Μείζον θέμα έχει ανακύψει και με το διαδικαστικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς υποστηρίζεται, πως λανθασμένα υπέγραψε την αίτηση ακύρωσης για τη χορήγηση ασύλου ο Πάνος Σκουρλέτης, αντί του Γιάννη Μουζάλα
(upd9) Απροκάλυπτα υποκριτική είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της παροχής ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Η χθεσινή (30/12) απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου να εγκρίνει το άσυλο στον τούρκο αξιωματικό εξέπληξε την κυβέρνηση και αποκάλυψε με τον πιο ειδεχθή τρόπο τα κρυφά σχέδια της, για παράδοση των 8 τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία. Κι όλα αυτά παρά την προσπάθεια να «υπερασπιστεί» τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Παράλληλα η κυβέρνηση στον «πανικό» της να περιορίσει τη ζημιά, φέρεται να υπέγραψε την αίτηση ακύρωσης με το χέρι του «λάθους» υπουργού, που σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους την καθιστά άκυρη.
Σήμερα (31/12) ανώτερη κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στο θέμα δήλωσε πως «η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».
Η δήλωση έγινε στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ερώτημα για την αίτηση ακύρωσης κατά της προχθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφύγων.
Αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια». «Η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία».
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δ. Τζανακόπουλος, έκανε δυο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, «επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος».
Τζανακόπουλος: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία
Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, «επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος», έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δ. Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι είναι σαφής η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως «δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».
Ο κ. Τζανακόπουλος σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, έκανε τα ακόλουθα δυο σχόλια:
«1. Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης.
Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχης της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει.
Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.
2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση.
Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγων έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης.
Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα».
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».
Δικαστικοί κύκλοι: «Λάθος» υπουργός υπέγραψε την αίτηση
Πέραν της εικόνας υπαναχώρησης της ελληνικής πλευράς στο θέμα της χορήγησης ασύλου σε Τούρκο στρατιωτικό, αλαλούμ έχει προκληθεί και σχετικά με το ποιος υπουργός υπέγραψε την αίτηση ακύρωσης.
«Η αίτηση ακύρωσης έχει υπογράφει από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε χθες (30/12/2017) εκ μέρους της κυβέρνησης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής.
Σημειώνουν ότι όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «λάθος» ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Δημοσιεύματα του Τύπου, υποστηρίζουν, πως την απόφαση είχε υπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και όχι ο Γιάννης Μουζάλας, που είναι αρμόδιος, ως πολιτικός προϊστάμενος της Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα, επικαλούνται δικαστικούς κύκλους, για να καταδείξουν τον «πανικό» του Μαξίμου και αναφέρουν, πως η κυβέρνηση αγνόησε τη σύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ με το «λάθος» αυτό καθίσταται άκυρη.
Η κυβέρνηση κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά λόγω των εορτών.
Η αίτηση ακύρωσης θα διαβιβαστεί υπηρεσιακά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους και μετά θα προσδιοριστεί η ημερομηνία της δικασίμου που θα συζητηθεί στο ακροατήριο.
Ωστόσο, τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που προσφύγει είτε η κυβέρνηση, είτε ο Τούρκος στρατιωτικός, κατά της εφετειακής απόφασης η οποία θα εκδοθεί.
Νωρίτερα, σκληρή απάντηση στις απειλές της Άγκυρας, είχε δώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών...
«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται.
Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν» αναφέρει το ΥΠΕΞ.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή «θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθέσεις».
Λοβέρδος: Είναι απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής
Σκληρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα του ασύλου στον τούρκο αξιωματικό εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι «αυτό που απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα, είναι ότι είναι απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την εξωτερική πολιτική αναφέρει πως είναι πραγματικότητα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο Πρόεδρο και αποκαλύπτονται συνεχώς.
«Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το "καθήκον" του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των "κεντρώων πατριωτών", αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους» υπογραμμίζει.
Θεοδωράκης: Οι κρυφές δεσμεύσεις απέναντι στον Erdogan δεν αφορούν την ελληνική Δικαιοσύνη
Το δικό του «μήνυμα» προς την κυβέρνηση έστειλε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας ότι «τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις απέναντι στον Erdogan δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού με αφορμή την παροχή ασύλου στον έναν από τους 8 τούρκους αξιωματικούς υπογραμμίζει πως «στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου κι αυτό πρέπει η κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και της Ελλάδας να το αντιληφθούν».
Χρυσή Αυγή: Η κυβέρνηση δικαιώνει τον τίτλο της "παραδουλεύτρας" του Erdogan
«Η κυβέρνηση δικαιώνει τον τίτλο της "παραδουλεύτρας" του Erdogan», ανέφερε η Χρυσή Αυγή με αφορμή την παροχή ασύλου με απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και την αίτηση ακύρωσης κατά της εν λόγω απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση.
Η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δικαιώνει τον τίτλο της "παραδουλεύτρας" του Erdogan που της αποδώσαμε στη βουλή για την απόλυτη υποταγή της στον τουρκικό επεκτατισμό».
Πεταλωτής: Έκθετοι όσοι συνωμοσιολογούσαν για την παροχή ασύλου
Έκθετοι είναι, σύμφωνα με τον Γιώργο Πεταλωτή, όσοι συνωμοσιολογούσαν για το θέμα της παροχής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
Όπως έγραψε στο Twitter ο υπουργός και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, «σε όσους κυκλοφορούσαν νομικά σοφίσματα, ότι η αίτηση ακύρωσης ασκήθηκε για να καταστεί η απόφαση ασύλου πιο ισχυρή μέσω της Δικαιοσύνης, σήμερα η κυβέρνηση τους άφησε έκθετους :
" Δεν καλύπτουμε πραξικοπηματίες"».
Spiegel: Ο Τσίπρας προσπάθησε να περιορίσει τη «ζημιά»
Για υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που είχαν διαφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, κάνει λόγο το Spiegel.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να περιορίσει τη «ζημιά», μετά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό από την αρμόδια επιτροπή, αναφέρει στην online έκδοσή του το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:
Χθες βράδυ (30/12/2017) το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού ανακοίνωσε, πως ζήτησε την ακύρωση της σχετικής απόφασης.
Το Spiegel υπενθυμίζει, πως ο Τούρκος αξιωματικός είχε καταφύγει με ελικόπτερο στη βόρεια ελληνική πόλη Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου 2016 μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς.
Οι Έλληνες δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση πως η Τουρκία θα παρείχε μια δίκαιη δίκη, που θα ανταποκρίνεται στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στους οκτώ αξιωματικούς.
Τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου από τους οκτώ στρατιωτικούς έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
H Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση των στρατιωτικών ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017, υποστήριξε ότι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε για την ικανοποίηση του αιτήματός του, σύμφωνα με το Spiegel.
Ωστόσο, το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο είχε ήδη απορρίψει τις αιτήσεις έκδοσής τους τον Μάιο του 2017 , λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση για τον έναν Τούρκο αξιωματικό ως «πολιτικά παρακινούμενη» και κατηγόρησε την Ελλάδα, πως προστατεύει τους «πραξικοπηματίες», τους οποίους «υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες».
«Η Αθήνα δεν έδειξε την υποστήριξη και τη συνεργασία που περιμένουμε από έναν σύμμαχο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο και προειδοποιούσε για τις αρνητικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα.
Λίγο αργότερα, συνεχίζει το Spiegel, ήρθε από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού η ανακοίνωση με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
Από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, η τουρκική ηγεσία έχει εντείνει την κατασταλτική της πολιτική, σημειώνει το Spiegel.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και Γερμανών πολιτών και τουλάχιστον 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές.
Περισσότεροι από 140.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν, μεταξύ αυτών ακαδημαϊκοί, καθηγητές και νομικοί.
Επίσης στη Γερμανία αρκετοί Τούρκοι στρατιωτικοί υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου, που έχουν ήδη εγκριθεί.
New York Times: Ο Τσίπρας προσπαθεί να μπλοκάρει το άσυλο στους Τούρκους αξιωματικούς
Με το ζήτημα της παροχής ασύλου σε ένας από τους 8 τούρκους αξιωματικούς ασχολούνται οι New York Times που υποστηρίζουν ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μετά την απόφαση της ανεξάρτητης Επιτροπής χορήγησης ασύλου να του παρέχει άσυλο.
Όπως υπογραμμίζει ωστόσο το δημοσίευμα η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει αμέσως αίτηση ακύρωσής της, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Οι New York Times χαρακτηρίζουν την άμεση κίνηση της κυβέρνησης για ακύρωση ως μία προφανή προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω κόντρα με την Τουρκία.
«Η απόφαση της επιτροπής έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει εκείνους που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, επίσης έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος», αναφέρει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοση των 8 Τούρκων μόλις λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
«Προσφεύγοντας κατά της απόφασης, ο κ. Τσίπρας ίσως προσπαθεί να αποφύγει άλλη μία πολιτική κρίση ανάμεσα τους δύο γείτονες», αναφέρουν ακόμη οι New York Times. «Η επίσκεψη Erdogan βελτίωσε ελάχιστα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», σημειώνει ακόμη.
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:
Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις της Άγκυρας, αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση.
«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου.
Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίστηκε οργισμένη με την απόφαση περί παροχής ασύλου, φθάνοντας στο σημείο να εξαπολύσει απειλές για επιδείνωση των διμερών σχέσεων ενώ είχε αποδώσει πολιτικά κίνητρα στην απόφαση της Επιτροπής Ασύλου.
«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που προσθέτει:
«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Hakan Cavusoglu, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά.
«Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» τονίζει μεταξύ άλλων.
Απαντήσεις ζητεί η ΝΔ
Να απαντήσει για ποιο λόγο υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ.
''«Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών» και «πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη» οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί'' δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan.
Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο:
Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».
H απόφαση για το άσυλο
Υπενθυμίζεται πως καταπέλτης για την Τουρκία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα ήταν η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου η οποία ενέκρινε σήμερα (30/12) την παροχή ασύλου στον έναν από τους 8 τούρκους αξιωματικούς που είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.
Πρόκειται για το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη φοβούμενοι για τη ζωή τους στην Τουρκία.
Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.
Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.
Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση».
Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε.
Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Δήλωση 11 πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν έντεκα τέως πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με αφορμή την απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας ότι «οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της και οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές».
Παράλληλα, οι έντεκα πρώην πρόεδροι, επισημαίνουν ότι η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου «πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση» και προσθέτουν:
«Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Δηλαδή τα καθ΄ ύλην αρμόδια πρόσωπα».
Σύμφωνα με τους ίδιους «η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στην 58 σελίδων απόφασή της, επικαλούμενη τις διεθνείς και άλλες συμβάσεις, θεμελιώνει απόλυτα τους λόγους για τους οποίους χορήγησε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με λεπτομερειακή σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους κινδύνους που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του».
Και καταλήγουν:
«Η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται».
Τη δήλωση υπογράφουν οι πρώην πρόεδροι:
Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Στέλιος Μανουσάκης, του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
Απόστολος Λιόσης, του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
Γεώργιος Κυμπαρίδης, του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής
Θεόδωρος Καζάς, του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου
Κωνσταντίνος Σαρρής, του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
Δημήτριος Κοντογιάννης, του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων
Δημήτριος Κωστογιάννης, του Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως.
www.bankingnews.gr
Σήμερα (31/12) ανώτερη κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στο θέμα δήλωσε πως «η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».
Η δήλωση έγινε στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ερώτημα για την αίτηση ακύρωσης κατά της προχθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφύγων.
Αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια». «Η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία».
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δ. Τζανακόπουλος, έκανε δυο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, «επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος».
Τζανακόπουλος: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία
Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, «επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος», έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δ. Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι είναι σαφής η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως «δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».
Ο κ. Τζανακόπουλος σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, έκανε τα ακόλουθα δυο σχόλια:
«1. Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης.
Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχης της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει.
Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.
2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση.
Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγων έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης.
Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα».
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».
Δικαστικοί κύκλοι: «Λάθος» υπουργός υπέγραψε την αίτηση
Πέραν της εικόνας υπαναχώρησης της ελληνικής πλευράς στο θέμα της χορήγησης ασύλου σε Τούρκο στρατιωτικό, αλαλούμ έχει προκληθεί και σχετικά με το ποιος υπουργός υπέγραψε την αίτηση ακύρωσης.
«Η αίτηση ακύρωσης έχει υπογράφει από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε χθες (30/12/2017) εκ μέρους της κυβέρνησης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής.
Σημειώνουν ότι όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «λάθος» ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Δημοσιεύματα του Τύπου, υποστηρίζουν, πως την απόφαση είχε υπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και όχι ο Γιάννης Μουζάλας, που είναι αρμόδιος, ως πολιτικός προϊστάμενος της Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα, επικαλούνται δικαστικούς κύκλους, για να καταδείξουν τον «πανικό» του Μαξίμου και αναφέρουν, πως η κυβέρνηση αγνόησε τη σύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ με το «λάθος» αυτό καθίσταται άκυρη.
Η κυβέρνηση κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά λόγω των εορτών.
Η αίτηση ακύρωσης θα διαβιβαστεί υπηρεσιακά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους και μετά θα προσδιοριστεί η ημερομηνία της δικασίμου που θα συζητηθεί στο ακροατήριο.
Ωστόσο, τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που προσφύγει είτε η κυβέρνηση, είτε ο Τούρκος στρατιωτικός, κατά της εφετειακής απόφασης η οποία θα εκδοθεί.
Νωρίτερα, σκληρή απάντηση στις απειλές της Άγκυρας, είχε δώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών...
«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται.
Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν» αναφέρει το ΥΠΕΞ.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή «θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθέσεις».
Λοβέρδος: Είναι απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής
Σκληρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα του ασύλου στον τούρκο αξιωματικό εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι «αυτό που απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα, είναι ότι είναι απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την εξωτερική πολιτική αναφέρει πως είναι πραγματικότητα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο Πρόεδρο και αποκαλύπτονται συνεχώς.
«Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το "καθήκον" του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των "κεντρώων πατριωτών", αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους» υπογραμμίζει.
Θεοδωράκης: Οι κρυφές δεσμεύσεις απέναντι στον Erdogan δεν αφορούν την ελληνική Δικαιοσύνη
Το δικό του «μήνυμα» προς την κυβέρνηση έστειλε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας ότι «τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις απέναντι στον Erdogan δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού με αφορμή την παροχή ασύλου στον έναν από τους 8 τούρκους αξιωματικούς υπογραμμίζει πως «στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου κι αυτό πρέπει η κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και της Ελλάδας να το αντιληφθούν».
Χρυσή Αυγή: Η κυβέρνηση δικαιώνει τον τίτλο της "παραδουλεύτρας" του Erdogan
«Η κυβέρνηση δικαιώνει τον τίτλο της "παραδουλεύτρας" του Erdogan», ανέφερε η Χρυσή Αυγή με αφορμή την παροχή ασύλου με απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και την αίτηση ακύρωσης κατά της εν λόγω απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση.
Η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δικαιώνει τον τίτλο της "παραδουλεύτρας" του Erdogan που της αποδώσαμε στη βουλή για την απόλυτη υποταγή της στον τουρκικό επεκτατισμό».
Πεταλωτής: Έκθετοι όσοι συνωμοσιολογούσαν για την παροχή ασύλου
Έκθετοι είναι, σύμφωνα με τον Γιώργο Πεταλωτή, όσοι συνωμοσιολογούσαν για το θέμα της παροχής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
Όπως έγραψε στο Twitter ο υπουργός και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, «σε όσους κυκλοφορούσαν νομικά σοφίσματα, ότι η αίτηση ακύρωσης ασκήθηκε για να καταστεί η απόφαση ασύλου πιο ισχυρή μέσω της Δικαιοσύνης, σήμερα η κυβέρνηση τους άφησε έκθετους :
" Δεν καλύπτουμε πραξικοπηματίες"».
Spiegel: Ο Τσίπρας προσπάθησε να περιορίσει τη «ζημιά»
Για υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που είχαν διαφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, κάνει λόγο το Spiegel.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να περιορίσει τη «ζημιά», μετά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό από την αρμόδια επιτροπή, αναφέρει στην online έκδοσή του το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:
Χθες βράδυ (30/12/2017) το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού ανακοίνωσε, πως ζήτησε την ακύρωση της σχετικής απόφασης.
Το Spiegel υπενθυμίζει, πως ο Τούρκος αξιωματικός είχε καταφύγει με ελικόπτερο στη βόρεια ελληνική πόλη Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου 2016 μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς.
Οι Έλληνες δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση πως η Τουρκία θα παρείχε μια δίκαιη δίκη, που θα ανταποκρίνεται στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στους οκτώ αξιωματικούς.
Τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου από τους οκτώ στρατιωτικούς έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
H Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση των στρατιωτικών ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017, υποστήριξε ότι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε για την ικανοποίηση του αιτήματός του, σύμφωνα με το Spiegel.
Ωστόσο, το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο είχε ήδη απορρίψει τις αιτήσεις έκδοσής τους τον Μάιο του 2017 , λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση για τον έναν Τούρκο αξιωματικό ως «πολιτικά παρακινούμενη» και κατηγόρησε την Ελλάδα, πως προστατεύει τους «πραξικοπηματίες», τους οποίους «υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες».
«Η Αθήνα δεν έδειξε την υποστήριξη και τη συνεργασία που περιμένουμε από έναν σύμμαχο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο και προειδοποιούσε για τις αρνητικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα.
Λίγο αργότερα, συνεχίζει το Spiegel, ήρθε από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού η ανακοίνωση με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
Από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, η τουρκική ηγεσία έχει εντείνει την κατασταλτική της πολιτική, σημειώνει το Spiegel.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και Γερμανών πολιτών και τουλάχιστον 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές.
Περισσότεροι από 140.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν, μεταξύ αυτών ακαδημαϊκοί, καθηγητές και νομικοί.
Επίσης στη Γερμανία αρκετοί Τούρκοι στρατιωτικοί υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου, που έχουν ήδη εγκριθεί.
New York Times: Ο Τσίπρας προσπαθεί να μπλοκάρει το άσυλο στους Τούρκους αξιωματικούς
Με το ζήτημα της παροχής ασύλου σε ένας από τους 8 τούρκους αξιωματικούς ασχολούνται οι New York Times που υποστηρίζουν ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μετά την απόφαση της ανεξάρτητης Επιτροπής χορήγησης ασύλου να του παρέχει άσυλο.
Όπως υπογραμμίζει ωστόσο το δημοσίευμα η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει αμέσως αίτηση ακύρωσής της, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Οι New York Times χαρακτηρίζουν την άμεση κίνηση της κυβέρνησης για ακύρωση ως μία προφανή προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω κόντρα με την Τουρκία.
«Η απόφαση της επιτροπής έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει εκείνους που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, επίσης έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος», αναφέρει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοση των 8 Τούρκων μόλις λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
«Προσφεύγοντας κατά της απόφασης, ο κ. Τσίπρας ίσως προσπαθεί να αποφύγει άλλη μία πολιτική κρίση ανάμεσα τους δύο γείτονες», αναφέρουν ακόμη οι New York Times. «Η επίσκεψη Erdogan βελτίωσε ελάχιστα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», σημειώνει ακόμη.
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:
Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις της Άγκυρας, αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση.
«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου.
Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίστηκε οργισμένη με την απόφαση περί παροχής ασύλου, φθάνοντας στο σημείο να εξαπολύσει απειλές για επιδείνωση των διμερών σχέσεων ενώ είχε αποδώσει πολιτικά κίνητρα στην απόφαση της Επιτροπής Ασύλου.
«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που προσθέτει:
«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Hakan Cavusoglu, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά.
«Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» τονίζει μεταξύ άλλων.
Απαντήσεις ζητεί η ΝΔ
Να απαντήσει για ποιο λόγο υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ.
''«Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών» και «πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη» οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί'' δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan.
Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο:
Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».
H απόφαση για το άσυλο
Υπενθυμίζεται πως καταπέλτης για την Τουρκία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα ήταν η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου η οποία ενέκρινε σήμερα (30/12) την παροχή ασύλου στον έναν από τους 8 τούρκους αξιωματικούς που είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.
Πρόκειται για το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη φοβούμενοι για τη ζωή τους στην Τουρκία.
Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.
Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.
Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση».
Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε.
Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Δήλωση 11 πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν έντεκα τέως πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με αφορμή την απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας ότι «οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της και οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές».
Παράλληλα, οι έντεκα πρώην πρόεδροι, επισημαίνουν ότι η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου «πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση» και προσθέτουν:
«Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Δηλαδή τα καθ΄ ύλην αρμόδια πρόσωπα».
Σύμφωνα με τους ίδιους «η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στην 58 σελίδων απόφασή της, επικαλούμενη τις διεθνείς και άλλες συμβάσεις, θεμελιώνει απόλυτα τους λόγους για τους οποίους χορήγησε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με λεπτομερειακή σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους κινδύνους που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του».
Και καταλήγουν:
«Η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται».
Τη δήλωση υπογράφουν οι πρώην πρόεδροι:
Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Στέλιος Μανουσάκης, του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
Απόστολος Λιόσης, του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
Γεώργιος Κυμπαρίδης, του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής
Θεόδωρος Καζάς, του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου
Κωνσταντίνος Σαρρής, του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
Δημήτριος Κοντογιάννης, του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων
Δημήτριος Κωστογιάννης, του Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών