Η Επιτροπή θα κάνει το μέγιστο δυνατό για συμφωνία, τόνισε ο Επίτροπος Moscovici μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου
(upd2) Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης όσον αφορά τη β΄αξιολόγηση εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Pierre Moscovici, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Dijsselbloem φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο Eπίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.
Ο Moscovici χαρακτήρισε δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, P. Thomsen, προχώρησε σήμερα σε μια... ιδιαίτερη παραδοχή, ήτοι ότι εάν η εκτίμηση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία αποδειχθεί πολύ απαισιόδοξη, τότε δεν αποκλείεται αυτή να αλλάξει...
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από τα ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφορικά με την έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017.
Moscovici: Δεν απέχουμε από μια λύση - Ελάφρυνση χρέους και όχι λιτότητα ζήτησε ο Τσίπρας
Δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
«Είχα ένα εποικοδομητικό ραντεβού με τον κ Τσίπρα, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Παππά», τόνισε ο Moscovici εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι δύο πλευρές πρέπει να έρθουν κοντά έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη β' αξιολόγηση.
«Πρέπει η Ελλάδα να βγει από τη λιτότητα.
Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», υπογράμμισε.
Ερωτώμενος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Moscovici τόνισε ότι τα στοιχεία της Κομισιόν είναι στη διάθεσή μας και η λύση πρέπει να περιλαμβάνει το Ταμείο, η συμμετοχή του οποίου στο πρόγραμμα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα.
«Αναζητούμε την ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών και κοινωνικών αναγκών», τόνισε ο Επίτροπος ερωτώμενος σχετικά με τον δισταγμό της κυβέρνησης να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για την τριετία 2018-2020.
Το Eurogroup θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας, σημείωσε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, P. Moscovici, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει το μέγιστο δυνατό για μια συμφωνία.
Είμαι αισιόδοξος, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Moscovici ζήτησε, ωστόσο, να υπάρχει μια σωστή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων.
Εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας.
Και κανένας θεσμός δεν είναι, ανέφερε.
Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας, τόνισε ο Moscovici.
Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018.
Τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψειςμ υπογράμμισε ο Επίτροπος αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του Ταμείο.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε περισσότερα μέτρα ανακούφισης και ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο φορτίο.
Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού είπε ο κ. Τσίπρας.
Το μήνυμα είναι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ.
Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Η συνάντηση με τον Τσακαλώτο
Στο πλαίσιο αυτό, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόνισε ότι υπάρχει θέληση για την εξεύρευση λύσης όσον αφορά την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.
«Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και πιθανότητα για λύση», τόνισε.
Τα στοιχεία είναι θετικά και θα είναι καλύτερα στο μέλλον, τόνισε ο Moscovici, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συνέχισης της προσπάθειας και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, δήλωσε, ενώ επισήμανε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.
«Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης.
Νωρίτερα, ο Επίτροπος της Κομισιόν τόνισε ότι η 20η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα.
Ο Επίτροπος προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ότι δανειστές και κυβέρνηση είναι κοντά σε συζητήσεις αν και επεσήμανε πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει.
Ο Moscovici βρίσκεται στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών προκειμένου να δρομολογηθεί η συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.
Αν και η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου επιχείρησε να χαμηλώσει τις προσδοκίες από την επίσκεψη Moscovici, αναφέροντας ότι ευελπιστεί σε μια εποικοδομητική συζήτηση, στόχος της επίσκεψης είναι να καταγραφεί πρόοδος που θα ξεμπλοκάρει το σημερινό αδιέξοδο, θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα και θα διαμορφώσει τις συνθήκες έτσι ώστε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να έχουν μπει οι βάσεις για μια πρώτη συμφωνία.
Μετά την πρώτη συνάντηση του Moscovici με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο (στις 08:45), στις 11.00 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο Επίτροπος θα συναντηθεί και με τον Κ.Μητσοτάκη στις 12.30 το πρωί.
Σημειώνεται πως ο Moscovici θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από την Κομισιόν πάντως αναφέρεται ότι η επίσκεψη Moscovici δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, αν και επισημαίνεται ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει».
Επικοινωνία Moscovici - Dijsselbloem
Επικοινωνία μεταξύ του Επιτρόπου Οικονομίας της Κομισιόν Pierre Moscovici και του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Dijsselbloem φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο Eπίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.
Πάντως χθες ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2017.
Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας επανέλαβε τη θέση ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα.
Επίσης, σχολίασε πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αντιστοιχεί σε οξεία κρίση.
Μητσοτάκης σε Moscovici: Να κλείσει η αξιολόγηση - Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η καθυστέρηση
Την θέση ότι την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
«Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για τις καθυστερήσεις.
Δεν είναι ευθύνη της ΝΔ οι καθυστερήσεις, ούτε οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε την πολιτική πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ του άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης καθώς, όπως είπε, οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την ευθύνη για τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί στις παλινωδίες της κυβέρνησης και ανέλυσε στον Πιερ Μοσκοβισί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των φόρων και
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο σύμβουλος επί των οικονομικών θεμάτων Στέλιος Πέτσας.
«Πιστεύω και ελπίζω ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο Eurogroup της 20/2»
Αισιόδοξος για το Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2017 εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., εκφράζοντας την πεποίθηση για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο Pierre Moscovici κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει «το επόμενο βήμα» μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα με αντιπροτάσεις, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο στην β' αξιολόγηση.
«Τώρα εξαρτάται από εκείνον…», σχολίασε για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο και είχε συναντηθεί νωρίτερα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βήμα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα!
Και τώρα εξαρτάται από εκείνον.
Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες.
Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (20/2)».
«Όλες οι παράμετροι της πιθανής λύσης, έχουν εξεταστεί από όλους τους θεσμούς, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση.
Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, το πρωί.
Πρώτα θέλω να πω ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως επίσης η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Και θεωρώ ότι πρέπει να βασίσουμε τις αποφάσεις μας πάνω σε αυτούς τους αριθμούς, που είναι οι σωστοί αριθμοί.
Στη συνέχεια πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της επιτακτικής δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά πρέπει και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας», συμπλήρωσε ο Γάλλος Επίτροπος, διαμηνύοντας ότι:
«Δεν θέλουμε άλλη λιτότητα.
Χρειαζόμαστε ευημερία.
Αυτό έχει να κάνει με την δικαιοσύνη.
Έχει να κάνει με την απασχόληση.
Πρέπει να συζητήσουμε εντατικά.
Πιστεύω και ελπίζω, ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Και κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια που μπορούμε».
Ο κ. Moscovici ξεκαθάρισε επίσης «δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευτώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι για να διευκολύνει (τη διαδικασία).
Αλλά η απόφαση πρέπει να παρθεί από τα 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Jeroen Dijsselbloem και την παρουσία των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του E.S.M., που είναι υπεύθυνο γι' αυτό και φυσικά το Δ.Ν.Τ., γιατί είναι επίσης εμπλεκόμενο μέρος.
Πρέπει λοιπόν να τα εξετάσουμε συνολικά».
«Προσπάθησα να δείξω, να εξετάσω με την ελληνική κυβέρνηση, τις πιθανές επιλογές.
Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό είναι εφικτό.
Μια συμφωνία είναι κοντά», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Thomsen (ΔΝΤ): Αν αποδειχθεί ότι κάναμε λάθος θα αλλάξουμε τις προβλέψεις μας για την Ελλάδα
Το ΔΝΤ εν ανάγκη θα αλλάξει τις προβλέψεις του για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι είναι πολύ απαισιόδοξες, μόλις θα έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για το 2016, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, P. Thomsen.
Σημειώνεται ωστόσο ότι το σύνολο των στοιχείων για το 2016 θα είναι στη διάθεση του Ταμείου τον Απρίλιο.
«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη», δήλωσε ο Thomsen στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Η κατηγορία ότι χρησιμοποιούμε ξεπερασμένα μοντέλα που οδηγούν σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις, έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εκτός στόχων για πολλά χρόνια», υπογράμμισε ωστόσο ο Thomsen, στηρίζοντας τη μεθοδολογία του Ταμείου.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis σχολίασε επίσης στην Handelsblatt ότι το ΔΝΤ "εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά.
Wieser (EWG): Δεν υπάρχει θέμα Grexit – Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Την θέση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit διατύπωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser.
Σε δηλώσεις του στο EurActiv Γερμανίας ο Wieser αφού τόνισε ότι οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές, αναφερόμενος στον χρόνο επίτευξης συμφωνίας είπε πως «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία».
«Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται» είπε ο επικεφαλής του EWG.
Ερωτηθείς αν έχει επανεμφανιστεί ο κίνδυνος του Grexit με αφορμή και τις δηλώσεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, ο Wieser είπε ότι θα έδινε λίγη προσοχή στις δηλώσεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ.
«Το γεγονός είναι ότι η λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση (του προγράμματος διάσωσης) βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό.
Και άλλο ένα γεγονός είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ανακοινώσει μια αρνητική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις: ο αγγλοσαξονικός κόσμος τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει πολύ διαφορετικά, καθώς οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές.
Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν τόσο πολύ που ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2%και 3% είναι στα χαρτιά, ενώ πάνω από 3% προβλέπεται για το 2018.
Ακόμα κι αν αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία, μια τέτοιου είδους αρνητική αναθεώρηση της κατάστασης του χρέους ακολουθεί απλά παλιότερες τάσεις» είπε ο Wieser, επισημαίνοντας πως οι προοπτικές των τεσσάρων εμπλεκομένων φορέων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ, πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό παράλληλες.
Στην επισήμανση ότι το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερο την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και ότι η ευρωζώνη δεν είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί, ο επικεφαλής του EWG υποστήριξε ότι «υπήρξε μια συμφωνία τον Μάιο του 2016, η οποία ορίζει ποια ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
«Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μέσω μιας μείωσης μακροπρόθεσμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ.
το τέλος του προγράμματος, το 2018, εάν είναι απαραίτητο, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα» τόνισε ο Wieser, ο οποίος αφού απέκλεισε περισσότερη ελάφρυνση χρέους ή «κούρεμα» του, υποστήριξε ότι «θα είναι περισσότερο μια περίπτωση συζήτησης για τις λεπτομέρειες του τι έχει ήδη συμφωνηθεί».
«Η κύρια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ είναι στις εκτιμήσεις τους για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πακέτα» είπε ο Wieser, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν το Grexit αποτελεί επιλογή, απάντησε ότι «στους κύκλους μας, κανείς δεν πιστεύει ότι θα λύσει τίποτα, κανείς δεν το θέλει και δεν είναι εφικτό ή σκόπιμο, δεν είναι ζήτημα».
Ερωτηθείς για το πότε λήγει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και για το εάν οι εκλογές στην Ολλανδία συνιστούν πρόβλημα, ο Wieser παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες είναι δύσκολες, σε κάθε περίπτωση, τονίζοντας όμως ότι το ολλανδικό Σύνταγμα αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ακόμη και μετά τις εκλογές, αν το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει προσηλωμένο στις παραμέτρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
«Η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία.
Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται» είπε ο Wieser, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε τώρα» είπε ο Wieser.
(πρώτη ενημέρωση 15 Φεβρουαρίου 2017, 08:38)
www.bankingnews.gr
Ο Moscovici χαρακτήρισε δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, P. Thomsen, προχώρησε σήμερα σε μια... ιδιαίτερη παραδοχή, ήτοι ότι εάν η εκτίμηση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία αποδειχθεί πολύ απαισιόδοξη, τότε δεν αποκλείεται αυτή να αλλάξει...
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από τα ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφορικά με την έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017.
Moscovici: Δεν απέχουμε από μια λύση - Ελάφρυνση χρέους και όχι λιτότητα ζήτησε ο Τσίπρας
Δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
«Είχα ένα εποικοδομητικό ραντεβού με τον κ Τσίπρα, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Παππά», τόνισε ο Moscovici εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι δύο πλευρές πρέπει να έρθουν κοντά έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη β' αξιολόγηση.
«Πρέπει η Ελλάδα να βγει από τη λιτότητα.
Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», υπογράμμισε.
Ερωτώμενος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Moscovici τόνισε ότι τα στοιχεία της Κομισιόν είναι στη διάθεσή μας και η λύση πρέπει να περιλαμβάνει το Ταμείο, η συμμετοχή του οποίου στο πρόγραμμα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα.
«Αναζητούμε την ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών και κοινωνικών αναγκών», τόνισε ο Επίτροπος ερωτώμενος σχετικά με τον δισταγμό της κυβέρνησης να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για την τριετία 2018-2020.
Το Eurogroup θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας, σημείωσε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, P. Moscovici, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει το μέγιστο δυνατό για μια συμφωνία.
Είμαι αισιόδοξος, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Moscovici ζήτησε, ωστόσο, να υπάρχει μια σωστή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων.
Εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας.
Και κανένας θεσμός δεν είναι, ανέφερε.
Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας, τόνισε ο Moscovici.
Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018.
Τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψειςμ υπογράμμισε ο Επίτροπος αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του Ταμείο.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε περισσότερα μέτρα ανακούφισης και ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο φορτίο.
Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού είπε ο κ. Τσίπρας.
Το μήνυμα είναι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ.
Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Η συνάντηση με τον Τσακαλώτο
Στο πλαίσιο αυτό, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόνισε ότι υπάρχει θέληση για την εξεύρευση λύσης όσον αφορά την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.
«Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και πιθανότητα για λύση», τόνισε.
Τα στοιχεία είναι θετικά και θα είναι καλύτερα στο μέλλον, τόνισε ο Moscovici, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συνέχισης της προσπάθειας και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, δήλωσε, ενώ επισήμανε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.
«Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης.
Νωρίτερα, ο Επίτροπος της Κομισιόν τόνισε ότι η 20η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα.
Ο Επίτροπος προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ότι δανειστές και κυβέρνηση είναι κοντά σε συζητήσεις αν και επεσήμανε πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει.
Ο Moscovici βρίσκεται στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών προκειμένου να δρομολογηθεί η συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.
Αν και η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου επιχείρησε να χαμηλώσει τις προσδοκίες από την επίσκεψη Moscovici, αναφέροντας ότι ευελπιστεί σε μια εποικοδομητική συζήτηση, στόχος της επίσκεψης είναι να καταγραφεί πρόοδος που θα ξεμπλοκάρει το σημερινό αδιέξοδο, θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα και θα διαμορφώσει τις συνθήκες έτσι ώστε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να έχουν μπει οι βάσεις για μια πρώτη συμφωνία.
Μετά την πρώτη συνάντηση του Moscovici με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο (στις 08:45), στις 11.00 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο Επίτροπος θα συναντηθεί και με τον Κ.Μητσοτάκη στις 12.30 το πρωί.
Σημειώνεται πως ο Moscovici θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από την Κομισιόν πάντως αναφέρεται ότι η επίσκεψη Moscovici δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, αν και επισημαίνεται ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει».
Επικοινωνία Moscovici - Dijsselbloem
Επικοινωνία μεταξύ του Επιτρόπου Οικονομίας της Κομισιόν Pierre Moscovici και του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Dijsselbloem φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο Eπίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.
Πάντως χθες ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2017.
Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας επανέλαβε τη θέση ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα.
Επίσης, σχολίασε πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αντιστοιχεί σε οξεία κρίση.
Μητσοτάκης σε Moscovici: Να κλείσει η αξιολόγηση - Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η καθυστέρηση
Την θέση ότι την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
«Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για τις καθυστερήσεις.
Δεν είναι ευθύνη της ΝΔ οι καθυστερήσεις, ούτε οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε την πολιτική πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ του άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης καθώς, όπως είπε, οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την ευθύνη για τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί στις παλινωδίες της κυβέρνησης και ανέλυσε στον Πιερ Μοσκοβισί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των φόρων και
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο σύμβουλος επί των οικονομικών θεμάτων Στέλιος Πέτσας.
«Πιστεύω και ελπίζω ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο Eurogroup της 20/2»
Αισιόδοξος για το Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2017 εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., εκφράζοντας την πεποίθηση για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο Pierre Moscovici κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει «το επόμενο βήμα» μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα με αντιπροτάσεις, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο στην β' αξιολόγηση.
«Τώρα εξαρτάται από εκείνον…», σχολίασε για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο και είχε συναντηθεί νωρίτερα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βήμα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα!
Και τώρα εξαρτάται από εκείνον.
Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες.
Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (20/2)».
«Όλες οι παράμετροι της πιθανής λύσης, έχουν εξεταστεί από όλους τους θεσμούς, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση.
Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, το πρωί.
Πρώτα θέλω να πω ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως επίσης η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Και θεωρώ ότι πρέπει να βασίσουμε τις αποφάσεις μας πάνω σε αυτούς τους αριθμούς, που είναι οι σωστοί αριθμοί.
Στη συνέχεια πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της επιτακτικής δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά πρέπει και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας», συμπλήρωσε ο Γάλλος Επίτροπος, διαμηνύοντας ότι:
«Δεν θέλουμε άλλη λιτότητα.
Χρειαζόμαστε ευημερία.
Αυτό έχει να κάνει με την δικαιοσύνη.
Έχει να κάνει με την απασχόληση.
Πρέπει να συζητήσουμε εντατικά.
Πιστεύω και ελπίζω, ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Και κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια που μπορούμε».
Ο κ. Moscovici ξεκαθάρισε επίσης «δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευτώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι για να διευκολύνει (τη διαδικασία).
Αλλά η απόφαση πρέπει να παρθεί από τα 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Jeroen Dijsselbloem και την παρουσία των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του E.S.M., που είναι υπεύθυνο γι' αυτό και φυσικά το Δ.Ν.Τ., γιατί είναι επίσης εμπλεκόμενο μέρος.
Πρέπει λοιπόν να τα εξετάσουμε συνολικά».
«Προσπάθησα να δείξω, να εξετάσω με την ελληνική κυβέρνηση, τις πιθανές επιλογές.
Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό είναι εφικτό.
Μια συμφωνία είναι κοντά», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Thomsen (ΔΝΤ): Αν αποδειχθεί ότι κάναμε λάθος θα αλλάξουμε τις προβλέψεις μας για την Ελλάδα
Το ΔΝΤ εν ανάγκη θα αλλάξει τις προβλέψεις του για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι είναι πολύ απαισιόδοξες, μόλις θα έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για το 2016, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, P. Thomsen.
Σημειώνεται ωστόσο ότι το σύνολο των στοιχείων για το 2016 θα είναι στη διάθεση του Ταμείου τον Απρίλιο.
«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη», δήλωσε ο Thomsen στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Η κατηγορία ότι χρησιμοποιούμε ξεπερασμένα μοντέλα που οδηγούν σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις, έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εκτός στόχων για πολλά χρόνια», υπογράμμισε ωστόσο ο Thomsen, στηρίζοντας τη μεθοδολογία του Ταμείου.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis σχολίασε επίσης στην Handelsblatt ότι το ΔΝΤ "εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά.
Wieser (EWG): Δεν υπάρχει θέμα Grexit – Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Την θέση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit διατύπωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser.
Σε δηλώσεις του στο EurActiv Γερμανίας ο Wieser αφού τόνισε ότι οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές, αναφερόμενος στον χρόνο επίτευξης συμφωνίας είπε πως «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία».
«Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται» είπε ο επικεφαλής του EWG.
Ερωτηθείς αν έχει επανεμφανιστεί ο κίνδυνος του Grexit με αφορμή και τις δηλώσεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, ο Wieser είπε ότι θα έδινε λίγη προσοχή στις δηλώσεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ.
«Το γεγονός είναι ότι η λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση (του προγράμματος διάσωσης) βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό.
Και άλλο ένα γεγονός είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ανακοινώσει μια αρνητική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις: ο αγγλοσαξονικός κόσμος τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει πολύ διαφορετικά, καθώς οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές.
Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν τόσο πολύ που ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2%και 3% είναι στα χαρτιά, ενώ πάνω από 3% προβλέπεται για το 2018.
Ακόμα κι αν αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία, μια τέτοιου είδους αρνητική αναθεώρηση της κατάστασης του χρέους ακολουθεί απλά παλιότερες τάσεις» είπε ο Wieser, επισημαίνοντας πως οι προοπτικές των τεσσάρων εμπλεκομένων φορέων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ, πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό παράλληλες.
Στην επισήμανση ότι το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερο την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και ότι η ευρωζώνη δεν είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί, ο επικεφαλής του EWG υποστήριξε ότι «υπήρξε μια συμφωνία τον Μάιο του 2016, η οποία ορίζει ποια ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
«Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μέσω μιας μείωσης μακροπρόθεσμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ.
το τέλος του προγράμματος, το 2018, εάν είναι απαραίτητο, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα» τόνισε ο Wieser, ο οποίος αφού απέκλεισε περισσότερη ελάφρυνση χρέους ή «κούρεμα» του, υποστήριξε ότι «θα είναι περισσότερο μια περίπτωση συζήτησης για τις λεπτομέρειες του τι έχει ήδη συμφωνηθεί».
«Η κύρια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ είναι στις εκτιμήσεις τους για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πακέτα» είπε ο Wieser, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν το Grexit αποτελεί επιλογή, απάντησε ότι «στους κύκλους μας, κανείς δεν πιστεύει ότι θα λύσει τίποτα, κανείς δεν το θέλει και δεν είναι εφικτό ή σκόπιμο, δεν είναι ζήτημα».
Ερωτηθείς για το πότε λήγει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και για το εάν οι εκλογές στην Ολλανδία συνιστούν πρόβλημα, ο Wieser παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες είναι δύσκολες, σε κάθε περίπτωση, τονίζοντας όμως ότι το ολλανδικό Σύνταγμα αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ακόμη και μετά τις εκλογές, αν το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει προσηλωμένο στις παραμέτρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
«Η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία.
Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται» είπε ο Wieser, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε τώρα» είπε ο Wieser.
(πρώτη ενημέρωση 15 Φεβρουαρίου 2017, 08:38)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών