Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Στόχος να κλείσει η γ΄ αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό - Μπορούμε με ή χωρίς το ΔΝΤ - Από το Grexit στο Grinvest

Τσίπρας: Στόχος να κλείσει η γ΄ αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό - Μπορούμε με ή χωρίς το ΔΝΤ - Από το Grexit στο Grinvest
Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε, απάντησε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα εάν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση αυξημένων απαιτήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ
(upd6) Την ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ο πρωθυπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ προανήγγειλε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος - σε συνεννόηση με τους εταίρους - αλλά και φοροελαφρύνσεις από το 2019, ήτοι μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθεί η γ΄αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι σοβαρό θέμα, θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, συμφώνησε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να μην προβάλλουν ζητήματα που θα καθυστερήσουν την 3η αξιολόγηση.
Τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η Ελλάδα, υποστήριξε.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το Ταμείο να αποφασίσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «μπορούμε με ή χωρίς το ΔΝΤ».
«Δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει.
Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διανομή κοινωνικού μερίσματος το 2017, φοροελαφρύνσεις από το 2019

H μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν ευθύνεται για την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός  και προανήγγειλε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στους πιο αδύναμους και φέτος, όπως συνέβη πέρυσι.
«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.
«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά.
Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις.
Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.
Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο.
Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν από το 2019 οι αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν όσους έχουν επιβαρυνθεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε «παράθυρο» για περαιτέρω μείωση της φορολογίας -πέραν δηλαδή των ήδη ψηφισμένων μέτρων- ερωτηθείς για τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη -πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016, όπως παρατήρησε-, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγηθεί στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις.
Πολλώ μάλλον που, κατά κοινή εκτίμηση, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν «οριακή» η επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ίδια απάντηση θύμισε εξάλλου απόσπασμα από την ομιλία του στην Πνύκα για τη μετατροπή της Νομισματικής Ένωσης σε Οικονομική, και με φορολογική σύγκλιση.
«Βασική μας επιδίωξη είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και του μόχθου.
Η πραγματικότητα είναι ότι για να οικοδομήσουμε μια σταθερή προοπτική για το μέλλον, πρέπει να φύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων.
Μόνος τρόπος είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, με κοινωνική ισορροπία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Αισιοδοξούμε ότι θα πιάσουμε τους στόχους, δημιουργούμε δημοσιονομικό περιθώριο και από το 2019 (μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος), να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες διορθώσεις για την ελάφρυνση των βαρών στους πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ιδίως δε, στον χώρο της μεταποίησης, όπως είπε.
«Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα», πρόσθεσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση αυτή.

Για το ΔΝΤ και χρέος

Μπορούμε να ζήσουμε με ή χωρίς το ΔΝΤ, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις νέες απαιτήσεις που προβάλει το Ταμείο, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.
«Αυτό που δεν μπορούμε είναι να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το ένα πόδι εντός και με το ένα εκτός», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για το χρέος είχαμε μια πολύ θετική εξέλιξη στις 15 Ιουλίου.
Δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος πλέον ως λογιστικό πρόβλημα αλλά ως τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίζει τις ανάγκες της
Όσον αφορά το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τουλάχιστον όσον αφορά το χρέος, «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα».

«Εκλογές το φθινόπωρο του 2019»

Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε, απάντησε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα εάν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση αυξημένων απαιτήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ.
«Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και εμπιστοσύνη
Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτή τη φορά έχουμε τη δυνατότητα να αντικρούσουμε τις παράλογες απαιτήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας - τουλάχιστον των αξιόπιστων εταίρων μας».
Έκλεισε σημειώνοντας την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και του χρόνου, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και «η Ελλάδα θα είναι σε άλλο πλαίσιο».



Για τον Γ. Στουρνάρα

«Ο ρόλος μου δεν είναι να κρίνω τον κ. Στουρνάρα αλλά να συνεργάζομαι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτώμενος σχετικά.
Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η νομισματική πολιτικής της ΤτΕ με την πολιτική της κυβέρνησης.
Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε είναι που δεν συμβαίνει το αυτονόητο, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας διακριτικές αιχμές για τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα.

«Υπερβολές όσα ακούγονται για τον Γεωργίου (πρώην ΕΛΣΤΑΤ)»

Η υπόθεση Γεωργίου βρίσκεται στη δικαιοσύνη και δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να παρέμβει, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις των δανειστών για τις διώξεις σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
«Είναι υπερβολή όσα ακούγονται, περί αιτημάτων εταίρων για παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης.
Το αντίθετο ζητούν», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με αυτά πορεύεται.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση  αποφάσισε εσωτερική αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή μια πιο δίκαιη κατανομή, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σχετικά με τις δυνατότητες μείωσης του φόρου ακινήτων.
Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει μείωση της συνολικής επιβάρυνσης ΕΝΦΙΑ για τους πολίτες.
Η προοπτική θέλει κουβέντα, υπογράμμισε.
Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα.
 Κριτήριο μας, πάντως, θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, πρόσθεσε.
Υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «όταν θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά».
Ανέφερε επίσης πως στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης θα υπάρξει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ πραγματικής και αντικειμενικής αξίας ακινήτων.

Για τα χρέη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην Αγροτική Τράπεζα


Τα απλήρωτα δάνεια των κομμάτων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα χρέη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Αγροτική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι με τη μεταβίβαση της Αγροτικής στην Πειραιώς, ενώ έγινε ο διαχωρισμός στην bad bank και το υγιές κομμάτι, τα δάνεια πέρασαν στο υγιές.
Σκοπεύουν άραγε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να αποπληρώσουν τα δάνεια των 200 εκατ ευρώ που πήραν, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις.
Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα.
Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά.
Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες;
Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

«Δικαιωμένη η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ»

Δικαιωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης σε σχέση και με όσα είχε δηλώσει κατά την περσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας παράλληλα το «γιατί»
-Ο νόμος (Παππά) ισχύει.
-Το ΕΣΡ συγκροτήθηκε.
-Τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια.
-Οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος.
Με τον τρόπο αυτό -συμπέρανε ο Αλ. Τσίπρας- δημιουργείται ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο στα ΜΜΕ. «Μπορεί να κάναμε λάθη; Μπορεί. Αλλά στο τέλος όλοι κρινόμαστε από τις προθέσεις και τα αποτελέσματα που είχαμε».

«Η κυβέρνηση είναι φιλική στις επενδύσεις»

«Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση εκείνοι που έχουν συνδέσει, όπως είπε, το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ.
«Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία.
Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον.
Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα».

Για την κεντροαριστερά

Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της κεντροαριστεράς ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση.
«Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών ενόψει και των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς.
«Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία.
Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές», συνέχισε.
«Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους», είπε ο πρωθυπουργός, «την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία.
 Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά.
Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς.
Θετικό για το πολιτικό σύστημα εάν συνειδητοποιούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αν συζητήσουν τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας.
Με τη Δεξιά ή με την Αριστερά.

«Να μην φοβόμαστε τα δημοψηφίσματα»

«Να μη φοβόμαστε τον λαό»: τη δυνατότητα των πολιτών να τοποθετούνται, κατέθεσε ως «πιστεύω» του ο Αλ. Τσίπρας, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ερωτηθείς για το δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2015.
Εξάλλου, «αν η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει το δημοψήφισμα τότε, δεν θα είχε ανοίξει ρωγμές, που σήμερα γίνονται χαραμάδες μιας άλλης προοπτικής».
Ερωτηθείς δε, για το ποιες ήταν οι αυταπάτες που έχει πει πως είχε, ο πρωθυπουργός απάντησε ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το α' εξάμηνο του 2015 τα πάντα για να γίνουν οι απόψεις τους πράξη.
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

«Να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία»

Για τακτικό και στρατηγικό λάθος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ενδεχόμενο να διακοπούν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση αυτή κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη.
Ζητώντας ταυτοχρόνως όμως και μετ' επιτάσεως, όπως είπε, να αλλάξει στάση η Τουρκία, να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις, να κρατήσει πιο λογική στάση στο Κυπριακό (χρεώνοντάς της και το «ναυάγιο» στις ως τώρα συνομιλίες).

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου

«Το άρθρο μου για τον Ανδρέα Παπανδρέου αφορούσε την ομοιότητα της πρώτης περιόδου της αλλαγής του 1981 και της αλλαγής του σήμερα.
Τότε ο Παπανδρέου μιλούσε για το κατεστημένο της δεξιάς εμείς μιλάμε για το συστημικό φόβο
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επουλώσει τις πληγές που χάραξε στην Ελλάδα ένα άλλο πολιτικό σύστημα που κατέρρευσε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ενόχληση που προκάλεσε το άρθρο τους στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις.
Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού» ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.
«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα.
Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

Για την επίσκεψη Macron

«Η θαρραλέα τοποθέτηση του Προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις»: αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη από την επίσκεψη αυτή.
Χωρίς να αρνηθεί πολιτικές διαφωνίες μαζί του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης.
«Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

Για τη Βενεζουέλα

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το «εάν η κυβέρνηση στηρίζει το καθεστώς Maduro».
«Είναι μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής παρέμβασης από τη μεριά της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης.
Όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης η Ευρώπη δεν πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις αλλά να επιδιώξει μια συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είτε αφορά μια χώρα τόσες πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά είτε μια γειτονική χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας.

 «Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

«Το ζήτημα της διεκδίκησης τίθεται σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και έχει αναδιατυπωθεί σε υψηλότατο επίπεδο και από τον ΠτΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης της Πολωνίας για το ίδιο θέμα.
«Νομίζω, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές εξελίξεις.
Εάν η Πολωνία επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς σε επίπεδο διεθνούς δικαστηρίου θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο.
Αν προχωρήσει σε διμερές επίπεδο δεν μπορεί να προδικάσει η μία εξέλιξη την άλλη.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν θέλω να την κρίνω αλλά δεν χαρακτηρίζεται για την προσήλωσή της στις αξίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην πολιτική σημαντική για μας αξία της αλληλεγγύης» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Έντιμη και ειλικρινής η συνεργασία με τον Π. Καμμένο»

Στην πατριωτική κεντροδεξιά και όχι στην ακροδεξιά τοποθέτησε τους ΑΝΕΛ και τον ηγέτη τους Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
«Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες.
Ήταν στη ΝΔ», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είναι «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής».

Η ομιλία Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο 9/9

Το θέμα δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία, αλλά "κύρια έγνοιά μας είναι να διαμορφώσουμε τις πολιτικές ώστε η Ελλάδα να μην ξαναγυρίσει στο παρελθόν", τόνισε από το βήμα της 82ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας.
Μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, στην τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας, αφού παραδέχτηκε ότι μεγάλο μέρος του λαού στερήθηκε ακόμη και να ονειρεύεται, τόνισε πως ανοίγεται μπροστά μας ένας καινούριος  δρόμος με νέες προκλήσεις και τεράστιες δυνατότητες, αλλά και ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά.
"Χρέος μας να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και μεταξύ άλλων πρόσθεσε "εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεωκόπησε", ενώ μίλησε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αποτελούν εξαιρετικό οιωνό, αφού έρχονται μετά από σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.
Όπως είπε, «η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές», «υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που ενισχύει την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στους εταίρους μας», "η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει τις ελπίδες σε βεβαιότητα", ενώ "η χώρα γίνεται στρατηγικός εταίρος των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επίσκεψη του γάλλου προέδρου, E. Macron, στην Αθήνα, λέγοντας μάλιστα ότι αποχαιρετώντας τον Macron στο αεροδρόμιο συνάντησε επιχειρηματίες που τον συνόδευαν και ένας από αυτούς του είπε ότι "καταφέρατε να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest".
«Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Macron, η επίσκεψη του Προέδρου Obama , του Ρώσου Προέδρου V. Putin και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Περαιτέρω,  υπογράμμισε ότι η μετάβαση στη νέα έποχή γίνεται με συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες", αλλά και ότι "η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας».
Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, ανέφερε ότι "δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας", ενώ "ήταν δίκαιο και έγινε, σταθεροποίηση της οικονομίας με μέτρα ανακούφισης για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες", "η  επέκταση του νόμου και η νέα ρύθμιση που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας & μετά το τέλος του 2017".

"Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό»

"Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο μέτωπο της οικονομίας, σημείωσε ότι για 3η συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι η 1η χώρα σε απορροφητικότητα ΕΣΠΑ, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων», ενώ στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος μίλησε για τη δρομολόγηση ενός θεσμικού πλαισίου παροχής μικροπιστώσεων σε επιχειρήσεις που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2017, σημείωσε για τις  άμεσες ξένες επενδύσεις ότι το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ και τόνισε «αναμορφώνουμε τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου της αγοράς».
Ανέφερε ότο τον Οκτώβριο ενεργοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), ενώ τόνισε ότι" σε 2 χρόνια ολοκληρώσαμε οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους για δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο".
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων», αλλά και ότι συστάθηκαν 206 νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων σε διάστημα 6 μηνών, τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, μέχρι το τέλος του 2017 θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, ενώ ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανάπτυξη και τουρισμός

«Βασικό αίτημα που μας απασχολεί, όπως όλους, είναι η ανάπτυξη.
Αλλά ανάπτυξη για ποιον;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη των αριθμών που δεν είναι για τους πολλούς, μόνο ανάπτυξη δεν είναι», αλλά και ότι «πυλώνας της ανάπτυξης ο τουρισμός», σημειώνοντας ότι «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οδήγησαν και σε πραγματική έκρηξη στον τομέα του τουρισμού».
«Μεγάλο στοίχημα, το πώς θα κάνουμε ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα, συνδέοντάς τα και με τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «μέλημά μας, το προσεχές διάστημα, να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων [στον πρωτογενή τομέα]».

«Όραμά μας το ψηφιακό δημόσιο του 2020»

«Όραμά μας είναι το «ψηφιακό δημόσιο του 2020» ώστε οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι αν αυτό επιτευχθεί «θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στη χώρα τα τελευταία χρόνια».
Στο Δημόσιο, όπως ανέφερε, προχωράμε σε διαμόρφωση νέων θεσμών, που θα εγγυώνται την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Η πληγή της ανεργίας

Πρέπει να κλείσει η πληγή της ανεργία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος.
Το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%».
Μίλησε για αντιστροφή της τάσης μείωσης της σταθερής απασχόλησης, καθώς  «από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας.
Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας».
 «Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι «η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014».
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ανεργία είναι το ζήτημα που μας πληγώνει όλους, για να αντιμετωπιστεί πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη και δουλειές, "τα  αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι το επίπεδο της ανεργίας να πέσει σε ανεκτά επίπεδα", ενώ "βασική μας κατεύθυνση είναι η παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, προς όφελος της εργασίας", κάτι που χαρακτήρισε δύσκολο.
Υπογράμμισε ότι εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας και αναπροσαρμόζονται χρηματοδοτικά εργαλεία, υπέρ των εργαζομένων, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν αναλυτικά προγράμματα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, σύντομα 40.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκια αναμένεται να επωφεληθούν όταν προσληφθούν, μέσω σχετικών κινήτρων, ενώ θα επιχορηγείται για 12 μήνες η πρώτη πρόσληψη εργαζόμενου 18-34 ετών σε κοινωνικές κ.α. επιχειρήσεις.

Έντονο το κοινωνικό «αποτύπωμα» των παρεμβάσεών στη ψηφιακή μας πολιτική

Μίλησε για έντονο κοινωνικό αποτύπωμα των παρεμβάσεών τους «στη ψηφιακή μας πολιτική», εξηγώντας ότι 410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα, γιατί κάποιες περιοχές ήταν ξεχασμένες», ενώ «14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση.
Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα 'Ατομα με Ειδικές Ανάγκες».
Παράλληλα, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και μάλιστα, σε πείσμα πολλών.
Όπως είπε, «τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου: να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους.
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Ενδιαφέρον για Θεσσαλονίκη

Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων.
Αποδείξαμε ότι ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα δεν ήταν επικοινωνιακό.
Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.

Στην 83η ΔΕΘ η χώρα να είναι εκτός μνημονίων

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός  είπε «ελπίζω να σας ξαναδώ του χρόνου στην 83η ΔΕΘ, με την χώρα εκτός μνημονίων» αλλά και ότι «στόχος μας είναι  να πετύχουμε ώστε να συζητάμε εδώ του χρόνου πώς θα σχεδιάσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής».

Πρώτη ενημέρωση: 13:26, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης