Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 19:00 η συνάντηση Τσίπρα – Trump στον Λευκό Οίκο – Τι θα συζητήσουν

Στις 19:00 η συνάντηση Τσίπρα – Trump στον Λευκό Οίκο – Τι θα συζητήσουν
Στις 20:30 θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο
Στις 19:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα θετική και ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία βλέπει αναβαθμισμένο τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Στην ατζέντα της συνάντησης θα κυριαρχήσουν τα θέματα της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές, το θέμα του χρέους, της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών και τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) αλλά και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις καθώς και της της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την έμπρακτη στήριξη του Προέδρου Τραμπ στο σκέλος της προσέλκυσης επενδυτών ενώ θα επιδιώξει να υπάρξει μία υποστηρικτική δήλωση του Προέδρου για το χρέος.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ ιδίαν  συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.
Στις 20:30 το βράδυ θα γίνουν κοινές δηλώσεις των κ.κ Τσίπρα και Trump προς τα ΜΜΕ ενώ δύο ώρες αργότερα θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με Γερουσιαστές και αργότερα με επιχειρηματίες.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία όπως αναφέρεται έγινε σε πάρα πολύ θετικό κλίμα.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ έκανε λόγο για εξαιρετική και εποικοδομητική συζήτηση, τονίζοντας ότι «η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους σε συμφωνία με τους εταίρους, έχει μεγάλη σημασία για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός είπε ότι «μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με την Christine Lagarde:

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την Κριστίν Λαγκάρντ και την ομάδα της την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας, την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα στην κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος και τα βήματα που κάνουμε τώρα προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μιας αξιόπιστης και βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές.
Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρνάει σελίδα.
Οι άμεσοι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει, η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος – μάλιστα η αναμενόμενη ανάπτυξη κοντά στο 2% για το 2017 είναι κάτι που δεν έχουμε δει από το 2007 και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς.
Έχουμε υπερβεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τρία συνεχόμενα χρόνια, τα δημόσια οικονομικά είναι ξανά σε βιώσιμη πορεία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς και υπάρχει τώρα μια ορατή, αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση.
Συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, όσο το δυνατόν συντομότερα.
Όλοι γνωρίζουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι γνωρίζουν ότι οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.
Τώρα είμαι ευτυχής διότι πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό momentum και θα προσφέρει μια περίοδο καθαρού αέρα κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να εστιάσουν στην καίρια συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους ελάφρυνσης τους χρέους και να θέσουν τους όρους για μια επιτυχή και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.
Ελπίζουμε ότι στις κρίσιμες συζητήσεις για το θέμα του χρέους το ΔΝΤ θα διαδραματίσει ένα καίριο και αποφασιστικό ρόλο και σκοπεύουμε να εργασθούμε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης