Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: Δεν... γαβγίζουμε αλλά προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: Δεν... γαβγίζουμε αλλά προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, B.Borisov και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker
(upd2) Μήνυμα στην Τουρκία στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό αλλά και εν μέσω των απειλών της Άγκυρας ενόψει της γεώτρησης στην Κύπρο έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν γαβγίζει πολύ αλλά προασπίζει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Για την εξωτερική πολιτική έχω μία ρήση στο μυαλό μου:
Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει πολύ.
Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει.
Εμείς δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ, προασπίζουμε όμως αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είπε πως «οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο, είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει».
«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση για το Κυπριακό αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο.
Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως «οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας.

Τσίπρας: Αναβαθμίζουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Σερβίας
Κατά η συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, και οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας σε μια κρίσιμη περίοδο.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη, που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.
Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα δίκτυα και ο τουρισμός.
Ο πρωθυπουρός επεσήμανε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και της Σερβίας, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τόνισε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτικός παράγοντας για τη Σερβία, καθώς είναι στην τρίτη θέση των επενδύσεων προς τη χώρα αυτή.
Ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, σημείωσε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασίας, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενω είπε ότι συμφωνήθηκε και η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού.
«Τις δυο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από πρόσκληση του Αλεξάντερ Βούτσιτς ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συνάντηση με B. Borisov και Jean Claude Juncker
Κατόπιν της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Σερβίας, θα ακολουθήσει στις 16:00 το απόγευμα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, B. Borisov.
Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον B. Borisov, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας.
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
Η συνάντηση με τον Juncker θα γίνει στις 19:30 το απόγευμα πριν από την αναγόρευση του προέδρου της Κομισιόν σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.
Η τελετή αναγόρευσης του Juncker θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 13 Ιουλίου 08:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης