Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα δικά της πόδια - Η κρίση θα παραμείνει όσο δεν κάνουμε ριζοσπαστικές αλλαγές

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα δικά της πόδια - Η κρίση θα παραμείνει όσο δεν κάνουμε ριζοσπαστικές αλλαγές
"Η επικοινωνιακή στρατηγική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που «παίζει» με την έξοδο από το μνημόνιο, είναι η επόμενη μεγάλη αυταπάτη", σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου
«Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, στις δικές της δυνάμεις.
Να ανακτήσει αξιοπιστία, να καταστεί ανεξάρτητη από κάθε είδους δεσμά, κυρίαρχη, οι πολίτες να μπορούν να ελέγξουν και να εμπιστευτούν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να εμπεδωθεί αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης», αναφέρει ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος».
Όπως σημειώνει σε ερώτηση για την εκλογή της Φ. Γεννηματά στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής που οι πρώτες δημοσκοπήσεις το δείχνουν τρίτο κόμμα με διψήφιο ποσοστό, «το 2017, ήταν ένας δημιουργικός χρόνος για τις προοδευτικές δυνάμεις.
Βρέθηκαν, σχεδόν όλες, μαζί.
Έγινε ένα επιτυχημένο Συνέδριο και μαζί με τη διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής, που έδειξε ότι το εγχείρημα αυτό έχει ρίζες στην κοινωνία, διαμορφώθηκε μια σημαντική δυναμική.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, υπάρχουν οι απαραίτητοι όροι και οι αναγκαίες προϋποθέσεις που εγγυώνται ότι, μπορούμε να απευθυνθούμε προς τους συμπολίτες μας με αξιοπιστία, απέναντι στις αδιέξοδες και καταστροφικές επιλογές της συντήρησης, είτε της δεξιάς, είτε της σημερινής εθνικολαϊκιστικής κυβερνητικής συμμαχίας.
Από εμάς εξαρτάται πλέον, αν θα οδηγήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα το καράβι, στο λιμάνι της ελπίδας και της προοπτικής για τους Έλληνες και τη χώρα. Στην απελευθέρωση των Ελλήνων και της χώρας από κάθε είδους εξάρτηση».
Κατά τον ίδιο, «προϋπόθεση για αυτήν την απελευθέρωση, είναι η λύτρωση από τα δεσμά του ιδιότυπου πελατειακού καπιταλισμού, που ευθύνεται και για την κρίση που ταλανίζει τους Έλληνες και μας κρατά εξαρτημένους από τις τρόικες».
Υπογραμμίζει δε, ότι μοναδικό του μέλημα, είναι «να αποκτήσει ουσιαστικό προοδευτικό πολιτικό πρόσημο, το εγχείρημα της συνεργασίας μας.
Θέλω να συμβάλω και στη στήριξη μιας νέας γενιάς πολιτικών που μπορούν να σηκώσουν το έργο των αλλαγών.
Αυτόν το στόχο θα υπηρετήσω από οποιαδήποτε θέση.
Και το τονίζω, γιατί γνωρίζω τα όσα λέγονται περί της δικαίωσης της προσπάθειας που κάναμε την περίοδο 2009-11.
Για εμένα δικαίωση εκείνης της προσπάθειας, είναι η κατανόηση της ανάγκης για την προοδευτική αλλαγή της χώρας και η συστράτευση των Ελλήνων γύρω από αυτήν την ιστορική ανάγκη.
Αυτό ήταν το πρόταγμά μας και το 2009, παρότι αναγκαστήκαμε να ασχοληθούμε με την πιο βαριά κρίση της μεταπολίτευσης, που δεν αφορούσε μόνο εμάς, αλλά όλη την Ευρώπη.
Και αυτό γιατί, αν σε μια κοινωνία δεν ειπωθεί και δεν συμφωνηθεί ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, κανείς δεν θα μπορέσει να το λύσει».
Κληθείς να απαντήσει το Κίνημα Αλλαγής μετεκλογικά προς τα πού πρέπει να κοιτάξει, τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ή την άλλη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Καμμένου, απάντησε πως «η συνεργασία με τη δεξιά στο παρελθόν, ήρθε ως αποτέλεσμα της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων για συνεννόηση.
Εμείς οφείλαμε να διασφαλίσουμε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011, για καλύτερους όρους δανειοδότησης και την ιστορικού μεγέθους μείωση του χρέους. Αρνητικός, ήταν φυσικά και ο κ. Σαμαράς μέχρι να αναγκαστεί από την πραγματικότητα να πει την αλήθεια και να ανακαλέσει το γνωστό, «δεν συναινώ στο λάθος».
Η αδιέξοδη άρνηση και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς εναλλακτική πρόταση, οδήγησε στην άνευ όρων παράδοση των κυβερνήσεων τους και της χώρας στις επιθυμίες των δανειστών».
 Το πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «είναι η υποταγή σε ένα σύστημα πελατειακό, που υπηρετεί τους ισχυρούς και όχι τον Ελληνικό λαό».
 «Δικό μας χρέος είναι, όχι μετεκλογικά, αλλά από σήμερα, να διαμορφώσουμε μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, που να απαντά ουσιαστικά στις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων και της χώρας, και να ξεκαθαρίσουμε από τώρα ότι, αυτήν και μόνον αυτήν θα υπηρετήσει το Κίνημα Αλλαγής», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, τόνισε ότι «η μόνη καθαρή έξοδος, είναι αυτή που εγγυάται την έξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση μιας επόμενης βιώσιμης ημέρας, απαλλαγμένης από τις παθογένειες ενός πολιτικοοικονομικού συστήματος που μας οδήγησε στην κρίση», αλλά και ότι «το τέλος της δανειακής σύμβασης - που ονομάστηκε μνημόνιο, θα υπάρξει.
Η κρίση όμως θα παραμείνει όσο δεν κάνουμε ριζοσπαστικές αλλαγές».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «δεν είναι θέμα της τρόικας ότι το δημόσιο είναι τροχοπέδη για τον Έλληνα, ότι η δικαιοσύνη αργεί και έχει σοβαρά ελλείμματα, ότι δεν αναμορφώνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες μιας παγκόσμιας οικονομίας, ότι έχουμε το πιο συγκεντρωτικό κράτος και φοβόμαστε την ουσιαστική αποκέντρωση.
Για αυτό η κρίση θα συνεχίζεται αν δεν αλλάξουμε».
Όπως είπε, «η επικοινωνιακή στρατηγική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που «παίζει» με την έξοδο από το μνημόνιο, είναι η επόμενη μεγάλη αυταπάτη.
Το «έπαιξε» και η ΝΔ το 2013-14.
Πρόκειται περί συνειδητής πολιτικής απάτης».
Για τις προκλήσεις της εξόδου από τα μνημόνια και να μπορούν να υπηρετηθούν από μία κυβέρνηση όπως η σημερινή ή χρειάζεται μια κυβέρνηση πολύ ευρύτερης αποδοχής, ο κ. Παπανδρέου αφού σημείωσε ότι απαιτείται πνεύμα συνεργασίας και μαζί, κατανόηση του προβλήματος, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και στοχεύσεις άσχετες από το πραγματικό διακύβευμα, τόνισε πως «αν δεν υπάρξουν αυτά τα δύο, τότε απλώς μιλάμε για μια διαχείριση, που θα αποβεί καταστροφική για τους Έλληνες και τη χώρα».
Κληθείς να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν ότι κατέστρεψε την χώρα, την έβαλε στα μνημόνια, λέγοντας μάλιστα «λεφτά υπάρχουν», απάντησε ότι «λεφτά υπάρχουν. Και συνεχίζουν να χάνονται στις υπόγειες διαδρομές που συνδέουν το πελατειακό κράτος με τα πάσης φύσεως συμφέροντα και κατεστημένα, αυτά που υπηρετούν η δεξιά και η δήθεν αριστερά των κ. Τσίπρα και Καμμένου, όπως ακριβώς γινόταν και πριν το 2010 επί Κ. Καραμανλή» και πρόσθεσε ότι «από αυτές τις διαδρομές όμως, θέλουμε να απαλλαγούμε οριστικά.
Αυτό προσπαθήσαμε και με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-11.
Γι’ αυτό και επιμένω: ή θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε.
Βλέπω μάλιστα, τώρα τελευταία, μια προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία, με παρουσιάσεις βιβλίων παρουσία του κ. Καραμανλή.
Η τελευταία προσπάθεια, έγινε από έναν άνθρωπο, που έγραψε το μέλλον της χώρας, πάνω σε μια χαρτοπετσέτα.
Και ήταν εκ των βασικών υπευθύνων για την καταστροφική πορεία».
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «με ψέματα, δεν γράφεται η ιστορία» αλλά και ότι  ακόμη περιμένει τον κ. Καραμανλή «να συνεχίσουμε τη συζήτηση από εκεί που την αφήσαμε στο debate των εκλογών του 2009.
Τον περιμένω να μας πει επιτέλους, τι χρέος και τι έλλειμμα άφησε».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η σημερινή κυβέρνηση της ΦΥΡΟΜ, όπως είχε συμβεί και κάποιες άλλες φορές στο παρελθόν, στο λεκτικό επίπεδο, μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο αλυτρωτισμός.
Η λύση στο θέμα του ονόματος θα ήταν μια έμπρακτη απόδειξη αυτής της βούλησης.
Στο πλαίσιο που διακομματικά έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την εξεύρεση ενός σύνθετου ονόματος, θα έμπαινε τέλος σε αυτήν την σύγκρουση με την γείτονα χώρα», ενώ σημείωσε ότι διαφωνεί με τη θέση της ΝΔ, η οποία «σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να υπεκφεύγει βάζοντας ως όρο τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων».
«Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να κάνουν τον κύριο Καμμένο ρυθμιστή αυτής της εθνικής υπόθεσης», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης