Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με «καταιγίδα» νομοσχεδίων επιχειρεί η κυβέρνηση την αντιστροφή κλίματος

Με «καταιγίδα» νομοσχεδίων επιχειρεί η κυβέρνηση την αντιστροφή κλίματος
Τα υπουργεία, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Άμυνας, Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού και Εσωτερικών έχουν ήδη έτοιμα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή
Καλοκαιρινή «καταιγίδα» νομοσχεδίων ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει στο υπουργικό συμβούλιο ότι περιμένει την  άμεση υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος με χρονικό ορόσημο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Κι αυτό διότι ένα μεγάλο μέρος της ομιλία του τον Σεπτέμβριο στους παραγωγικούς φορείς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα το αφιερώσει στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση με στόχο να επιλύσει σημαντικές και χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία του κράτους  αλλά και τις στοχευμένες παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο που θα επανεκκινήσουν την οικονομία.
Τα υπουργεία, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Άμυνας, Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού και Εσωτερικών έχουν ήδη έτοιμα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή για επεξεργασία στις επιτροπές και ψήφιση στην ολομέλεια.

Το πολυνομοσχέδιο – σκούπα από το ΥΠ.ΟΙΚ. και τα 5 νομοσχέδια

Ειδικά το νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη μορφή «πολυνομοσχεδίου -σκούπα» καθώς θα περιλαμβάνει διατάξεις και άρθρα με ζητήματα που θα αφορούν στα προαπαιτούμενα αλλά και θέματα από άλλα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια όπως για παράδειγμα του Υπουργείου Άμυνας που θα ενσωματώσει τα φορολογικά ζητήματα των ΕΑΣ και την παράταση του προγράμματος των υποβρυχίων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, τις νέες αρμοδιότητες και τους πόρους που θα μεταβιβάζονται από την κεντρική διοίκηση στις Περιφερειακές Αρχές.
Με το νομοσχέδιο δημιουργείται το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, το οποίο θα υπάγεται στο ΥΠ.ΕΝ. αλλά θα έχει διευθύνσεις σε κάθε περιφέρεια. Το παρατηρητήριο θα ελέγχει την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, την αυθαίρετη δόμηση κλπ., ενώ σε αυτό θα κατευθύνεται το 25% των νέων προστίμων. Νομοσχέδιο καταθέτει εντός των επόμενων ημερών και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Το νομοσχέδιο θα συντονίσει τρείς αλληλοεξαρτώμενους τομείς, τις ψηφιακές εφαρμογές και τεχνολογίες, τις υποδομές (δίκτυα νέας γενιάς, διαχείριση φάσματος δορυφορικές υπηρεσίες ) και το περιεχόμενο σε media και οπτικοακουστικές τεχνολογίες.
Το πολυνομοσχέδια θα αποτελείται από τα εξής κεφάλαια: Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης και πώλησης τηλεοπτικού χρόνου, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, ποσόστωση 70%-#)% στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης και κυρώσεις και τέλος την ίδρυση εταιρείας διαστημικών εφαρμογών.  Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα.
Το νομοσχέδιο επιλύει ζητήματα διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων καθώς και τα δικαιώματα των δημιουργών και εμπεριέχονται σύμφωνες την Ευρωπαϊκή Οδηγία διατάξεις για τη διαφανή και συμμετοχική λειτουργία του συνόλου των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.
Ειδικά για την ΑΕΠΙ, προβλέπεται Γενική Συνέλευση και Εποπτικό Συμβούλιο των δημιουργών με αυξημένες αρμοδιότητες. Εντός των ημερών κατατίθεται και το πολυνομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα  διαιρείται σε τρία βασικά κεφάλαια: τις διατάξεις βελτίωσης της λειτουργίας των Ο.Τ.Α., τις διατάξεις που είναι σχετικές με το προσωπικό των Ο.Τ.Α. και τις ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους δημότες, στη σχέση τους με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Τέλος και το Άμυνας έχει έτοιμο νομοσχέδιο που θα αφορά τον τρόπο ιεράρχησης των ένστολων.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης