Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι αυθύπαρκτο θέμα - Δεν επιδέχεται συμψηφισμούς

Βίτσας: Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι αυθύπαρκτο θέμα - Δεν επιδέχεται συμψηφισμούς
ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, κπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος
«Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα μας, συνεχίζει να υπάρχει και δεν επιδέχεται συμψηφισμούς», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας.
Ο κ. Βίτσας εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη.
Κάνοντας αναφορά στην εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών, αφού σημείωσε πως η «κυβέρνησή μας είναι αυτή, που για πρώτη φορά, έβαλε το θέμα στο τραπέζι με τόσο σαφή τρόπο και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», επεσήμανε ότι «στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή.
Είναι μια εκκρεμότητα, που η τακτοποίησή της, πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη.
Μέσα σ’ αυτή την εκκρεμότητα, αλλά και αυθύπαρκτο, παραμένει το ζήτημα των αποζημιώσεων των Ελλήνων Εβραίων όπως περιγράφεται στο πόρισμα της Ελληνικής Βουλής το καλοκαίρι του 2016»
Ο κ. Βίτσας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι η βάση του ναζισμού ιδεολογικά, πολιτικά αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής πρακτικής και δυστυχώς αναγκάζομαι να πω είναι και όχι ήταν, γιατί αυτή η σύγκρουση παραμένει στα χρόνια μας ανοιχτή».
Όπως είπε, «το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ένα από τα πολλά που διέπραξαν οι δυνάμεις κατοχής στη χώρα μας, αλλά το μαζικότερο όσον αφορά την εκδήλωση του αντισημιτισμού στα Βαλκάνια είχε τραγικά αποτελέσματα καθώς εξόντωσε σχεδόν στο σύνολό του τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης».
Αναφέρθηκε στην εξόντωση των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι ήταν η μαζικότερη εκδήλωση αντισημιτισμού στα Βαλκάνια, και στο πως η Ισραηλιτική Κοινότητα κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να είναι σήμερα «μια ζωντανή πραγματικότητα που επηρεάζει και επηρεάζεται από την όλη κοινωνική ζωή της πόλης». Έκανε αναφορά στο "ναζιστικό μόρφωμα" της Χρυσής Αυγής και για τη σημερινή εποχή παρατήρησε: «Ζούμε σε μια περίπλοκη και αντιφατική εποχή, σε ένα σταυροδρόμι της Ιστορίας. Παλιές αντιθέσεις αναβιώνουν, η δημοκρατία ενάντια στο φασισμό, το κοινωνικό συμφέρον ενάντια στο συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική και κοινωνική δράση ενάντια στην ιδιώτευση και την ατομική συμφεροντολογική αλαζονεία, ο πατριωτισμός και ο πατριωτικός διεθνισμός ενάντια στο ρατσιστικό εθνικισμό. Είναι η περίοδος που ο καθένας και η κάθε μία διαλέγει πλευρά. Οφείλουμε σήμερα να λειτουργούμε με γνώμονα τον μετασχηματισμό της ιστορίας σε εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση του φρικτού προσώπου του ναζισμού και των διαφόρων μορφωμάτων του. Είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει σήμερα και η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ευρώπη».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «ζούμε σε μια περίπλοκη και αντιφατική εποχή.
Σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας.
Παλιές αντιθέσεις αναβιώνουν, η δημοκρατία ενάντια στο φασισμό, το κοινωνικό συμφέρον ενάντια στο συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική και κοινωνική δράση ενάντια στην ιδιώτευση και την ατομική συμφεροντολογική αλαζονεία, ο πατριωτισμός και ο πατριωτικός διεθνισμός ενάντια στον ρατσιστικό εθνικισμό».
«Είναι η περίοδος που καθένας και καθεμία διαλέγει πλευρά.
Και η δική μας πλευρά δεν θα μπορούσε παρά να είναι η δημοκρατία, η κοινωνία, η αλληλεγγύη, οι ανθρώπινες αξίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης