Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενέργεια, επενδύσεις και σιδηροδρομική διασύνδεση στο επίκεντρο Ελλάδας - Σερβίας... και ο Juncker

Ενέργεια, επενδύσεις και σιδηροδρομική διασύνδεση στο επίκεντρο Ελλάδας - Σερβίας... και ο Juncker
Ο Junker επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ
Στην ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό «παίχτη» και πρωταγωνιστή των εξελίξεων στοχεύει ο πρωθυπουργός με τις επαφές που θα έχει σήμερα 13 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Σερβίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναρτηθεί  με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boïko Borissov.
Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας με τη θέσπιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η δημιουργία ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά βήματα για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι οι συναντήσεις θα συμβάλουν καθοριστικά  στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας.
Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 10 το πρωί με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Υπουργών που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό με τους ξένους ομολόγους τους στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
Στο  Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των  δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα ενώ θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική και θα τονιστεί δε η σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Μάλιστα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και του Σέρβου Προέδρου.
Στις 16.00 θα ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Boïko Borissov και στην ατζέντα αναμένεται να  τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και  η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.
 Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Boïko Borissov, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας.
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Aleksandar Vucic και Boïko Borissov και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

 Ο Junker επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ

Ο πρωθυπουργός στις 19:30, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.
Η τελετή αναγόρευσης του Juncker θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης