Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Άδικη η κατανομή των βαρών στα χρόνια της κρίσης - Αφήνουμε πίσω καταστροφολόγους και κοιτάμε μπροστά

Τσίπρας: Άδικη η κατανομή των βαρών στα χρόνια της κρίσης - Αφήνουμε πίσω καταστροφολόγους και κοιτάμε μπροστά
Εξαιρετική είδηση ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος
Εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα «καθοριστικό βήμα» για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωση από το επίτροπο Οικονομικών P. Moscovisi τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί και την απάντηση στους καταστροφολόγους.
«Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό.
Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας και σημείωσε:
«Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018.
Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης».
Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απάντησε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά.
Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».
«Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, καθώς, όπως είπε, ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ, ταυτόχρονα, προωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Κατά την δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό, είπε ακόμη.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε 260.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία, τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός πρέπει να στηριχθούν οι δικτυώσεις, οι συνεταιρισμοί, οι  μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και ότι η περιβαλλοντική αειφορία πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Από εδώ και πέρα ξεκαθαρίζουν οι παράμετροι ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η απασχόληση, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός αποτελούν βασικές αρχές
Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν νέου τύπο ενεργειακό σχεδιασμό.
«Χρειάζεται αξιοποίηση σύγχρονων αποδοτικότερων τεχνολογιών για τον λιγνίτη-απαιτούνται επενδύσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η ΔΕΗ κατασκευάζει νέα μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Πτολεμαϊδα.
Σταδιακά θα περιορίζεται ο ρόλος του λιγνίτη.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις συνεργασίες επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν προοπτικές σε ότι αφορά τις ΑΠΕ και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.
Αυτά πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε, αξιοποιώντας και το νομοσχέδιο που οδεύει στη Βουλή και αφορά τις ενεργειακές κοινότητες.
Πολύτιμη βοήθεια θα προκύψει από την έλευση του αγωγού TAP από την περιφέρεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι προτεραιότητα η διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης