Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γκάζια... Τσίπρα στους υπουργούς στο Υπουργικό Συμβούλιο - «Ρόδινη» η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Γκάζια... Τσίπρα στους υπουργούς στο Υπουργικό Συμβούλιο - «Ρόδινη» η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία σύντομη αποτίμηση της οκταετίας των μνημονίων
Το πολιτικό του αφήγημα ξεδίπλωσε με συνοπτικό τρόπο χθες (8/1) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, ξεκινώντας τη νέα χρονιά, την οποία χαρακτήρισε χρονιά ορόσημο, ενώ θέλησε να σταματήσει εν τη γενέσει του ένα νέο κύκλο εκλογολογίας επιμένοντας ότι οι έξοδος στις διεθνείς χρηματαγορές θα αποτελέσει την εκκίνηση για τη νέα μεγάλη νίκη το 2019.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θέλησε να επιταχύνει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αυξάνοντας την πίεση στους υπουργούς του ώστε να επισπεύσουν την κατάθεση των νομοσχεδίων τους που κινούνται εκτός των μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά προσδίδουν αριστερό πρόσημο στο κυβερνητικό έργο.
Στο πλαίσιο αυτό όταν έκλεισε η κάμερα έγινε συζήτηση για τις εκκρεμότητες των υπουργείων, από τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία μέχρι το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάναβης που θα ανοίξει τον δρόμο για την αγροτική καλλιέργεια προς φαρμακευτική χρήση.
Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η on camera αναφορά του στο Σκοπιανό στο οποίο αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις εντός των προσεχών εβδομάδων.
Ο κ. Τσίπρας έβαλε το γενικό πλαίσιο της ανάγκης να βρεθεί λύση για το τέλμα λειτούργησε εις βάρος της χώρας ενώ η επίλυση θα τονώσει την αξιοπιστία της χώρας και θα την αναβαθμίσει γεωπολιτικά στα Βαλκάνια. Την σκυτάλη πήρε μετά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος άφησε αιχμές κατά των προκατόχων του που δεν ακολούθησαν μία συνεπή και τολμηρή ενεργητική πολιτική περιμένοντας το πρόβλημα να λυθεί μόνο του.
Πάντως ο κ. Κοτζιάς έδωσε μόνο το περίγραμμα της ονομασίας –σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις-, αποφεύγοντας λεπτομέρειες που θα φωτογράφιζαν το όνομα που θα προωθήσει η ελληνική πλευρά, και το οποίο όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι μεταξύ αυτών που έχουν κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Αποτίμηση οκταετίας

Στην ομιλία του ο κ . Τσίπρας έκανε μία σύντομη αποτίμηση της οκταετίας, απέδωσε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν ανοχύρωτη την ελληνική οικονομία στην διεθνή κρίση με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μας από τις αγορές χρήματος το 2010. Αναφερόμενος στις αιτίες μίλησε για σαθρή βάση της οικονομίας και διαχρονική υστέρηση στον τομέα των εσόδων, αλλά και για το κράτος στο οποίο ήταν  γενικευμένη η διαφθορά και φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή, απόροια μία στρατηγικής συναινέσεων. Πιάνοντας τη μνημονιακή περίοδο είπε ότι στην ήδη αρνητική κατάσταση της οικονομίας προστέθηκαν προγράμματα που όχι μόνο δεν οδήγησαν σε αλλαγές αλλά σε ένα καθοδικό σπιράλ, που βύθισε την οικονομία στην ύφεση και μεγάλα στρώματα σε κοινωνικό αποκλεισμό.
Συνεχίζοντας  με την δική του περίοδο είπε ότι αυτή την πορεία προσπάθησε να αναστρέψει και παρότι «δεν καταφέραμε όσα θέλαμε, πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τα προηγούμενα, γιατί λάβαμε υπόψη όχι μόνο τα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και την κοινωνία και τις ανάγκες της, που εντάχθηκαν στην εξίσωση ως μία από τις μεταβλητές του προγράμματος».
Ο κ. Τσίπρας έβαλε το ταξικό πρόσημο των επιλογών του προαναγγέλλοντας  ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις υπέρ των μη προνομιούχων ενώ περιέγραψε τον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της νέας περιόδου που είναι «η καταπολέμηση της διαφθοράς, μαζί με τη στήριξη της εργασίας και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, που «στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την 3η αξιολόγηση, καταφέραμε να αυξηθεί κατά 260 εκ. ευρώ το 2018, φτάνοντας τελικά στα 910 εκατομμύρια.  Πράγμα που σημαίνει ότι φέτος περίπου 600.000 οικογένειες θα δουν αυξημένα επιδόματα τέκνων».  

Ρόδινα χρώματα

Περιέγραψε περίπου με ρόδινα χρώματα την δική του διακυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τις ξένες επενδύσεις για το 2017 που αγγίζουν τα 4 δις, την αύξηση στο λιανικό εμπόριο, την ενίσχυση των αδυνάτων με 1 δις –ποσό που έπεσε αμέσως στην πραγματική οικονομία- την αύξηση των αμοιβών αλλά και την αύξηση την μείωση της ανεργίας μάλιστα με αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης. Ο κ. Τσίπρας θέλησε να υποστηρίξει ότι «αυτά τα χειροπιαστά συγκεκριμένα αποτελέσματα έχουν οδηγήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομί που εκφράζεται στην εντυπωσιακή πορεία, κατά κοινή παραδοχή, των ελληνικών -το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται ήδη σε έδαφος κάτω από το 4%, σημειώνοντας τις χαμηλότερες αποδόσεις του, εδώ και μια δεκαετία.

Δια ταύτα

Φθάνοντας στο δια ταύτα ο πρωθυπουργός είπε ότι όλες οι ενδείξεις φανερώνουν ότι τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας, στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010, ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές και περιέγραψε τον πολιτικό του στόχο που είναι η « ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε».
Τέλος θέλησε να κλείσει ξανά τα σενάρια για προσφυγή σε λέγοντας ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι μεν ένας σημαντικός σταθμός αλλά όχι το τέλος της κυβερνητικής διαδρομής. "Σκοπός δεν είναι να επιστρέψουμε στα επίπεδα προ του 2010. Επενδύουμε σε μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, το 2018 θα είναι το έτος που θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα πολιτική νίκη το 2019".  

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης