Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκθεση γνωριμίας με τις κοινωνικές επιχειρήσεις στο Γκάζι – Ο Τσίπρας απόψε (1/11/17) στα εγκαίνια

Έκθεση γνωριμίας με τις κοινωνικές επιχειρήσεις στο Γκάζι – Ο Τσίπρας απόψε (1/11/17) στα εγκαίνια
Από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2017, το κοινό θα μπορεί να γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες 150 κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων από όλη την Ελλάδα
Η 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που διοργανώνει το Υπουργείο Εργασίας, ανοίγει τις πόρτες της σήμερα 1 Νοεμβρίου 2017, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 19:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ νωρίτερα θα απευθύνει χαιρετισμό η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Μέχρι σήμερα , εκμεταλλευόμενοι το νέο νομικό πλαίσιο έχουν εγγραφεί στο νέο Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας 273 νέοι Φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο (του Ν.4019/2011) 247 Φορείς.
Κάθε μήνα δημιουργούνται 40 νέα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα, τα οποία πλέον δεν περιορίζονται στους παραδοσιακούς τομείς της εστίασης.
Να σημειωθεί ότι οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, είναι μια εναλλακτική λύση αυτοαπασχόλησης με χαμηλό κόστος επένδυσης και αξιόλογα οφέλη, φορολογικά, ασφαλιστικά καθώς και δυνατότητα μικροχρηματοδότησης.
Οι νέες συνεταιριστικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό σε ποσοστό 16,81%.
Ακολουθεί η εκπαίδευση (10,13%), η ανακύκλωση-περιβάλλον (9,05%), το εμπόριο (8,19%), η εστίαση (6,90%), ο τουρισμός και η συμβουλευτική (από 6,68% κάθε τομέας), η υγεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία (από 6,25%), η μεταποίηση (5,17%), η κοινωνική στέγαση, σίτιση και αρωγή (4,96%), η πληροφορική (4,09%) και η ενημέρωση (2,16%).
Από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2017, το κοινό θα μπορεί να γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες 150 κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων από όλη την Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια και συζητήσεις για το πώς συστήνονται κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποστηριχθούν.
Κίνητρα για τη σύσταση Κ.ΑΛ.Ο
1. Η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου μόνο ως μέλους στην Κοιν.Σ.Επ. δεν συνεπάγεται ατομικές ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.

2. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την πρώτη 5ετία λειτουργίας (για Κοιν.Σ.Επ. και Συν. Εργαζομένων).
Μετά την πρώτη 5ετία, το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται στα 500 ευρώ ετησίως (για Κοιν.Σ.Επ. και Συν. Εργαζομένων).

3. Δεν περιλαμβάνεται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα ποσοστό έως 35% των κερδών πριν τη φορολόγηση, εφόσον καταβάλλεται στους εργαζόμενούς τους.

4. Εργαζόμενοι στους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και στις Κοιν.Σ.Επ., οι οποίοι ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή ή σύνταξη ως έμμεσα ασφαλισμένοι, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους.

5. Οι αμοιβές των μελών του Συνεταιρισμού Εργαζομένων εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά του.
Αναλυτικά, ως προς τη χρηματοδότηση, προβλέπονται τα εξής:

•Πρόσβαση στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υποστηρίζει φορείς Κ.ΑΛ.Ο που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές).

•Ενεργοποίηση δράσεων στις αρχές του 2018, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο.
Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού.

•Πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταµείο Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης και δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3908/2011 (Α’ 8) «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή».

•Οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράµματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης