmar Gabriel ενώ στις 16:45 με 17.30 θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων.
Deutsche Welle: Δύσκολη η συνάντηση Τσίπρα με Merkel - Η στάση του Βερολίνου δεν πρόκειται να αλλάξει
Στη σημερινή (16/12/2016) συνάντηση Τσίπρα - Merkel επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον μετά τις χθεσινές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και αφού οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν την περιβόητη τροπολογία με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τη συνάντηση των δυο ηγετών συνοδεύουν χαμηλές προσδοκίες, καθώς εκτός όλων των άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος -ενόψει και των γερμανικών εκλογών- δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τις βασικές θέσεις του Βερολίνου, δεδομένου ότι οι αντίπαλοι της καραδοκούν.
Εξάλλου, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Steffen Seibert σε πρόσφατο μπρίφινγκ και στο ερώτημα, αν το πάγωμα στην εφαρμογή της απόφασης για σταδιακή ελάφρυνση του χρέους θα «παγώσει» και το κλίμα της συνάντησης Merkel-Τσίπρα ήταν λακωνική αλλά σαφής.
«Δεν βλέπω πως θα επιβαρυνθεί, υπάρχουν γερμανικές θέσεις, είναι γνωστές, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στο ΔΝΤ, οι θέσεις αυτές δεν έχουν αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο έσπευσε να αποκλείσει εκ των προτέρων και πριν καν τεθεί ακόμη και ως υπόθεση εργασίας στην καγκελαρία από τον Έλληνα πρωθυπουργό η απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το τρίτο πρόγραμμα ή η συμμετοχή του με μιαν άλλη light μορφή.
Απομένουν ακόμη κάτι περισσότερο από 9 μήνες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και ο,τιδήποτε άλλο που θα παρέκκλινε από τις γνωστές θέσεις του Βερολίνου, θα ξεσήκωνε την κομματική βάση της Angela Merkel που φαίνεται να ισορρόπησε μετά το κομματικό συνέδριο και τις διαβεβαιώσεις της πως κρίση στο προσφυγικό, όπως αυτή του 2015, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Δ.Α
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών