Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Τσίπρας με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση στην Αθήνα και στη συνεδρίαση του EWG

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Τσίπρας με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση στην Αθήνα και στη συνεδρίαση του EWG
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στους Ευρωπαίους ομολόγους του για επίτευξη συμφωνίας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των επαφών που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της στις Βρυξέλλες.
Αν και η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της επανεκλογής του Donald Tusk στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και στην επόμενη ημέρα της Ευρώπης ενόψει και της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της ΕΕ (25/3), ο κ.Τσίπρας θα έχει στραμμένο το βλέμμα του τόσο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών όσο και στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο θα εξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα δείξει αν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Μάλιστα, αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο κ.Τσίπρας θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ δεν αποκλείεται και μια πιθανή συνάντηση του με την καγκελάριο Angela Merkel.
Απώτερος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά είναι να υπάρξουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν σε κρίσιμα ζητήματα και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.
Σε μια συνολική συμφωνία άλλωστε ποντάρει και η κυβέρνηση προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι πράγματι η εποχή της λιτότητας τελείωσε και ότι μια νέα εποχή αρχίζει για την ελληνική οικονομία και την χώρα.
Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ασχοληθούν σήμερα πέρα από την εκλογή Tusk, με θέματα οικονομικά, το προσφυγικό, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και πιθανότατα τις σχέσεις με την Τουρκία.
Στα θέματα οικονομίας, οι «28» (σήμερα παρούσα θα είναι και η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας) αναμένεται να ανακοινώσουν την προσήλωσή τους στις ελεύθερες συναλλαγές και το παγκόσμιο εμπόριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν διεθνείς συμφωνίες προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η πρόσφατη Ε.Ε.-Καναδά ενώ θα εξεταστεί και η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η συζήτηση θα επικεντρωθεί περισσότερη στον έλεγχο των ροών από τη Λιβύη και τη σύναψη προχωρημένων συμφωνιών με τις χώρες της Αφρικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Κατά την αυριανή ημέρα, η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το μέλλον της Ευρώπης ενόψει και της Συνόδου στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου για τα 60 χρόνια της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης