(upd) Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Παιδεία.
Η εξεταστική για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη θα γίνει είτε το θέλετε, είτε όχι», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Ήσασταν διατεθειμένοι να συζητήσετε αυτό που ήταν ανάθεμα για τις ελληνικές κυβερνήσεις, την έξοδο από το ευρώ.
Ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια σε Εξεταστική Επιτροπή που θα γίνει, είτε το θέλει η κυβέρνηση, είτε όχι», ανέφερε.
«Γιατί τόσα νεύρα, τι έχετε πάθει;» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Από τότε που έκλεισε η β' αξιολόγηση και είχαμε μία συμφωνία που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία και μία συμφωνία για το χρέος που ανοίγει δρόμους και άνοιξαν οι δρόμοι με την πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνετε την αίσθηση, εσείς και οι βουλευτές σας, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι μέσα σε ενάμιση μήνα έχει ζητήσει τρεις εξεταστικές επιτροπές: «Μία για τον Καμμένο -δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε, μία για τον Βαρουφάκη ξανά ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας». «Είναι εξαιρετικό ρεκόρ, συνεχίστε έτσι», σχολίασε σκωπτικά.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Δεν είναι μόνο οι εξεταστικές που ζητάτε -πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα για τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθούμε- είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας».
«Ζητήσατε πριν από μία εβδομάδα από τα αυτοδιοικητικά στελέχη σας να μποϊκοτάρουν μία διαδικασία (σ.σ. τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια) που αφορά στην αυτοδιοίκηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση τους, επειδή θα ήταν εκεί ο πρωθυπουργός.
Ακόμα-ακόμα δεν διστάσατε να βάλετε απαγορευτικό στα στελέχη σας και στον ίδιο τον ανιψιό σας.
Τι έχετε πάθει;
Μην ξινίζετε το πρόσωπό σας, εμείς θα έπρεπε να ξινίζουμε το πρόσωπό μας με μία αντιθεσμική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός καταλόγισε, ακόμη, στον κ. Μητσοτάκη ότι έφτασε στο σημείο να χάσει και κάθε ίχνος της αστικής ευγένειας που τον διακρίνει κατά τα άλλα, όπως είπε.
«Φτάσατε στο σημείο την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές να μου απευθύνετε ύβρεις, ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης», υπογράμμισε.
«Τα νεύρα δεν κάνουν καλό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας για τον πρόεδρο της ΝΔ και τον «παρότρυνε» αντί να ανακαλύπτει κάτι κάθε τόσο και να ζητά μία εξεταστική κάθε δεκαπέντε μέρες, «μήπως να φτιάχνανε στην Πειραιώς μία εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;».
«Γιατί τα νεύρα, στο τέλος, δεν θα σας οδηγήσουν σε καλό», κατέληξε.
H αντιπαράθεση για την Παιδεία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη για νεοφιλελεύθερες θέσεις, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για βίαιη επιστροφή στο παρελθόν και δεσμεύθηκε για την κατάργηση του νομοσχεδίου που αφορά τις αλλαγές στην Παιδεία.
Η κυβέρνηση λέει «ναι» στην αξιολόγηση αλλά όχι στην ακαδημαϊκή ζούγκλα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας «νεοφιλελεύθερες» τις θέσεις της για την Παιδεία.
«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στην Ολομέλεια του Σώματος.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Στόχος ειναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθησουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό "survivor".
Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.
Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις.
Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.
Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες".
Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: "Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τά έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει".
Με την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποκαθιστούμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού. Ανοίγουμε τον δρόμο για συνέργειες πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.
«Το νομοσχέδιο που ψηφίζετε σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν.
Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που αυτό επιβάλλει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία.
«Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Δυστυχώς με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος είναι πια συνένοχος», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.
«Κύριοι των ΑΝΕΛ,για ένα υπουργείο, για ένα έδρανο στη Βουλή προσυπογράφετε την παράδοση των ΑΕΙ στις ορέξεις του κυβερνητικού σας εταίρου», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
"Η πολιτική παρακμή της κυβέρνησης και η ροπή της στον αυταρχισμό αποτυπώνεται στον τρόπο που νομοθετεί. Με νόμους-σκούπες και αναρίθμητες τροπολογίες.
Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Συνένοχος είναι και ο πρόεδρος της Βουλής.
Το προαύλιο της Βουλής δε μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία.
Και όταν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής.
Αναρωτιέμαι εάν στη θέση του Ρουβίκωνα ήταν μία άλλη ομάδα τι θα έπραττε; Το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Αλλά σήμερα η προσοχή μας είναι στο μείζον ζήτημα της Παιδείας.
Αλλά θα το ξανασυζητήσουμε, γιατί η νομοθετική πρωτοβουλία ευτελίζεται”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δ. Κουτσούμπας: Το ν/σ για την Παιδεία εξυπηρετεί το κεφάλαιο και όχι τους φοιτητές
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Παιδεία συνολικότερα, υποτάσσεται στον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, για την εξυπηρέτηση, με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή της πολιτικής της τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και παίρνει "σίγουρα πολύ καλό βαθμό" αφού τα τελευταία δυόμισι χρόνια φόρτωσε στον λαό δύο επιπλέον μνημόνια, δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους, ματωμένα πλεονάσματα και δεσμεύσεις μέχρι το 2060, είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Χαρακτήρισε "προκλητικό πανηγύρι" απέναντι σε έναν λαό γονατισμένο, την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, προσθέτοντας ότι με την "επιστροφή στις αγορές και την κανονικότητα" δεν πρόκειται να καταργηθούν ούτε οι πάνω από 600 μνημονιακοί νόμοι, ούτε θα παγώσουν τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για το 2019-2020, ενώ θα συνεχίσουν να ισχύουν τα πρωτογενή ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060, όπως και η επιτροπεία που είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μελη της ΕΕ.
Ο γγ σημείωσε ότι η επιδίωξη της κυβέρνηση «να πουλήσει "κοινωνική ευαισθησία"» όχι μόνο δεν πείθει κανένα, αλλά είναι και ενδεικτική της απεγνωσμένης προσπάθειας διαφοροποιησής της από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες, όπως είπε, ομοιάζει πλέον «σαν δύο σταγόνες νερού».
Όσο περισσότερο η κυβέρνηση ταυτίζεται στα στρατηγικά ζητήματα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόσο η μεταξύ τους αντιπαράθεση θα αφορά διαχειριστικά ζητήματα, «για τον Ρουβίκωνα, τον Βαρουφάκη, τις εξεταστικές, για το τι έγινε το 2015 και πάει λέγοντας» εκτίμησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και επισήμανε: «οι αποκαλύψεις και τα πολιτικά θρίλερ με τον Γ. Βαρουφάκη, το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν τον αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά», τον οποίο, χαρακτήρισε βολικό και για την ΝΔ «για να υπενθυμίζει το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ο πιο καλός φίλος του κεφαλαίου και του συστήματος, των αγορών» και για τον ΣΥΡΙΖΑ «για να ξαναζεσταίνει το παραμύθι της τάχα σκληρής του διαπραγμάτευσης και της μάχης που έδωσε».
Υπογράμμισε ότι αν αυτές οι αποκαλύψεις δείχνουν κάτι, αυτό είναι «το άθλιο παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού, καθώς και το πώς κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, του συστήματος γενικότερα, άλλων κέντρων, όπως των ΗΠΑ, αξιοποίησαν και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαρουφάκη και τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό τους, για να συνεχίσουν την πολιτική των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
Γεννηματά: Αναχρονιστικό το ν/σ για την Παιδεία - Στείρα η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
«Πολωτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία, κομματική λογική, αναχρονιστική αντίληψη και παρεμβάσεις. «Πολλά μεγάλα λόγια, δήθεν προοδευτική πολιτική και στην πράξη οπιστοδρόμηση», σημείωσε.
Σύμφωνα με την ίδια, «το 75% των νέων είναι απογοητευμένοι και αναζητούν να φύγουν από τη χώρα και αντί να μιλούμε για αυτά έχουμε τη στείρα αντιπαράθεση».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στον κ. Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Και η αλήθεια θα έλθει στο φως. Ο έλεγχος θα γίνει και οι ευθύνες θα καταλογιστούν. Οι πολίτες, ήδη, γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Για την Παιδεία, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι πυλώνας του κράτους.
«Σήμερα, το μεγάλο μας στοίχημα είναι να επενδύσουμε στη γνώση με ένα σύγχρονο σύστημα, που θα γίνει εργαλείο για την υπέρβαση της κρίσης». Ωστόσο, «βασική προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν πιστεύει στον διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία κακή ταξική επιλογή και προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα κομματικά» επισήμανε, κατηγορώντας και τη ΝΔ ότι «καλλιεργεί τον φόβο για να συσπειρώνει το κομματικό της ακροατήριο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απαξιώνουν την εκπαίδευση».
Θεοδωράκης: Ο νόμος για την Παιδεία είναι αριστερίστικος αχταρμάς με ακροδεξιά φρένα
«Οι φοιτητές απόντες, οι καθηγητές απόντες, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί όπως - όπως να πάρει αποφάσεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση, μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού στηλίτευσε την κυβέρνηση ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι «το τέταρτο επεισόδιο από τα έξι που θα παιχτούν στη βουλή την καλοκαιρινή περίοδο» και υποστήριξε ότι «ο νόμος που θα ψηφίζουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι ένας παλιομοδίτικος νόμος, αριστερίστικος αχταρμάς με ακροδεξιά φρένα».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ποταμιού στην ομιλία του υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «διώχνει τους νέους, τους στερεί την ελπίδα και κρατά τη χώρα μακριά από τη σύγχρονη πραγματικότητα» και απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ότι «για αυτούς πάνω από όλα είναι το κόμμα, οι συμβιβασμοί και η συντήρηση» ενώ υπογράμμισε ότι η «η Ελλάδα ποτέ δεν ευτύχησε να έχει ακομμάτιστα πανεπιστήμια καθώς το κομματικό κράτος ήθελε πάντα ένα πανεπιστήμιο στα μέτρα του».
Ο κ. Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής εξήρε τον νόμο Διαμαντοπούλου « ο οποίος γρήγορα ψαλιδίστηκε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πρώτα επανάφερε τους αιώνιους φοιτητές και τώρα «κάνετε παιχνίδι με το πανεπιστήμιο το οποίο αποσκοπεί να το κάνει παράρτημα του γραφείου του υπουργού».
Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο να δοθούν κίνητρα υπέρ της έρευνας σε ιδιώτες ερευνητές.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας χάσει όλες τις μάχες και συγκυβερνώντας με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου κάνει μία αντίσταση και ένα αντάρτικο στο θέμα της παιδείας για να δώσει το φιλί της ζωής στον κομματικό του στρατό».
Πρώτη ενημέρωση: 13:02, Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
www.bankingnews.gr
Σύγκρουση στη Βουλή - Τσίπρας: Σε νευρική κρίση η ΝΔ - Μητσοτάκης: Η εξεταστική για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη θα γίνει
Η κυβέρνηση λέει «ναι» στην αξιολόγηση αλλά όχι στην ακαδημαϊκή ζούγκλα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής
Σχόλια αναγνωστών