Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας και Merkel συγκλίνουν στο ζήτημα του χρέους - Συμφωνία όχι στις 22/5 αλλά στις 15 Ιουνίου στο επόμενο Eurogroup

Τσίπρας και Merkel συγκλίνουν στο ζήτημα του χρέους - Συμφωνία όχι στις 22/5 αλλά στις 15 Ιουνίου στο επόμενο Eurogroup
Στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας Merkel - Τσίπρας βρέθηκε επίσης το προσφυγικό και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
(upd5)Στην θέση ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξέρευση λύσης στο ελληνικό χρέος κατά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 22 Μαΐου συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει στις 22 Μαίου αλλά στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017.

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πρωί της Τρίτης 16/5 τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel.
Όπως υπογραμμίζεται, στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνομιλίας, συζητήθηκαν επίσης το προσφυγικό και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, τον δρόμο για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με την δήλωση - δέσμευση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων αποφάσεων για το χρέος στην οποία θα προβούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (22 Μαΐου).
Βέβαια, η υλοποίησή τους θα καθυστερήσει και όπως πολλάκις έχει τονισθεί, θα γίνει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.
Με την δέσμευση των «19» ο διεθνής οργανισμός θα μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα με κεφάλαια έως 4 δισ. ευρώ τα οποία θα εκταμιεύονται μόνο μετά από τεχνική συμφωνία με τους δανειστές.
Θα προηγηθεί η υπογραφή ανάμεσα στην Αθήνα και το ΔΝΤ του σχετικού μνημονίου συνεργασίας το οποίο ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.
Το μνημόνιο του ΔΝΤ θα εκπνεύσει και αυτό τον Αύγουστο του 2018 μαζί με το Ευρωπαϊκό 9 (ΜoU).
Δυστυχώς όμως για την Ελλάδα η επιτροπεία παραμένει σε ισχύ, καθώς θα πρέπει να τηρήσει και αυτή με την σειρά της, την δέσμευση έναντι των πιστωτών, για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα ως το 2022.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους....θα την καθορίσουν οι υπουργοί τη Δευτέρα 22 Μαίου λίγο πριν το Εurogroup.
Ωστόσο, από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας και το νέο Μεσοπρόθεσμο προκύπτει ότι το διάστημα δεν θα είναι μεγαλύτερο της τετραετίας.
Άλλωστε, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα πιάσει πλεονάσματα μόνο 3,5% αλλά πολύ παραπάνω έως και 4% σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου.
Τώρα αν αυτά τα υψηλά πλεονάσματα αποδειχθούν «θηλιά» για την οικονομία και την ανάπτυξη αυτό είναι μία άλλη ιστορία…
Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των θεσμών μεταξύ τους για την προετοιμασία της απόφασης μέχρι την Σύνοδο της Δευτέρας 22/5, ενώ οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης θα παρακολουθούν μέχρι και το και ένα της συνεδρίαση του Εurogroup, το τι κάνει η Αθήνα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν τηρηθεί από ελληνικής πλευράς τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης με την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 18 Μαΐου – μία μέρα μετά την Πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ για τα νέα μνημονιακά μέτρα.
Σε ότι αφορά στο ελληνικό χρέος και τα σενάρια που εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αυτά βασίζονται στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου 2016 και τον οδικό χάρτη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Με δεδομένο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα υλοποιούνται ήδη, οι θεσμοί επικεντρώνονται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Πρόκειται, κυρίως, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 20 χρόνια, την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους με τα κεφάλαια που περίσσεψαν από την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης