Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπανάτσιου: Ανεκχώρητο το επίδομα ανεργίας - Αφορολόγητο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Παπανάτσιου: Ανεκχώρητο το επίδομα ανεργίας  - Αφορολόγητο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένου
Την θέση ότι το επίδομα ανεργίας είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο διατύπωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένου στη Βουλή.
Η υφυπουργός αναφέρεται και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επισημαίνοντας ότι είναι αφορολόγητο, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Στην απάντηση της η κα.Παπανάτσιου αναφέρει ότι «με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ. 93Α/14-8-2015), ισχύει το ακατάσχετο καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως».
«Σε περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ο μοναδικός τραπεζικός λογαριασμός» τονίζει η κα.Παπανάτσιου.
Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας η υφυπουργός επισημαίνει ότι αυτό «είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο, εκτός εάν πρόκειται για διατροφή συζύγων, ανιόντων ή κατιόντων ( με βάση τη διάταξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 7 του άρθρου 5 του ν. 3552/2007 (ΦΕΚ. 77Α/4-4-2007), το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 21 του ν.δ. 2961/1954 (ΦΕΚ. 197Α')» ενώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αναφέρει ότι αυτό είναι αφορολόγητο.
«Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - όπως προβλέπεται στο άρθρο 235 του νόμου 4389 με το οποίο θεσπίστηκε - είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνομιακού χαρακτήρα» επισημαίνει στην απάντηση της η κα.Παπανάτσιου.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στην απάντηση της υφυπουργού, ότι τα ακατάσχετα θα πρέπει να προβλέπονται από ρητή διάταξη νόμου, καθώς αποτελούν εξαίρεση από τον κανόνα, αφού δυσχεραίνουν ουσιαστικά ή ακόμα και αποκλείουν την παροχή έννομης προστασίας στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης και ως εκ τούτου, σε περίπτωση επιβολής από το Δημόσιο κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ποσά διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, ο φορέας που τα χορηγεί, οφείλει να ενημερώνει τα πιστωτικά ιδρύματα για το ακατάσχετο αυτών καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο που ρητά το προβλέπει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης