Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Προχωρά καλά η Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, μπορεί στο μέλλον να διευρυνθεί

Τσίπρας: Προχωρά καλά η Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, μπορεί στο μέλλον να διευρυνθεί
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία - Στο επίκεντρο οικονομία, ενέργεια, τουρισμός
(upd) Την θέση ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος έχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας στην ασταθή περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.
«Οι χώρες μας έχουν δημιουργήσει έναν πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με σημαντικές προοπτικές» ανέφερε ο κ.Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, σήμερα στη Λευκωσία.
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη.
Τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη.
Η περιοχή μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.
Έχουμε κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή.
Έχουμε πολύ σημαντικές προοπτικές ειδικά στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, σημείωσε ότι «ο σχεδιασμός κοινών πακέτων κρουαζιέρας στους λιμένες μας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών των τριών χωρών».
Παράλληλα, τόνισε ότι εντείνεται η συνεργασία στην ενέργεια κυρίως όσων αφορά τη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με το στρατηγικής σημασίας έργο "EuroAfrica Interconnector" (που συνδέει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη).
Μιλώντας για την κοινή αντίληψη που μοιράζονται οι χώρες της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για μας, όσο και για το πρότυπο συνεργασίας που αναδεικνύουμε για την περιοχή».
«Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ.
Με μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως ο θεσμός της συνεργασίας της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, προχωράει καλά, εμβαθύνεται και ότι μπορεί στο μέλλον να δούμε να διευρύνεται κιόλας.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, θα είναι ο οικοδεσπότης της 6ης τριμερούς συνόδου κορυφής, η οποία θα γίνει στην Κρήτη, το 2018.
Από την πλευρά του ο κ.Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις ήταν η αιτία της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά» είπε ο κ.Αναστασιάδης αναφερόμενος στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.
Ως προς τη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι τέθηκαν μια σειρά νέων τομέων δράσης.
Για τον τομέα του τουρισμού είπε ότι προχώρησαν στην υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας που αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.
«Μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ.Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι «η σημερινή συνάντηση εμβαθύνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο».
«Το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλες τις προτεραιότητες των τριών χωρών σε όλους τομείς συνεργασίας τους, μιας συνεργασίας που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα μεταξύ άλλων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προς όφελος των λαών των τριών χωρών.
Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο» υποστήριξε ο κ.Αναστασιάδης, αναφέροντας πως αυτό θα συμβάλλει στην ευημερία και στη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el Sisi τόνισε τον στόχο του τριμερή μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας ενώ τόνισε ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Τριμερής αποσκοπεί και στη διατήρηση του ρόλου των τριών χωρών στο μέλλον για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους.

Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου
Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Αναστασιάδης καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα στην 5η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».
«Ήδη χτες είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα.
«Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά.
Αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή.
Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή - αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία - καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον κΑναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα.
«Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία.
Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο.
Εύχομαι μαζί με τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Διαδοχικές επαφές
Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και στους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο.
Τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος καθώς και θέματα άμυνας υγείας, τουρισμού, ενέργειας και γεωργίας.
Στον οικονομικό τομέα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα, ενώ συζητήθηκε ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.



Κατόπιν των κοινών δηλώσεων θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 21 Νοεμβρίου 08:20)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης