Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές μόνο αν στραβώσουν όλα για την κυβέρνηση – Σίγουρη η νίκη της ΝΔ αλλά τα αδιέξοδα θα παραμένουν

Εκλογές μόνο αν στραβώσουν όλα για την κυβέρνηση – Σίγουρη η νίκη της ΝΔ αλλά τα αδιέξοδα θα παραμένουν
Σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οι πολίτες δεν πρόκειται να δείξουν καμία επιείκεια στη νέα κυβέρνηση
Για να οδηγηθεί η χώρα πρόωρα στις κάλπες, δηλαδή εντός του 2017, θα πρέπει τα πράγματα να έχουν πάει στραβά.
Τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την χώρα.
Διότι θα σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι στον αέρα και ότι νέα, δύσκολα και επώδυνα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.
Τα οποία αναγκαστικά θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις (είτε γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να τα υλοποιήσει είτε γιατί θα απαιτείται νέα νομιμοποίηση) που με τη σειρά τους θα φέρουν πολιτική αλλαγή.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και με την τελευταία αυτής της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής - με αναγωγή προηγείται η ΝΔ με 31,6% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ (22,9%), Χρυσή Αυγή (9%), Δημοκρατική Συμπαράταξη (7,6%), ΚΚΕ (7,2%), ΑΝΕΛ (3,1%), Ένωση Κεντρώων (3,5%) και Πλεύση Ελευθερίας (3,1%) - αδιαμφισβήτητος νικητής των επόμενων εκλογών θα είναι η ΝΔ.
Διαφορά, η οποία αφενός δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναστραφεί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει να προτάξει κάτι θετικό αφετέρου, και παρά την όποια περαιτέρω συσπείρωση καταγράψει στην τελική ευθεία η ΝΔ, δεν θα είναι ικανή να της δώσει την αυτοδυναμία.
Βάσει αυτού του σεναρίου και εφόσον η δημοσκόπηση της Κάπα Research επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, η ΝΔ για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα μπορεί να απευθυνθεί μόνο στο ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, μια και Το Ποτάμι μοιάζει να χάνει το τρένο της εισόδου στη Βουλή.
Πέρα από τους όποιους συνειρμούς – αν μη τι άλλο αρνητικούς – προκαλεί αυτή η κυβερνητική προοπτική (ΝΔ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλαδή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), είναι προφανές πως ο επόμενος πρωθυπουργός θα τα βρει πραγματικά σκούρα.
Η διαπραγμάτευση θα είναι στον αέρα.
Τα νέα, δύσκολα μέτρα – και παρά την όποια επιείκεια δείξουν οι δανειστές – θα είναι μπροστά και κυρίως αναπόφευκτα.
Η ανοδική πορεία της οικονομίας και η επερχόμενη ανάπτυξη θα ματαιωθεί για ακόμα μια φορά, μια και η αβεβαιότητα θα έχει επιστρέψει και θα έχει εδραιωθεί.
Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η κοινωνία δεν πρόκειται να δώσει στη νέα κυβέρνηση καμία περίοδο χάριτος.
Θα περιμένει άμεσα δραστικές λύσεις, οι οποίες όσο θα καθυστερούν να έρχονται, τόσο πιο πολύ θα πλήττουν το προφίλ της νέας κυβέρνησης.
Η οποία πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί ότι το πολιτικό της κεφάλαιο εξαντλείται με γεωμετρική πρόοδο, τη στιγμή που τα αδιέξοδα θα παραμένουν μπροστά της.
Με λίγα λόγια, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει επί της ουσίας, και κυρίως επί της «προβληματικής φύσης» του ελληνικού ζητήματος.
Η νέα κυβέρνηση θα παραμένει αδύναμη και θα γίνεται στόχος των πάντων (η επόμενη Βουλή βάσει της δημοσκόπησης της Κάπα Research θα είναι ιδιαίτερα εχθρική απέναντι της), η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται σίγουρο πως θα πετροβολεί με κάθε ευκαιρία, η βασική πολιτική συνταγή θα επιμένει στη λιτότητα και οι ήδη απελπισμένοι πολίτες θα απογοητεύονται και θα απελπίζονται ακόμα περισσότερο.
Ίσως για όλους αυτούς τους λόγους, η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Διότι γνωρίζει ότι το «έργο» αυτό πέρα από το ότι έχει καταντήσει κουραστικό, δεν έχει να προσφέρει και τίποτα διαφορετικό.
Διότι ενδεχομένως ψυχανεμίζεται πως εάν και η επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδειχθεί αναποτελεσματική, και καταρρεύσει, αναδύονται σενάρια (πολιτικά και οικονομικά) που όχι μόνο συντηρούν την απαισιοδοξία αλλά τείνουν πλέον στην καταστροφολογία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης