Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρίσκο για Τσίπρα η έξοδος στις αγορές - Τα συν και πλην της κίνησης αυτής

Ρίσκο για Τσίπρα η έξοδος στις αγορές - Τα συν και πλην της κίνησης αυτής
Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την πρώτη δοκιμαστική της έξοδο στις αγορές εντός του Ιουλίου...
Βηματισμό για την φυγή προς τα εμπρός αναζητά η κυβέρνηση Τσίπρα σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί από όλα εκείνα τα κακώς κείμενα που συντηρούν την εις βάρος της εικόνα φθοράς.
Η περιφερειακή συνδιάσκεψη που έγινε στη Δυτική Μακεδονία – η πρώτη επί συνόλου 13 - προκειμένου να χαραχθεί το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε Περιφέρειας, είναι μια «ηχηρή» κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ωστόσο, το μείζον εξακολουθεί να παραμένει η πολυαναμενόμενη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, αν και υπάρχουν φωνές (όπως αυτή του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα) που ζητούν αυτοσυγκράτηση.
Είναι προφανές πως μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές θα ενισχύσει σημαντικά την πανταχόθεν βαλλόμενη εικόνα της κυβέρνησης.
Αφενός διότι θα στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία ανακτούν σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, γεγονός που με τη σειρά του θα ενισχύσει την πορεία της οικονομίας και θα στείλει το σήμα της απεξάρτησης από τους δανειστές και από τα μνημόνια.
Αφετέρου διότι θα σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ξανασταθεί στα πόδια της και ότι ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά της είναι ελπιδοφόρος και γεμάτος υποσχέσεις.
Αν μη τι άλλο θα πρόκειται για μια εξέλιξη που θα δώσει τεράστια ανάσα και ώθηση στην κυβέρνηση.
Και επικοινωνιακά και πολιτικά για να επιτύχει το στόχο της που είναι η εξάντληση της τετραετίας.
Μια και θα αποτελέσει μια πρώτη δικαίωση των κυβερνητικών πεπραγμένων αλλά και των υποσχέσεων του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι εφικτό το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα.
Εξέλιξη που μπορεί να λειτουργήσει και ως η ισχυρότερη βαλβίδα αποσυμπίεσης για την κυβέρνηση.
Καθώς θα δικαιώσει τους βουλευτές για τα δύσκολα μέτρα που ψήφισαν στη Βουλή και θα εξαλείψει την όποια δυσαρέσκεια και κριτική διατυπώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας την κυβερνητική συνοχή.
Παράλληλα θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στη ΝΔ (ιδιαίτερα μάλιστα αν η Ελλάδα δανειστεί με καλύτερους όρους από ότι είχε δανειστεί η κυβέρνηση Σαμαρά) και την ηχηρότερη διάψευση της «καταστροφολογίας», στην οποία έχει επενδύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, θα είναι το πρώτο πειστικό μήνυμα στους πολίτες της χώρας ότι κάτι αλλάζει στην οικονομία, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, ότι τα χειρότερα είναι πίσω και ότι η ελπίδα επιστρέφει.
Μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές είναι ικανή να αλλάξει το κλίμα και την ψυχολογία στην οικονομία και να διαμορφώσει – ενδεχομένως για πρώτη φορά – θετικούς συσχετισμούς υπέρ της κυβέρνησης Τσίπρα.
Μια και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το εφαλτήριο της αντεπίθεσης της κυβέρνησης, στην προσπάθεια της να βελτιώσει την εικόνα της και να κερδίσει το χαμένο έδαφος.
Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι πραγματικά επιτυχημένη και ότι ως τέτοια θα ερμηνευτεί από δανειστές, αγορές, επενδυτές.
Σε διαφορετική περίπτωση, το πλήγμα θα είναι τεράστιο για την κυβέρνηση.
Το αφήγημα της θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κατάρρευσης και οι φωνές για πολιτική αλλαγή θα ενισχυθούν όσο ποτέ άλλοτε.
Το ρίσκο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι τεράστιο.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης