Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Καμία ελπίδα δεν υπάρχει με την κυβέρνηση του Τσίπρα να βγούμε από την κρίση

Γεννηματά: Καμία ελπίδα δεν υπάρχει με την κυβέρνηση του Τσίπρα να βγούμε από την κρίση
"Schaeuble και Τσίπρας μας έχουν κλείσει σε μία κατσαρόλα και θα βράζουμε στο ζουμί μας", ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά
«Καμία ελπίδα δεν υπάρχει με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να βγούμε από την κρίση», τονίζει σε συνέντευξής της στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, η οποία μιλά για μια «συμφωνία ντροπής».
Κατά την ίδια η συμφωνία είναι «προσβλητική για τη χώρα και εξοντωτική για τους πολίτες».
Μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τα έδωσαν όλα, για να κρατήσουν την καρέκλα τους.
Το 4ο μνημόνιο έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Τσίπρα», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί, η Ελλάδα μπορεί με μια άλλη πολιτική.
Με μια εθνική γραμμή βασισμένη στη συνεννόηση».
Όπως σημειώνει, «στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας η Κυβέρνηση μετέτρεψε τη χώρα σε παιχνιδάκι στα χέρια των δανειστών.
Η αξιολόγηση δεν έκλεισε, δεν αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης, η ρύθμιση του χρέους ξανά στις καλένδες.
Οι πανηγυρισμοί του Πρωθυπουργού, αποδείχθηκαν ένα ακόμη ψέμα, που λειτούργησε ως άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του το 4ο μνημόνιο.
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριαρχούν.
Τις προάλλες ο κ.Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών, ασχέτως αν προσπαθεί να το μπαλώσει, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει με την πρόταση του κ. Schaeuble.
Για άλλη μια φορά ψεύτικα λόγια.
Schaeuble και Τσίπρας μας έχουν κλείσει σε μία κατσαρόλα και θα βράζουμε στο ζουμί μας».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «τα λεγόμενα αντίμετρα είναι το νέο μεγάλο παραμύθι του κ. Τσίπρα για να θολώσουν τα νερά», αφού «για να εφαρμοστούν, θα πρέπει τα πρωτογενή πλεονάσματα να υπερβαίνουν τον πολύ υψηλό στόχο του 3,5 τοις εκατό.
Και τότε όμως θα απαιτείται η έγκριση του ΔΝΤ»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογραμμίζει ότι «η παραμονή της Κυβέρνησης κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα» και προσθέτει «έχουμε ζητήσει, επανειλημμένα να φύγουν.
Τις εκλογές δεν μπορεί να τις επιβάλλει η αντιπολίτευση.
Βέβαια η πολιτική και κοινωνική απομόνωση της Κυβέρνησης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Διαστάσεις κοινωνικής κατακραυγής που θα επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Είναι αναγκαίο να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του ο λαϊκισμός και ο κυνισμός.
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει την ενδυνάμωση της Δημοκρατικής παράταξης. Αυτά τα δύο πάνε μαζί».
Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «εκείνο όμως που πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο είναι το μετά τις εκλογές.
Μια επανάληψη Κυβερνήσεων «από τα ίδια», αυτοδύναμων ή με τσόντες θα παρατείνει τα αδιέξοδα.
Ούτε η λύση στα προβλήματα της χώρας μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς. Η λύση είναι μια ισχυρή και βιώσιμη κυβέρνηση , με ευρύτατη λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη, που θα προωθήσει την εθνική γραμμή και θα μας βγάλει από τα μνημόνια».
Αναφερόμενη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σημειώνει πως  έχει σταθερά ανοδική πορεία , αλλά και το Συνέδριο είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην πορεία ανασυγκρότησης και ενότητας της παράταξης, «θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πορείας προς τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Υπενθυθμίζει ότι έχει προτείνει εκλογή ηγεσίας από τη βάση.
Με αφορμή την επίσκεψή της στο νομό Λάρισας, μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, πάλαι ποτέ προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «για εμάς ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης.
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε από την ίδρυσή του και διαχρονικά το κόμμα της ελληνικής αγροτιάς.
Τώρα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ξαναχτίζουμε αυτούς τους δεσμούς με τον κόσμο μας, τον κόσμο της ελληνικής υπαίθρου.
Ο χώρος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.
Η ανάκαμψη του είναι κλειδί για την ανασυγκρότηση της χώρας».
Κάνει μάλιστα αναφορά στις 12 ουσιαστικές προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που είναι οι ακόλουθες:
 «1η Πρόταση: Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων.
Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά.
Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% των αγροτικών εφοδίων και εισροών, που πρώτοι εμείς ζητήσαμε, πρέπει να γίνει άμεσα έναρξη της επιστροφής 5 μονάδων ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς και να καταργηθεί άμεσα και ο αντιπαραγωγικός ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
2η Πρόταση: Να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν.
3η Πρόταση: Να καθιερωθεί η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες.
4η Πρόταση: Τη διατήρηση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων και την εφαρμογή ακατάσχετου λογαριασμού και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
5η Πρόταση: Την καθιέρωση αγροτικού Πετρελαίου καθώς και την στήριξη επέκτασης των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα.
6η Πρόταση: Την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή σε νέους αγρότες και επιστήμονες, τη διαχείριση και εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την στροφή σε ποιοτικά προϊόντα, την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, παράλληλα με την ουσιαστική εποπτεία της αγοράς για την προστασία από τις ελληνοποιήσεις γεωργικών προϊόντων.
7η Πρόταση: Την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας με την άμεση προκήρυξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ώστε να αξιοποιηθούν τα συνολικά 20 δις € που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με έμφαση στους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα για το αρδευτικό νερό, τις γεωργικές συμβουλές και τα προγράμματα κάλυψης από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης και των απότομων μεταβολών της αγοράς.
8η Πρόταση: Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
9η Πρόταση: Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα.
10η Πρόταση: Aναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου με στόχο τον προσανατολισμό στη αγορά, τα ποιοτικά προϊόντα και ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία για υποκατάσταση των εισαγωγών.
Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και ενίσχυση των εξαγωγών. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα.
11η Πρόταση: Άρση του αδιεξόδου στον ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.
12η Πρόταση: Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για απόκτηση εμπειρίας και στήριξη όλων των κοινωνικών υποδομών υγείας και παιδείας στην ύπαιθρο για την στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της ελληνίδας αγρότισσας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης