Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο

Τσίπρας: Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο
Τσίπρας: Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο
"Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, η χώρα αφήνει πίσω της μια εποχή που κανείς δεν θα θέλει να τη θυμάται", τόνισε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός "μία εποχή που τα πρώτα χρόνια ήταν εποχή ταπείνωσης και αναξιοπρέπειας.
Η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία, ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή πολιτική σκηνή
Έχουμε τα τελευταία 2,5 χρόνια ανακτήσει την αξιοπιστία στη διαχείριση των δημοσίων πόρων.
Έχουμε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν τόλμησε να εφαρμόσει σε αυτόν τον τόπο.
Παραλάβαμε μία χώρα με άδεια ταμεία. Το μαυρο πρόβατο της Ευρωπης με ανεργία κοντά στο 27% με τα επιτόκια δανεισμου για τα 10ετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%.
Με μία κυβέρνηση τότε που είχε δεσμευθεί για πλεονάσματα 4%, 4,2% και 4,5% τα επόμενα χρόνια".
Παραλάβαμε μία χώρα με άδεια ταμεία. Το μαυρο πρόβατο της Ευρωπης με ανεργία κοντά στο 27% με τα επιτόκια δανεισμου για τα 10ετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%. Με μία κυβέρνηση τότε που είχε δεσμευθεί για πλεονάσματα 4%, 4,2% και 4,5% τα επόμενα χρόνια
Μία χώρα που είχε μπει στο γύψο μετρα 65 δισ. ευρώ. Μία χώρα που είχε βυθιστεί η οικονομία της σε ύφεση που χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της σε μία 4ετία και το 75% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων
Κυβερνούσατε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στο Σύνταγμα.
Να συγκρίνουμε τι παραλάβαμε και ποιος ηταν αυτός που σας έριξε. Σας έριξε ο ελληνικός λαός γιατί δεν άντεχε άλλο να βλεπει να συνεχίζεται η λεηλασία
Ο ελληνικός λαός έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και την τηρήσαμε μέχρι κεραίας παρά τις συνθηκες ασφυξίας που τεχνικά είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας την περίφημη «αριστερή παρένθεση» που τελικά κατέρρευσε
Καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό με τους εταίρους. Δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε. Φέραμε μία συμφωνία ήπιας προσαρμογής. Εφαρμόσατε μέτρα φορολογικά 30 δισ., για εμάς δεν ξεπερνά τα 5 δισ.
Αυτά που καταφέραμε στο α' εξάμηνο δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν την κρύψαμε από τον ελληνικό λαό. Προχωρήσαμε μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομενα πράξη και ζητησαμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Και επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία
Ο ελληνικός λαός επέλεξε εμάς και όχι εσάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Ξεγελάστηκε δύο φορές ο ελληνικός λαός;
«Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία '15 έως '18» είπε ο πρωθυπουργός.
«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε, αλλά είχαμε την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική ευθιξία και ευαισθησία, να ζητήσουμε εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
«Με τη συμφωνία γνωστή.
Και τα μέτρα γνωστά. Και όλα πάνω από το τραπέζι. Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μας επέλεξε πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα και τότε, ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων. Γιατί άραγε, κύριοι της ΝΔ. Έχετε σκεφτεί γιατί συνέβη αυτό;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ξεγελάστηκε;»
«Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κυρίου Σαμαρά, πώς το εξηγείτε αυτό;
Γιατί αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια, ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση;», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα, ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της δίχως το περιοριστικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Εσείς λοιπόν πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε το 8% με το 3,7% ; υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%. Σήμερα, το 3,67% αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε , δήλωσε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης