Τελευταία Νέα
Πολιτική

Macron και Τσίπρας καλούν τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα - Σημαντικό εργαλείο η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Macron και Τσίπρας καλούν τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα - Σημαντικό εργαλείο η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Στρατηγικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να είναι σε θέση να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις το 2018, τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες
Κάλεσμα στους Γάλλους επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυναν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία Ελλήνων και Γάλλων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και η Γαλλία θα στηρίξει την προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Macron κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
«Για αυτήν σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε.
Η Ελλάδα χρειάζεται να βρεθεί στην πρωτοπορία για να κερδίσει τη μάχη της ανάπτυξης και της απασχόλησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα πρέπει να είναι η Ευρώπη παρούσα στην Ελλάδα όσον αφορά τις επενδύσεις.
Εάν δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι επενδυτές, αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε άλλους.
Η Γαλλία θα ήθελα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζοντας ξεκάθαρα τη στήριξή της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
«Ο Τσίπρας έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας και κάλεσε την Ευρωζώνη να δείξει αλληλεγγύη.
«Ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ.
Οι Γάλλοι επενδυτές να βοηθήσουν», τόνισε ο Macron.



Ο Macron απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι μπορεί να εγγυηθεί τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η Γαλλία να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.
Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», για να υπογραμμίσει ότι θέλει αυτός ο δεσμός να παραμείνει δυνατός.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, τόνισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα».
Πιάνοντας το νήμα και από τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική κυβέρνηση να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Στρατηγικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να είναι σε θέση να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις το 2018, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συμβολίζει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.
Σε αυτό τον τόπο μπορούν να γίνονται μεγάλα έργα και να τελειώνουν στην ώρα τους, είπε ο κ Τσίπρας.



Σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.  
Έχουμε την απλόχερη συμπαράσταση της Γαλλίας ώστε να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις, σε τομείς που πραγματικά έχουμε ανάγκη, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.   
«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που δημιουργούνται για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
O Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής στους δημοσιονομικούς της στόχους έως ότου ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
«Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.
Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».
O Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε στον στόχο της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειωθεί στο 21,2% η ανεργία, όμως παραμένει ποσοστό μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Έθεσε έτσι ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του braind drain.
Αυτό θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος».
Επίσης «μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», υπογράμμισε.



Μπρα ντε φερ Macron με Merkel και ΔΝΤ για την Ελλάδα....από την Αθήνα και την Πνύκα

Τη λαϊκή παροιμία «τα λέει στην… νύφη για να τα ακούει η… πεθερά» θύμισε η αναφορά του Γάλου προέδρου E. Macron για το Διεθνές Νομισματικό ταμείο στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς και η μακροσκελής αναφορά του για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη από το λόφο της Πνύκας.
Η αναφορά του Γάλλου προέδρου ότι «η θέση του ΔΝΤ σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις» και πως «εάν υπάρξουν διαφωνίες θα πρέπει να δούμε πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα» μπορεί να φαντάζει ως μια πρώτης τάξεως ασπίδα προστασίας του Παρισιού προς της Αθήνα ωστόσο η στόχευση του κ. Macron ήταν περισσότερο να στείλει ένα καθαρό μήνυαμ στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον.
Με τη γαλλική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να πιεστεί από τα ευρωπαϊκά διευθυντήρια να ασκήσει αυστηρές πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητα ο κ. Macron μέσω της επίσκεψής του στην Αθήνα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει συστάσεις και «συνταγές» εμπνεύσεως του ΔΝΤ στις οποίες αρέσκεται το Βερολίνο και ο W. Schaeuble.
«Δε νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε, η αξιοπιστία και η εθνική κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει και αυτό βασίζεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών» ανέφερες τη συνέχεια, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος στοχεύοντας καθαρά το Βερολίνο και την Γερμανίδα Καγκελάριο η οποία καθώς όλα δείχνουν θα είναι η νικήτρια των Γερμανικών εκλογών κάνοντας μάλιστα λόγω για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη η οποία όπως είπε πρέπει να επικρατεί κάτι που θα οδηγήσει μοιραία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Και αυτό γιατί και η Γαλλία αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους και το Παρίσι επιθυμεί να παίξει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας συμμαχίας ευρωπαϊκών κρατών που θα πιέσουν τον σκληρό πυρήνα και τη Γερμανία να… χαλαρώσει τα λουριά.
Όσο για το ποιος θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ και θα αναλάβει το ρόλο του «επόπτη» και επιτηρητή της ευρωπαική δημοσιονομικής σταθερότητας ο κ. Macron ήταν κατηγορηματικός λέγονατς πως «έχουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά».
«Θεωρώ πως πρέπει να φτιάξει και τους κατάλληλους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα» συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει λέγοντας πως «τώρα είναι το momentum για να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορεί η Ευρώπη να επιλύει μονή της τα προβλήματα της χωρίς να προστρέχει στη βοήθεια τρίτων».
Το μόνο σίγουρο είναι πως περισσότερο το Βερολίνο και λιγότερο το ΔΝΤ δεν είδαν με καλό μάτι τις προτάσεις Macron με το Βερολίνο να επιθυμεί τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το Ταμείο να επιμένει πως θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον η Ευρώπη πάρει γενναίες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Το μήνυμα στάλθηκε και από τον λόφο της Πνύκας όπου ο Γάλλος πρόεδρος και ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψαν το όραμά τους για μια νέα πιο δημοκρατική Ευρώπη όπου θα κυριαρχεί η κοινωνική δικαιοσύνη, και θα προτάσσεται η ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών.
Μένει να φανεί πως θα «απαντήσει» το Βερολίνο αλλά και το Ταμείο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης