Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΝΔ: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία – Να δώσει εξηγήσεις ο Καμμένος

tags :
ΝΔ: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία – Να δώσει εξηγήσεις ο Καμμένος
Τα οκτώ ερωτήματα που θέτει η ΝΔ
Την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να εξετάσει τους ισχυρισμούς του υπ. Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου όσον αφορά την αγοραπωλησία όπλων και συγκεκριμένα βλημάτων ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαουδική Αραβία ζητά η ΝΔ.
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν η Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Β. Κικίλιας και ο Ν. Παναγιωτόπουλος, έκαναν λόγο για σκάνδαλο, τονίζοντας ότι το έγγραφο που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο κ.Καμμένος (με το οποίο απαντά ότι δεν υπήρξαν μεσάζοντες και ότι η πώληση όπλων έγινε με διακρατική συμφωνία υπογεγραμμένη από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας) αφορά την πώληση βομβών και όχι βλημάτων, αφορά δηλαδή άλλη συμφωνία.
Όπως σημείωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Νίκος Παναγιωτόπουλος το εν λόγω έγγραφο που «ανέβασε» στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας αφορά πώληση βομβών και όχι σφαιρών/βλημάτων και η όλη υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη.
«Ρωτάμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για ποιο λόγο συνεχίζει να καλύπτει αυτό το εξόφθαλμο πολιτικό σκάνδαλο», τόνισε η Μαρία Σπυράκη, η οποία αφού διερωτήθηκε  ποια είναι στο ζήτημα αυτό η γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών, Ν.Κοτζιά, υποστήριξε ότι «υπάρχει ζημιά του ελληνικού δημοσίου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Σύμφωνα με τη ΝΔ, η σύμβαση αφορά την πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία, η Βουλή είχε ενημερωθεί για αυτήν τη συμφωνία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν συμφωνήσει να προχωρήσει με νόμιμο τρόπο, όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή με διακρατική σύμβαση, δίχως μεσάζοντες.
Τα στελέχη της ΝΔ ανέφεραν ότι ο κ. Καμμένος επικαλείται πληρεξουσιότητα του Βασίλη Παπαδόπουλου παρουσιάζοντας όμως ένα έγγραφο που αφορά όχι την πώληση για τα βλήματα των 105 εκατοστών αλλά την πώληση των αμερικανικών βομβών ΜΚ 82.
Αναφέρουν ακόμη ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε εγγράφως στις 12 Ιουνίου 2017 από τον Έλληνα πρόξενο στην Σαουδική Αραβία ότι η κυβέρνηση της εν λόγω χώρας δήλωσε πλήρη άγνοια για το πρόσωπο του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και ζήτησε η συμφωνία να γίνει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
«Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας προκειμένου να πουλήσει τα ίδια όπλα.
Ρωτάμε ευθέως ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας για τα ίδια όπλα;», διερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι ζήτησε από την ανώτατη εισαγγελική αρχή να ερευνήσει σε βάθος της υπόθεση αυτή όπως η στρατιωτική δικαιοσύνη ερευνά το στρατιωτικό σκέλος.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα η ΝΔ θέτει τα εξής ερωτήματα:
-Τελικά, ποια χώρα εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος; Τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία ή κάποια άλλη;
Και έναντι ποιου ακριβώς κράτους διαπραγματευόταν με τον κ. Καμμένο, όταν είναι προφανές πια ότι στενότερες σχέσεις είχε με τον υπουργό Άμυνας, παρά με τα κράτη που τάχα εκπροσωπεί;
-Έγινε ή όχι έρευνα για το εάν ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί πράγματι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας;  
-Έχει κάνει και άλλη συμφωνία ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο. Έχουν γνώση οι αμερικανικές αρχές για την πώληση του υλικού ΜΚ82, δεδομένου ότι χρειάζεται άδεια από τις ΗΠΑ για τη μεταπώλησή του;
-Έχει υπογράψει και άλλες συμφωνίες ο κ. Καμμένο με τον κ. Παπαδόπουλο κι αν ναι ποιες; Το υπουργείο Εξωτερικών τι θέση έχει για το θέμα;
 -Ποια είναι η άποψη του κ. Κοτζιά για το θέμα; Δεν είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών από τον Έλληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία ότι ο κ. Καμμένος δρομολογεί μία συμφωνία με άγνωστο στη Σαουδική Αραβία μεσάζοντα; Υπάρχει ή δεν υπάρχει σχετική αλληλογραφία στο υπουργείο Εξωτερικών;
-Η ΝΔ έχει καταθέσει  επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Δε θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης;
-Η ΝΔ ήδη από την προηγούμενη Κυριακή ανέδειξε τη σοβαρότητα της υπόθεσης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να λάβει σαφή θέση για τις επιλογές του κ. Καμμένου. Γιατί ο κ. Τσίπρας σιωπά εδώ και πέντε ημέρες;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης